Ο Ματέο Ρέντσι απογοητευμένος την ημέρα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών. Ο ιταλός πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα οικονομική κρίση που αφορά τις τράπεζες της χώρας του | REUTERS/Tony Gentile
Επικαιρότητα

Ο «πυρετός» των ιταλικών τραπεζών ανησυχεί την Ευρωζώνη

H απειλή της κατάρρευσης λόγω κόκκινων δανείων, οι φόβοι του Ματέο Ρέντσι και το «κούρεμα καταθέσεων» που απαιτεί το Βερολίνο. Σήμα κινδύνου από οίκο Fitch και Societe Generale
Protagon Team

Νέοι, ισχυροί κλυδωνισμοί παρατηρούνται στη Ευρωζώνη, αυτή τη φορά με την Ιταλία στο επίκεντρο. Το νέο σοκ αφορά τις τράπεζες της Ιταλίας, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταποντίστηκαν.

Ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας σύμφωνα με όσα αναφέρει ιστότοπος tovima.gr είναι σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση και μάλιστα μπορεί να οδηγηθεί σε κατάρρευση, σηματοδοτώντας έτσι τη μεγαλύτερη κρίση που θα ζήσει η Ευρωζώνη από το 2008. Το 18% όλων των δανείων στην Ιταλία, σε ευρώ 360 δισ. είναι «κόκκινα» ή μη εξυπηρετούμενα. Υπολογίζεται ότι μόνο το 20% του χρέους στις τράπεζες θα αποπληρωθεί.

Με αυτά τα ασφυκτικά δεδομένα οι ιταλικές τράπεζες βασίζονται στην κρατική βοήθεια ή στην διάσωση για να επιβιώσουν. Ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να εξασφαλίσει 150 δισ. από την ΕΕ υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα τα δανείσει σε υγιή τραπεζικά ιδρύματα. Αλλά αυτά δεν υπάρχουν.

Ο οίκος Fitch βλέπει καταστροφή της ΕΕ αν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας. Προβλέπει ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι Βρυξέλλες να παρακάμψουν τους σκληρούς κανόνες που έχουν θεσπίσει για παρόμοιες περιπτώσεις.

«Η τραπεζική κρίση της Ιταλίας μπορεί να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι κανόνες που περιορίζουν την παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες.

«Ολη η τραπεζική αγορά είναι υπό πίεση. Υιοθετήσαμε κανόνες για το κρατικό χρήμα. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να αξιολογηθούν σε μία αγορά που έχει μία δυνητική κρίση για να αποφασισθεί, αν πρέπει να υπάρξει κάποια αναστολή τους», δήλωσε ο Σμάγκι, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Με τις ιταλικές τράπεζες να υφίστανται το βάρος των κόκκινων δανείων, ύψους περίπου 360 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση στη Ρώμη βολιδοσκοπεί τις εποπτικές Αρχές για τους τρόπους με τους οποίους θα στηρίξει τις τράπεζες, εν μέσω νέων μαζικών πωλήσεων των μετοχών τους μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ο Σμάγκι δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας συστημικής κρίσης, αν οι κυβερνήσεις δεν αποδεχθούν την άποψη ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, σαν τελευταίο καταφύγιο σε μία κρίση. Η κάθε παρέμβαση πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα, είπε. Ο Σμάγκι πρόσθεσε ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία έχουν πάρα πολλές τράπεζες που δεν είναι κερδοφόρες και ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση. Η Ιταλία, τόνισε, πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, θα πρέπει να λάβει πολιτικά δυσάρεστα μέτρα, μεταξύ των οποίων μείωση του κόστους και των θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε με τη σειρά του στο Bloomberg, ότι -παρά τις δυσκολίες της αγοράς- είναι σημαντικό να προστατευθούν οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κανόνες που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

«Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς θα εφαρμόσει το πλαίσιο σε αυτές τις ειδικές συνθήκες. Πιστεύω ότι θα βρουν έναν τρόπο», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Η είσοδος των κεντρικών γραφείων της επισφαλέστερης ιταλικής τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena REUTERS/Stefano Rellandini
Εντονες οι ανησυχίες για την Banca Monte dei Paschi di Siena

Εντονες είναι οι ανησυχίες για την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας την Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία έχει τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια από κάθε άλλη ιταλική τράπεζα. Σε ό,τι αφορά στα μικρά καταναλωτικά δάνεια τα μη εξυπηρετούμενα φτάνουν στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα η ΕΚΤ έχει δώσει εντολές στην τράπεζα να μειώσει αυτά τα δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της κατά 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, κατέγραψε την Τρίτη απώλειες στο χρηματιστήριο κατά 20%, με την τιμή της μετοχής της να έχει υποστεί συνολικά απώλειες 80% μέσα στην χρονιά.

Οι φόβοι του Ματέο Ρέντσι

Ο ιταλός πρωθυπουργός φοβάται ότι αν επιλεγεί η λύση του Bail-in, όπως απαιτεί το Βερολίνο, χιλιάδες μικροομολογιούχοι και καταθέτες θα καταστραφούν και μάλιστα σε μια πολύ ευαίσθητη πολιτικά στιγμή, καθώς τον Οκτώβριο στη χώρα θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για μια σειρά από πολύ σημαντικές αλλαγές στο σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι σε δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι έρχεται δεύτερο, με το Κίνημα των 5 Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο να προηγείται με περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες. Κοινή εκτίμηση είναι πως αν διεξαγόντουσαν τώρα εκλογές στην Ιταλία το Κίνημα θα ήταν ο μεγάλος νικητής. Αλλωστε πριν από δύο εβδομάδες, ο Μπέπε Γκρίλο θριάμβευσε στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών, κερδίζοντας Ρώμη και Μιλάνο αφού οι δύο γυναίκες – υποψήφιές του πήραν τα «κλειδιά» των πόλεων.

Προς το παρόν ο Ματέο Ρέντσι βρίσκει συμπαραστάτες στην άλλη ακτή του Ατλαντικού. Ο Τζο Τρεβιζάνι επικεφαλής της διεύθυνσης στρατηγικού σχεδιασμού της Worldwide Markets στο Νιου Τζέρσι θεωρεί ότι η Ιταλία πρέπει να λύσει το πρόβλημα με τους όρους που αυτή θεωρεί σωστούς: «Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι ετοιμόρροπο. Ακούγονται φωνές από τη Ρώμη που λένε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιταλικούς όρους και όχι με όρους Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι είναι οι σοβαρές δουλειές».

Η αντιπολίτευση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε μια νέα κρίση χρέους ανάλογη με αυτή του 2011 που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του τότε πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Πολιτική αστάθεια θα σημάνει οικονομική αστάθεια» δηλώνει ο Γκούντραμ Βολφ, του think tank «Bruegel».

Αυτή τη στιγμή το ιταλικό χρέος βρίσκεται στο 133% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο υψηλότερο της ευρωζώνης, έπειτα από αυτό της Ελλάδας.

Η πρόθεση της Ιταλίας να ρίξει δημόσιο χρήμα στη διάσωση των τραπεζών προκαλεί αναταράξεις και στην αγορά ομολόγων αυξάνοντας το κόστος δανεισμού. Τα επιτόκια στα 10ετή κρατικά ομόλογα κατέγραψαν την Τρίτη άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης φθάνοντας στο 1,19%. Την ίδια στιγμή τα γερμανικά ομόλογα παρουσίαζαν πτώση κατά 5 μονάδες βάσης φτάνοντας στο πρωτοφανές αρνητικό επιτόκιο του -0,18%.

Σόιμπλε: Καμία εξαίρεση

«Καμία εξαίρεση, ούτε παρέκκλιση από τους κανόνες εκκαθάρισης των τραπεζών δεν έχει ζητήσει η Ιταλία», όπως δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επικαλέστηκε κατ’ ιδίαν διαβεβαίωση του ιταλού ομολόγου του, Πιερ Κάρλο Παντοάν, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι. «Πρόκειται για θέμα που διευκρινίζεται τώρα μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για αυτό, και όχι από τις κυβερνήσεις τρίτων χωρών».

Αυτό τόνισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου και προσέθεσε ότι «πολλοί συνηθίζουν να καταλογίζουν την ευθύνη στη Γερμανία και στον γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν είναι έτσι».