Η καταμέτρηση των ψήφων στο Μάντσεστερ | REUTERS/Andrew Yates
Επικαιρότητα

Πώς (δεν) ψήφισαν Brexit οι Βρετανοί

Τι έκανε η Ουαλία - Τι στήριξε η Σκωτία - Γιατί η Βόρειος Ιρλανδία έστειλε ξεχωριστό μήνυμα - Γιατί δύο συγκεκριμένες χώρες προκαλούν πονοκέφαλο στην Αγγλία - Σε ποιες περιοχές της αγγλικής επαρχίας κυριάρχησε το Leave - Τι σημαίνουν όλα αυτά
Protagon Team

Πάντα, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, σε τέτοιου είδους αναλύσεις, το μόνο που μπορείς να πετύχεις κάνοντας αποτίμηση ενός αποτελέσματος κάλπης προτού καν κοπάσει η σκόνη που σηκώθηκε είναι να εκτεθείς. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να καταλογίσεις ευθύνες εάν δεν έχεις καταλάβει πώς ψήφισε ο κόσμος.

Και αυτό μπορείς να το πετύχεις μόνο εάν ρίξεις μια ματιά και στη συνέχεια μελετήσεις τα στοιχεία που δείχνουν το πού πήγαν οι ψήφοι και από ποιους. Για την Ιστορία το τελικό αποτέλεσμα, όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 9 π.μ. της Παρασκευής 24 Ιουνίου ήταν: 16.141.241 ψήφοι για το Remain, 17.410.742 για το Leave. Το Brexit πέρασε με 1.269.501 ψήφους διαφορά.

Στη Μεγάλη Βρετανία ψήφισαν, όπως αναμενόταν άλλωστε, με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο οι διάφορες χώρες μεταξύ τους. Το ίδιο και οι διάφορες περιοχές, μέσα στις χώρες. Διαφορετικό αποτέλεσμα για την Αγγλία, εντελώς διαφορετικό για τη Σκωτία.

Και διαφορετικό για τους ουρανοξύστες του Λονδίνου που ψήφισε μαζικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, διαφορετικό για τις αγροτικές και ημι-βιομηχανικές περιοχές των Μίντλαντς, διαφορετικό για τα παραθαλάσσια θέρετρα του αγγλικού νότου.

Με βάση τις πρώτες αναλύσεις που μετέδωσαν τα βρετανικά ΜΜΕ, ιδού πώς ψήφισαν οι Βρετανοί στο ιστορικό δημοψήφισμα του Brexit:

 

Ο χάρτης του Νησιού, με μπλε το Remain και με κόκκινο το Leave

Τρεις περιοχές που έχουν ξεχωριστή σημασία είναι η Σκωτία η Βόρειος Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ. Είναι περιοχές στις οποίες οι ψηφοφόροι τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και που ήδη οι πολιτικοί τους άρχισαν να μιλούν για δημοψηφίσματα εντός των τειχών για να καθοριστεί το μέλλον τους.

Διπλωματικά ακανθώδες είναι το ζήτημα του Γιβραλτάρ, που αποτελεί υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου και ελέγχει την είσοδο στη Μεσόγειο. Οι πολίτες ψήφισαν μαζικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η Ισπανία έσπευσε να ζητήσει «κοινή κυριαρχία» στον Βράχο ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα για την ΕΕ.

Στη Βόρεια Ιρλανδία οι ηγέτες του Σιν Φέιν επεσήμαναν ότι η ψήφος υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έρχεται σε δυσαναλογία με το αποτέλεσμα σε όλη την επικράτεια και ανοίγει τον δρόμο για ένα δημοψήφισμα απόσχισης και ένωσης με την Ιρλανδία!

Στη Σκωτία, η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον, ξεκαθάρισε ότι «ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», παρέπεμψε έτσι σε ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κανείς δεν θέλει να αποφασίσει ο Ντέιβιντ Κάμερον για αυτούς. Εξάλλου, βασικό επιχείρημα των Σκωτσέζων στο προ διετίας δημοψήφισμά τους για την παραμονή ή όχι στη Μεγάλη Βρετανία ήταν η συμμετοχή στους κόλπους της ΕΕ. Τώρα; Ο καιρός θα δείξει…

Η ηλικία λέει πολλά

Εκτός της γεωγραφικής κατανομής, αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία να εξετάσει κανείς είναι τα δημογραφικά στοιχεία, όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή. Οι νέοι ψήφισαν κατά βάση παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία που δεν είχαν πρόβλημα να τοποθετηθούν στο στρατόπεδο του Leave.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα, με το Remain να παίρνει πάνω από 70% σε ηλικίες από 18 μέχρι 24, ενώ οι άνω των 65 ψήφισαν αποχώρηση.