Η τελευταία μεγάλη (;) συμφωνία της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Ελληνική Δημοκρατία ήταν η πώληση κάποιων άχρηστων αρμάτων, επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή προ δεκαετίας. Οπως αποδείχθηκε, η σημασία της στρατηγικής αυτής κίνησης δεν είχε την παραμικρή γεωπολιτική ή άλλη επίπτωση, πλην της καλλιέργειας εκ των των υστέρων διαφόρων συνωμοσιολογιών περί ανατροπής του τότε Πρωθυπουργού λόγω στροφής του προς την Μόσχα ή ακόμη και απόπειρας δολοφονίας του για αυτόν τον λόγο…
Την Παρασκευή, 27 Μαΐου, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αφιχθεί στην Αθήνα και οι πολίτες της πρωτεύουσας θα υποστούν την γνωστή δοκιμασία: Δρόμοι και περιοχές θα αποκλειστούν, η κυκλοφορία θα είναι αδύνατη, όλοι θα βλαστημούν.
Ο λόγος δεν θα είναι σε κανέναν σαφής. Και πάντως ελάχιστοι θα κατανοούν ότι πέραν της σημαντικής από συμβολικής άποψης επίσκεψης, θα πρόκειται για μία χαμηλή πτήση στην Αθήνα, με το βλέμμα στραμμένο στην άσκηση υψηλής πολιτικής στην Χερσόνησο του Αθω.
Η επίσκεψη ενός τέτοιου υψηλού προσκεκλημένου είναι μεν σημαντική, έστω και για συμβολικούς ή σημειολογικούς λόγους, όμως τα πραγματικά κίνητρα είναι άλλα από αυτά που το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να περιγράφει ή να υπονοεί.
Μία φημολογία θέλει την Μόσχα να ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα και να διεκδικεί τους υπό πώληση σιδηροδρόμους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πλην όμως, αμφότερα ανήκουν πλέον, έπειτα από τη συμφωνία στο Εurogroup της προηγούμενης Τρίτης, στο νέο υπερταμείο και, κατά πληροφορίες, οι Γερμανοί και οι λοιποί δανειστές δεν έχουν καμία διάθεση να τα αφήσουν στα χέρια της Ρωσίας του Πούτιν.
Πιθανώς και όλα αυτά να ενδιαφέρουν πλέον τον κ. Πούτιν πολύ λιγότερο από την εδραίωση της ρωσικής παρουσίας και κυριαρχίας (;) στο Αγιον Ορος.
Με αυτούς τους όρους ακόμα και το πρόγραμμα της επίσκεψης Πούτιν είναι αποκαλυπτικό. Θα έλθει στην Αθήνα νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, θα επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, θα συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στο Αγιον Ορος, προκειμένου να συμμετάσχει στους άτυπους εορτασμούς για την συμπλήρωση της ρωσικής χιλιετούς μοναστικής παρουσίας.
Η αντίδραση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην επίσκεψη είναι εμφανής και χαρακτηριστική. Εορταστικές εκδηλώσεις για τη ρωσική μοναστική παρουσία δεν θα πραγματοποιηθούν και δεν αναμένεται καν να παραστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθλομαίος, τον οποίο ο Αγιος Μόσχας Κύριλλος, «προσκάλεσε» μεν να παρευρεθεί, υπονοώντας δε ότι τον καλεί στο… σπίτι του. Ο Κύριλλος θα υποδεχθεί το Σάββατο τον κ. Πούτιν. Σημειωτέον ότι η ρωσική επιδίωξη έχει τους τελευταίους μήνες εκδηλωθεί μεσα από πολλές εορταστικές εκδηλώσεις στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη και πολλές άλλες ανά την ρωσική επικράτεια μητροπόλεις και επισκοπές.
Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι η ατζέντα των συνομιλιών Τσίπρα – Πούτιν θα επικεντρωθεί: α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπεριλαμβανομένων της προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων, προώθησης ελληνικών εξαγωγών του αγροδιατροφικού τομέα, της ενέργειας, τουρισμού κ.ά), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του Πολιτισμού, της Παιδείας, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Ετους 2016.
Τον ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει κυβερνητική αντιπροσωπία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας καθώς και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Στην αποστολή όμως θα συμμετέχουν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και άλλοι επιχειρηματίες.
Οι γενικές και αόριστες διακηρύξεις που ανεμένεται να υπογραφούν, περιλαμβάνουν:
* τον ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
* την Εταιρικής Σχέση για Εκσυγχρονισμό και
* Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για
– Επιστήμη και τεχνολογία
– Τουρισμό
– Μετεωρολογία
– Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
– Enterprise Greece – Invest in Russia
– ΕΛΠΕ – Rosneft
– Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
– Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας