Ο τρόμος χτύπησε για ακόμη μία φορά την Ευρώπη. Το θρίλερ στη γερμανική πόλη Βίρνχαϊμ, (προάστιο του Εσεν), κράτησε ευτυχώς λίγο. Ο κίνδυνος πέρασε αφήνοντας, μόνο έναν νεκρό, τον ίδιο τον δράστη. Μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια της επίθεσης, δεν ήταν σαφές αν ο ίδιος είχε τρομοκρατικά κίνητρα ή αν ήταν απλώς ένας ληστής. Και η πρώτη σκέψη όλων, όσων έζησαν τη στιγμή και όσων την παρακολούθησαν μέχρι να περάσει ο κίνδυνος, ήταν ότι μετά τη Γαλλία και το Βέλγιο, ο τρόμος χτύπησε και τη Γερμανία.
Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης, ένας οπλισμένος άνδρας, με μάσκα που κάλυπτε το πρόσωπο και ζώνη φυσιγγίων γύρω από τον ώμο, εισέβαλε στον πολυκινηματογράφο Kinoplex. Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να μείνουν εγκλωβισμένοι στο σινεμά αρκετές δεκάδες άνθρωποι. Οταν κατέφτασαν οι ειδικές δυνάμεις ο ένοπλος οχυρώθηκε μέσα στις εγκαταστάσεις του πολυχώρου, πιθανώς κρατώντας ως ομήρους τους παρευρισκόμενους. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 20-30 τραυματίες ενώ η εφημερίδα Darmstadter Echo ανέφερε ότι ο αριθμός ίσως έφτανε και τους 50 τραυματίες. Ωστόσο, από την αρχή δεν ήταν βέβαιο αν οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από τους πυροβολισμούς ή από την εκτόξευση δακρυγόνων στην οποία κατέφυγαν οι αστυνομικές δυνάμεις, όταν εισχώρησαν στην αίθουσα του κινηματογράφου.
Στη συνέχεια μία ομάδα 30 ανδρών της Αστυνομίας εισέβαλαν στο κτίριο. Εντόπισαν τον δράστη την ώρα που είχε υπό την κράτησή του κάποιους ομήρους και τον πυροβόλησαν θανάσιμα. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου του Εσεν, Πίτερ Μπεθ, γύρω στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα). Αργότερα, τα τοπικά μέσα ανέφεραν ότι στη σορό του άνδρα βρέθηκε ένα γιλέκο με εκρηκτικά και μία χειροβομβίδα.
Συγκεχυμένες πληροφορίες για τους τραυματίες και το όπλο του δράστη
«Οι αστυνομικοί νόμιζαν ότι ο ένοπλος κρατούσε ομήρους και γι΄αυτό τον σκότωσαν» δήλωσε ο κ. Μπεθ. Και οι τραυματισμοί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προκλήθηκαν από την εκτεταμένη χρήση χημικών που έκαναν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων. Αντίστοιχα αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι δεν ήταν σαφές αν οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από πυροβολισμούς ή από τη ρίψη δακρυγόνων. Μάλιστα, λίγες ώρες μετά, εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι N-TV ότι δεν υπήρχαν καν τραυματίες. Τα περισσότερα ξένα μέσα, πάντως, έκαναν λόγο για τραυματισμένους ανθρώπους από την έκθεσή τους σε δακρυγόνα.
Οπως αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα, οι αστυνομικές δυνάμεις εξέταζαν το ενδεχόμενο να μην κρατούσε πραγματικό όπλο ο δράστης αλλά να ήταν ψεύτικο. Οπως εξήγησε στο BBC ο κ. Μπεθ, η Αστυνομία δέχθηκε μία κλήση έκτακτης ανάγκης στις 3 παρά τέταρτο. Αυτός που κάλεσε ενημέρωσε ότι υπήρχε ένας κουκουλοφόρος άνδρας, ο οποίος κρατούσε ένα μακρύ όπλο και ότι δεν ήταν σαφές αν το όπλο ήταν αληθινό. Ο ίδιος δήλωσε ότι άκουσε τέσσερις πυροβολισμούς και ότι ο κουκουλοφόρος άνδρας φαινόταν να είναι ψυχικά ασταθής. Κάτι αντίστοιχο είπε και ένας ρεπόρτερ της Darmstadter Echo ο οποίος ανέφερε ότι ο ένοπλος ήταν σε «κατάσταση σύγχυσης».
Υπάλληλος του κινηματογράφου, ο Γκούρι Μπλάκατζ, δήλωσε στις Αρχές ότι ο ένοπλος φαινόταν να είναι ανάμεσα στις ηλικίες 18 με 25 ετών, ύψους 1,70μ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο άνδρας μπήκε στον χώρο του πολυκινηματογράφου και είπε στους εργαζομένους να μπουν σε ένα γραφείο. Τότε μπήκε σε μία αίθουσα προβολών όπου βρίσκονταν έξι υπάλληλοι και 30 θεατές. Εκείνη τη στιγμή, ο κ. Μπλάκατζ άκουσε πυροβολισμούς.
Ενας από τους ομήρους, 16 χρονών, δήλωσε στη Bild ότι ο άνδρας τους αιφνιδίασε στις τουαλέτες και ότι μιλώντας σπαστά Γερμανικά τους είπε «βγείτε έξω αν εκτιμάτε τη ζωή σας».
Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, τα αίτια της επίθεσης παρέμεναν άγνωστα. Οπως ανέφερε η Frankfurter Allgemeine, δεν ήταν σαφές αν το κίνητρο του δράστη ήταν πολιτικό ή ιδεολογικό ή αν ο ίδιος έκανε απόπειρα ληστείας, ενώ πηγές από τις υπηρεσίες Ασφαλείας ανέφεραν ότι ο άνδρας δεν φαινόταν να έχει διασυνδέσεις με κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Υποπτεύονταν ότι επρόκειτο για διαταραγμένη προσωπικότητα και ότι ο ίδιος λειτουργούσε μεμονωμένα. Ο εκπρόσωπος της τοπικής Αστυνομίας, Μπερντ Χόχσταντερ είπε ρητά στη Die Welt ότι «δεν έχουμε ενδείξεις σχετικά με το κίνητρο, αλλά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η επίθεση δεν υποκινήθηκε από ισλαμιστικό κίνητρο»
Οπως και να’ χει, πάντως, ένα είναι βέβαιο. Ο φόβος μίας τρομοκρατικής επίθεσης άγγιξε και τη Γερμανία. Γιατί η εμφάνιση ενός ένοπλου δράστη μέσα στον κινηματογράφο έγινε σε συνθήκες έντονου φόβου μίας τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη. Οι αστυνομικές δυνάμεις στη Γαλλία, όπου εκτυλίσσεται το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2016, βρίσκονται σε εγρήγορση. Αλλωστε, μόλις πριν από δέκα μέρες, η Γαλλία δέχθηκε ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα. Τα θύματά του ήταν ένας γάλλος αστυνομικός και η σύζυγός του που σκοτώθηκαν εν ψυχρώ από έναν 25χρονο Γάλλο. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση ISIS.
Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι βελγικές Αρχές οι οποίες έχουν λάβει προειδοποιητικές απειλές για τη διεξαγωγή μίας επίθεσης ενώ έχουν στα χέρια τους μία λίστα με πιθανούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων.