Ο Κώστας Σημίτης σε εκδήλωση στο Ζάππειο τον Σεπτέμβριο του 2014, στα σαραντάχρονα του ΠΑΣΟΚ | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Αρχηγός ή εγγυητής ο Κώστας Σημίτης

Το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής οδήγησε σε μια «διάψευση» που κατά κάποιους επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών. Αλλωστε ο βασικός προβληματισμός στις ζυμώσεις που γίνονται για την Κεντροαριστερά είναι ότι «δεν υπάρχει ηγέτης». Αρα;
Μιχάλης Μιχαήλ

Πριν από λίγες μέρες ο Κώστας Σημίτης δέχθηκε την επίσκεψη ενός στελέχους της Κεντροαριστεράς που πρωταγωνιστεί στην Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων. Ηθελε τον ενημερώσει για τις συζητήσεις που γίνονται και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο έργο της.

Κάποια στιγμή στη συζήτηση το εν λόγω στέλεχος είπε στον πρώην Πρωθυπουργό ότι συζητείται η ιδέα να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής όλου αυτού του εγχειρήματος – για ένα μεταβατικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, ώστε να συγκροτηθεί πλήρως και να σταθεί στα πόδια του.

«Αγαπητέ μου, θα πρέπει να υπάρχει και σχέση με την πραγματικότητα», ήταν η αφοπλιστική απάντηση του πρώην Πρωθυπουργού. Το μήνυμα ήταν σαφές.

Ωστόσο το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής που πρόταξε την ιδέα να αναλάβει ο κ. Σημίτης ενοποιητικό ρόλο για την ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου, έφερε στην επιφάνεια τις συζητήσεις και τους προβληματισμούς που υπάρχουν εδώ και καιρό στο παρασκήνιο από παράγοντες που εκτιμούν ότι η ισορροπία στη χώρα μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την ενδυνάμωση του χώρου, ο οποίος παραδοσιακά εκφραζόταν από την δημοκρατική παράταξη, εφόσον βρεθεί τρόπος να ενωθεί και να αποκτήσει μια ελκυστική και αξιόπιστη πρόταση για την επάνοδο στην κανονικότητα. Το έχει καταστήσει σαφές ο ίδιος ο κ. Σημίτης τόσο με τον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμιού τον Φεβρουάριο όσο και στην παρέμβασή του στη πρόσφατη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προ δεκαπενθημέρου όπως και στη αρθρογραφία του το τελευταίο καιρό.

Ομως… «Ο Κώστας Σημίτης, έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη ενός ρεύματος μεταρρύθμισης από όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Η επισήμανση αυτή δεν σημαίνει και την ανάληψη οργάνωσης αυτού του έργου. Το συγκεκριμένο έργο ανήκει σε αυτούς που συμμετέχουν σήμερα ενεργά στην πολιτική ζωή και εκπροσωπούν τις διάφορες τάσεις της Κεντροαριστεράς», δήλωσαν συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού σχετικά με το επίμαχο δημοσίευμα.

Η απάντησή του ωστόσο φαίνεται πώς δεν καταλάγησε τις συζητήσεις και πυροδότησε νέο γύρο. «Το έκλεισε το ζήτημα ή παραμένει ανοικτό;» είναι το ερώτημα που συζητείτο όλο το Σαββατοκύριακο ακόμη και στο Διαδίκτυο. Οι ερμηνείες διχάζονται. Στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι το διέψευσε, ενώ αντιθέτως άλλοι παράγοντες θεωρούν ότι το θέμα δημοσιοποιήθηκε «για να πιέσει τα πράγματα», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Γιατί λοιπόν δημοσιοποιήθηκε βαρύγδουπα η συγκεριμένη πρόταση για τον πρώην Πρωθυπουργό, εμπλέκοντας εναλλακτικά και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό βρίσκεται στη διαπίστωση ότι δεν αρκεί η διάθεση κομμάτων και φορέων, απαιτείται και το πρόσωπο που θα επιβληθεί στους εγωισμούς και στις φιλοδοξίες. Με άλλα λόγια λείπει ο ηγέτης. «Δεν υπάρχει αρχηγός», είναι μια συνηθισμένη επωδός. Και  δεν φαίνεται επί θύραις.

Την άποψη να αναλάβει τα ηνία έστω και μεταβατικά ο κ. Σημίτης συμμερίζονται στελέχη από το Ποτάμι και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Νίκος Μπίστης, Χρήστος Βερελής κ.α) τα οποία είτε δεν επιθυμούν να έχει τον πρώτο λόγο η Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ είτε επιδιώκουν να έχουν ρόλο την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Μπίστης επιμένει στη άποψή του του αναφέροντας: «Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι “αν θέλει ο Σημίτης” είναι αν συναισθανόμενα την κρισιμότητα των στιγμών το “θέλουν και το ζητούν” τα κόμματα που αναφέρονται στον χώρο και όσοι άλλοι ανήκουν στην Κεντροαριστερά και το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Επιμένω ότι σε αυτήν και μόνο την περίπτωση, ως αποδέκτης ενός καθολικού αιτήματος, ο Κώστας Σημίτης θα μπορούσε να είναι η “ομπρέλα” που θα καλύψει τους πάντες, θα άρει παραλυτικές καχυποψίες και θα δώσει προοπτική στην παράταξη μέχρι το ιδρυτικό της Συνέδριο.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ότι γνωρίζουν αυτές τις συζητήσεις υποστηρίζοντας πως δεν τους αφορούν. Αναμένουν απο την Επιτροπή Διαλόγου το τελικό κείμενο των Θέσεων, στα τέλη Ιουνίου, ενώ η κυρία Γεννηματά πρόκειται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Επιτροπής και θα παραστεί στην εκδήλωση της 6ης Ιουνίου για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς, στο Γκάζι.

Παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ παραμένουν στη θέση που έχει εκφράσει η πρόεδρος του κόμματος ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η εκλογή αρχηγού από τη βάση, στις αρχές του φθινοπώρου, η οποία προφανώς είναι ανοικτή. Το αν και πόσοι θα ανταποκριθούν θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες…