Κοινές δηλώσεις των Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι μετά το πέρας της «μίνι» συνόδου στο Βερολίνο | REUTERS/Hannibal Hanschke
Επικαιρότητα

Μίνι σύνοδος Βερολίνου/ «Καμία συζήτηση με Βρετανία πριν από επίσημο αίτημα εξόδου»

Τι είπαν Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι μετά τη συνάντηση του Βερολίνου - Δεν γίνονται δεκτές ούτε επίσημες ούτε ανεπίσημες συνομιλίες με τη Βρετανία πριν από το επίσημο αίτημα εξόδου με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας
Protagon Team

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, σε μια συνάντηση προπαρασκευαστική, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Τρίτη, που θα διεξαχθεί παρουσία του απερχόμενου βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Μετά το πέρας της σύντομης συνόδου στο Βερολίνο, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν πως δεν θα πρέπει να γίνουν ούτε επίσημες ούτε ανεπίσημες συνομιλίες με τη Βρετανία, ώσπου η κυβέρνηση της χώρας να καταθέσει επίσημο αίτημα εξόδου, ενεργοποιώντας το άρθρο 50.

«Το άρθρο 50 είναι πολύ σαφές και προβλέπει πως η Βρετανία πρέπει να υποβάλει την αίτηση για να αποχωρήσει» σχολίασε με το πέρας της συνάντησης η γερμανίδα καγκελάριος. Από τη μεριά του ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως «τίποτε δεν είναι χειρότερο από την αβεβαιότητα. Η καθυστέρηση της εξόδου διακινδυνεύει την οικονομική σταθερότητα. Πρέπει η ενεργοποίηση να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, να μην υπάρξουν διαπραγματεύσεις πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50», πρόσθεσε.

«Η ΕΕ είναι δυνατή και ισχυρή», ήταν το σχόλιο του ιταλού πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μετά το Brexit.

«Δεν ξέρουμε πόσο θα κοστίσει το Brexit, αλλά πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες για την έξοδο το συντομότερο δυνατόν, η οικονομία μισεί την αβεβαιότητα»

Η απόφαση των τριών ηγετών κατέστησε σαφή όσα είχε απαντήσει «θεσμικά» η Κομισιόν προς το Λονδίνο, πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση μέχρι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να ακολουθήσουν στη συνέχεια όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι εμφανές πως επιδιώκουν ένα διαζύγιο-εξπρές με τη Βρετανία.

«Δεν ξέρουμε πόσο θα κοστίσει το Brexit, αλλά πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες για την έξοδο το συντομότερο δυνατόν, η οικονομία μισεί την αβεβαιότητα», ήταν οι δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί στο Bloomberg, ξεκαθαρίζοντας πως «όταν η διαδικασία (εξόδου) ξεκινήσει, θα πάρει τουλάχιστον δύο χρόνια». Τόνισε πως η ΕΕ είναι ισχυρή και διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς άμυνας για να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του Brexit, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην ύφεση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως η ΕΕ δεν μπορεί να λειτουργεί ακολουθώντας τη συνηθισμένη της προσέγγιση, αφού η Μ. Βρετανία επέλεξε διά της ψήφου την αποχώρηση από τους ευρωπαϊκούς κόλπους. Τόνισε πως τα 27 εναπομείναντα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιδράσουν στο Brexit «κοινωνικοποιώντας τους κινδύνους».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων για το πρόσφατο δημοψήφισμα της ΕΕ (REUTERS/UK Parliament)

Σε ομιλία του στην πόλη Φιρτ, στη νότια Γερμανία, ανέφερε πως θα πρέπει η Ευρώπη να επικεντρωθεί στο γεγονός πως ακόμα περισσότεροι άνθρωποι, όχι μόνο στη Βρετανία, στη Γερμανία, την Ελλάδα ή τη Δανία δεν αντιλαμβάνονται το έργο της ΕΕ.

Από βρετανικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε πως θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως η απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, θα ληφθεί «από τη Βρετανία και μόνο».

«Πρέπει να καθορίσουμε το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε στο εξής με την ΕΕ», σχολίασε ο Κάμερον, διευκρινίζοντας ότι επαφίεται στον διάδοχό του να την καθορίσει προσδιορίζοντας παράλληλα πώς θα έχει η χώρα την καλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Σημείωσε, τέλος, ότι μετά την έξοδο, η Βρετανία θα θέλει να έχει όσο πιο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τους ευρωπαίους γείτονές της.