Ναμία Ριστόβσκα (αριστερά), Κατίτσα Γιάνεβα (στο κέντρο) και Φατιμέ Φετάι (δεξιά) ή, αλλιώς, οι «Αγγελοι του Τσάρλι» των Σκοπίων | blic.rs
Επικαιρότητα

Οι τρεις «Αγγελοι του Τσάρλι» των Σκοπίων

Τον περασμένο Σεπτέμβριο κανείς δεν πίστευε πως η εισαγγελέας Κατίτσα Γιάνεβα θα ερευνούσε υποθέσεις που «αγγίζουν» τους πιο ισχυρούς άνδρες της ΠΓΔΜ. Πόσο μάλλον πως θα αποκαλύψει από εκλογικές απάτες ως και προσπάθειες συγκάλυψης φόνου μελετώντας 20.000 υποκλοπές
Protagon Team

Τρεις γυναίκες έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για την πολιτική ελίτ της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε βαθμό τέτοιο, που οι κάτοικοι των Σκοπίων τις αποκαλούν «Αγγελους του Τσάρλι». Και μπορεί να μην είναι εξπέρ στις πολεμικές τέχνες, σίγουρα όμως από τη ζωή τους δεν λείπουν η καταιγιστική δράση και οι, σχεδόν κινηματογραφικές, μηχανορραφίες.

Η ιστορία τους ξεκινά τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν στην Κατίτσα Γιάνεβα, την εισαγγελέα της Γευγελής, ανατέθηκε να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών της κυβέρνησης. Ως τότε, ασχολούνταν κυρίως με μικρο-ληστές και λαθρεμπόρους. Σήμερα είναι μία από τις διασημότερες γυναίκες της χώρας μετά από με έρευνα που αφορούσε 20.000 υποκλοπές. Τι αποκάλυψε η έρευνά της;

Η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε πως οι υποκλοπές είχαν στηθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας και μάλιστα κατά παραγγελία, από τον τότε πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι. Τον Μάιο δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενό τους και φανερώθηκε η συμμετοχή υψηλόβαθμων πολιτικών σε εκλογικές απάτες, υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας, βανδαλισμούς και – τελευταίο μα όχι έσχατο – προσπάθειες συγκάλυψης φόνου.

Η αντίδραση των πολιτών ακαριαία. Εξοργισμένοι άρχισαν να διαδηλώνουν στους δρόμους, για παραπάνω από δύο μήνες, και μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που προέβλεπε την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι, έφερε μερική εκτόνωση της κρίσης.

Από αριστερά: Ναμία Ριστόβσκα, Κατίτσα Γιάνεβα και Φατιμέ Φετάι (ΥouΤube)

Παράλληλα συστάθηκε, με ομόφωνη απόφαση, γραφείο ανεξάρτητου Eιδικού Eισαγγελέα, με αρμοδιότητα να ερευνά καταγγελίες και κατηγορίες που προέκυψαν από το υλικό των υποκλοπών. 11 εισαγγελείς και μια ομάδα ειδικών ερευνητών συναποτελούν το εν λόγω γραφείο, όμως όλα τα βλέμματα – και όχι αδίκως – είναι στραμμένα στις τρεις γυναίκες που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας.

Η Κατίτσα Γιάνεβα πλαισιώνεται από δύο εντυπωσιακές νεαρές, τη Ναμία Ριστόβσκα και τη Φατιμέ Φετάι. Η δεύτερη ανήκει στην αλβανική μειονότητα, που αποτελεί σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, και οι τρεις μαζί σχηματίζουν την ομάδα που στα Σκόπια ονομάζουν «Αγγελοι του Τσάρλι», από την κλασική αμερικανική τηλεοπτική σειρά των 70s.

Γενναίο «χτύπημα» προς τον πρώην πρωθυπουργό, η απόφαση της Γιάνεβα να ακυρώσει τη χάρη που είχε δώσει η κυβέρνηση σε 56 πολιτικούς και αξιωματούχους υπό διερεύνηση

Οι τρεις συναποτελούν ένα ισχυρό σύμβολο ενότητας, τη στιγμή που στη χώρα δεν παύουν οι εντάσεις εθνικιστικού χαρακτήρα, που την οδήγησαν και στο χείλος του εμφυλίου το 2011. Ιδίως η Φετάι είναι ονομαστή για τη φλογερή ρητορική της. Μετά τις «νίκες» τους, αρκετοί της αντιμετώπισαν ως ένα ατρόμητο τρίο και έτσι προέκυψε το προσωνύμιο. Αφίσες, σχέδια σε τοίχους και μπλουζάκια ήταν μερικές από τις ενθουσιώδεις κινήσεις που έδειξαν την εκτίμηση των πολιτών απέναντι στο έργο τους. Το μήνυμα των τριών γυναικών σταθερό όλο αυτό το διάστημα: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Εικόνες, αφίσες και σχέδια σε τοίχους με τα γράμματα CJO, τα αρχικά του Γραφείου της Ειδικού Εισαγγελέα (ΥouΤube)

Για τη Γιάνεβα, λίγοι πίστευαν πως θα αναλάμβανε υποθέσεις που φτάνουν ως τους ισχυρούς άντρες της χώρας. Μη θέλοντας να χάσει χρόνο, ξεκίνησε την έρευνά της από την προμήθεια των ισραηλινών εξοπλιστικών υλικών επιτήρησης και μάλιστα από τον επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας, που τυγχάνει και συγγενής του Γκρουέφσκι. Ο πρωθυπουργός, μετά τα πρώτα της βήματα στην έρευνα, άρχισε να την κατηγορεί πως είναι «μαριονέτα της αντιπολίτευσης» και μέρος μιας συνωμοσίας για να τον απομακρύνουν από τα καθήκοντά του.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο, η Γιάνεβα υποστήριξε πως «η δικαιοσύνη θα επικρατήσει παρά τις κατηγορίες εναντίον μου και εναντίον των συναδέλφων μου».
Και κάπως έτσι ανακοίνωσε την έναρξη άλλης μιας έρευνας, με την ονομασία «Τιτανικός», που στόχο είχε τον Γκρουέφσκι και κάμποσους ακόμα υπουργούς, για τον ρόλο που έπαιξαν στην εκλογική νοθεία.

«Η Δικαιοσύνη θα επικρατήσει παρά τις συκοφαντίες», δήλωσε η Γιάνεβα σε συνέντευξη Tύπου τον περασμένο Φεβρουάριο (vesti.mk)

Γενναίο «χτύπημα» προς τον πρώην πρωθυπουργό, η απόφασή της να ακυρώσει τη χάρη που είχε δώσει η κυβέρνηση σε 56 πολιτικούς και αξιωματούχους υπό διερεύνηση. Κίνηση κάτι παραπάνω από ανατρεπτική, καθώς η χώρα είχε συνηθίσει να βλέπει κυρίως άνδρες στην κορυφή τέτοιων αξιωμάτων. Η αμνηστία, εξαρχής αμφιλεγόμενη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις, που έγιναν γνωστές ως «Πολύχρωμη Επανάσταση» – όχι τυχαία: οι διαδηλωτές έριχναν χρώματα από μπαλόνια σε μνημεία και κτίρια όλης της χώρας.

«Σιαρένα Ρεβολούτσια»: H χρωματιστή επανάσταση δεκάδων χιλιάδων πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (REUTERS/Ognen Teofilovski)

Η πιεστική έρευνα της Γιάνεβα έκανε τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ να ανακαλέσει τη χάρη. Κέρδισε τη μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο, καθώς οι «Αγγελοι» έχουν στη διάθεσή τους περίπου 546.000 αρχεία ήχου με αποδείξεις για τις υποκλοπές και 18 μήνες για να καταθέσουν μηνύσεις. Και ο χρόνος μετράει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο…