Κάθε χρόνο η Ελλάδα δέχεται περίπου δύο εκατ. βρετανούς τουρίστες. Μπορεί να τους περιβάλλει ένας μύθος με αρνητικό πρόσημο – με τα ετήσιου χαρακτήρα επεισόδια στο Φαληράκι της Ρόδου, στη Ζάκυνθο και στον Κάβο της Κέρκυρας των ορδών μεθυσμένων νέων από τη Γηραιά Αλβιόνα – όμως είναι ένα νούμερο που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ούτε βέβαια μπορεί να αγνοηθεί η επίδραση των δημοψηφισμάτων στον ελληνικό τουρισμό, αυτή που όλοι – μεταξύ αυτών και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – αποκαλούν «βαριά βιομηχανία» του τόπου.
Πέρυσι ήταν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και τα capital controls που ανέκοψαν το ρεύμα ξένων επισκεπτών – που πάρα ταύτα σημείωσε ρεκόρ – και καταβύθισαν τον εσωτερικό τουρισμό, που δεν συνήλθε ποτέ. Τώρα είναι το Brexit που φέρνει αν μη τι άλλο αναστάτωση σε μια χρονική περίοδο που ο κλάδος έχει ανάγκη επιθυμία.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Οντως, μπορεί τα πακέτα να έχουν ήδη κλειστεί, ωστόσο η ξαφνική κατάρρευση της στερλίνας θα φρενάρει το κύμα των Βρετανών που ακριβώς λόγω της ευνοϊκής ισοτιμίας που υπήρχε το τελευταίο διάστημα με το ευρώ αναμενόταν για εφέτος. Η Ελλάδα πλέον θα είναι πολύ ακριβότερη για τους Βρετανούς και άρα λιγότερο επιθυμητός τουριστικός προορισμός – η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα ποσοστά από το 1985!
Οπως σημειώνουν αναλυτές της αγοράς, υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι εσόδων για την τουριστική βιομηχανία στη χώρα μας προέρχεται από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής κυρίως από αγορές όπως η Βρετανία και η Ρωσία. Δεν αποκλείεται, υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, να υπάρξουν προσφορές κύμα προσφορών ώστε να «παρακινηθούν» οι Βρετανοί να ταξιδέψουν κάτι που όμως θα κτυπήσει τα έσοδα.
Τα δύο εκατ. βρετανών τουριστών που δέχεται κάθε καλοκαίρι η Ελλάδα αντιστοιχούν σε ένα έσοδο πάνω από ένα δισ. ευρώ Ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων είναι ιδιαίτερα υψηλός, και φθάνει τις εννέα για τον κάθε έναν.
Αυτή τη στιγμή βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Με την εξαΰλωση αξιών που ξεκίνησε ήδη από τις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις της Παρασκευής και την αναστάτωση που προκαλεί η πολιτική αστάθεια – λόγω και της προαναγγελθείσας παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον – η βρετανική οικονομία θα οδηγηθεί στην ύφεση. Η μεσαία τάξη της Βρετανίας που πάντα περιέβαλε με εμπιστοσύνη τα ελληνικά τουριστικά θέρετρα, θα χτυπηθεί. Η επόμενη μέρα για τον ελληνικό τουρισμό δεν θα είναι μια εύκολη. Κι ας έχει βάλει στοίχημα ο Πρωθυπουργός ότι εφέτος θα σπάσει η Ελλάδα νέο ρεκόρ επισκέψεων.