Τα νερά της Χαλκιδικής. Αξία ανεκτίμητη | YouTube
Επικαιρότητα

Ποιες είναι οι 430 ελληνικές παραλίες με «Γαλάζια Σημαία»

Οχι ότι αποτελεί έκπληξη αλλά η Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι τρίτη χώρα στον κόσμο με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές για την ποιότητά τους. Πρωταθλήτρια είναι η Χαλκιδική. Λογικό επίσης. Γιατί σαν τη Χαλκιδική...
Protagon Team

Στη Θεσσαλονίκη το ξέρουν, «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει». Τώρα είναι τρόπον τινά και επίσημο. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» για την ποιότητα των θαλασσών και ακτών της, σύμφωνα με τον σχετικό κατάλογο για το 2016 που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Και πρωταθλητής στην Ελλάδα είναι ο νομός Χαλκιδικής που απέσπασε 52 «Γαλάζιες Σημαίες».

Η ανακοίνωση βράβευσης ακτών και μαρίνων των 50 χωρών του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» έγινε την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση στο Porto Carras της Χαλκιδικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) – πρόκειται για καθοριστικής σημασίας γεγονός για την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο της περιβαλλοντικής προστασίας, αφού μέχρι και πέρυσι η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» γινόταν στην έδρα του FEE στη Δανία.

H τελετή κορυφώθηκε με την αναγγελία των αποτελεσμάτων για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με ευρηματκό τρόπο από μαθητές στην παραλία του ξενοδοχείου. Προηγήθηκαν οι σχετικοί χαιρετισμοί από τους επισήμους, όπου ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος επισήμανε τη δυναμική του θεσμού της «Γαλάζιας Σημαίας» για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ενός τουριστικού προορισμού. Οπως πρόσθεσε, η φετινή εικόνα του ελληνικού τουρισμού δείχνει ότι και το 2016 θα στεφθεί με άνοδο στις αφίξεις ξένων τουριστών συμπληρώνοντας ότι παρακαταθήκη για την ανέλιξη των τουριστικών μεγεθών της χώρας αποτελεί η εικόνα των καθαρών ακτών μας και η συνεχής βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Συνολικά η Ελλάδα απέσπασε για το 2016, «Γαλάζιες Σημαίες» για 430 βραβευμένες ακτές, διατηρώντας την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες.

Διαβάστε εδώ τις βραβευμένες ακτές και μαρίνες της Ελλάδας για το 2016

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε την Τετάρτη την έκθεσή της για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ. Αυτό που τονίζεται είναι η αξία της νομοθεσίας και των πολυετών επενδύσεων σε υποδομές αποχέτευσης και άλλα μέτρα περιορισμού της ρύπανσης.

Η ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αξιολογεί την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης το 2015 και επισημαίνει τις περιοχές στις οποίες αναμένεται να είναι καλή το 2016. Αξίζει να σημειωθεί το 97,2% των περιοχών στην Ελλάδα διαθέτει ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας!

Η έκθεση περιλαμβάνει αναλύσεις δειγμάτων νερού που ελήφθησαν σε περισσότερες από 21.000 παράκτιες και εσωτερικές περιοχές κολύμβησης σε ολόκληρη την ΕΕ, την Ελβετία και την Αλβανία και δείχνουν αν τα ύδατα έχουν μολυνθεί ή όχι από περιττωματική μόλυνση από λύματα και κτηνοτροφικά απόβλητα.

Ενώ το 96 % των περιοχών κολύμβησης πληρούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις, πάνω από το 84 % ικανοποιούσε τις αυστηρότερες προδιαγραφές του επιπέδου «εξαιρετικής ποιότητας». Διάφορες μεγάλες τουριστικές περιοχές και πόλεις, όπως το Μπλάκπουλ, η Κοπεγχάγη και το Μόναχο αρχίζουν επίσης να επωφελούνται από επενδύσεις σε βελτιωμένα συστήματα αποχέτευσης, γεγονός που οδηγεί σε καθαρότερες περιοχές κολύμβησης σε λιμενικές περιοχές, καθώς και σε αστικές περιοχές κοντά σε ποταμούς και ακτές.

Το σύνολο των υδάτων κολύμβησης βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου. Το 1991 το 56 % των περιοχών υδάτων κολύμβησης έφτασε τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 87 % το 2015, με βάση σχεδόν 9.600 περιοχές υδάτων κολύμβησης που αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Αλλα βασικά πορίσματα