Είναι εμφανές ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κλείνει τους ανοιχτούς λογαριασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών: έκανε το ιστορικό άνοιγμα στην Κούβα, ανακοίνωσε επίσκεψη στην Χιροσίμα, την πρώτη νυν προέδρου των ΗΠΑ στο μέρος όπου το 1945 η αμερικανική ατομική βόμβα αφάνισε εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους σε μια στιγμή· και τώρα επισκέπτεται τον παλαιό εχθρό, το κομμουνιστικό Βιετνάμ.
Ο Ομπάμα έφθασε στο Ανόι την Κυριακή για τριήμερη επίσκεψη. Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε λίγο μετά τις 21.30 τοπική ώρα (17.30 ώρα Ελλάδος), δύο και πλέον ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης. Είναι η τρίτη επίσκεψη αμερικανού προέδρου μετά το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ το 1975. Είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις των Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους. Αλλά είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στον εχθρό που κάποτε τους ταπείνωσε – το ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μίλησε για ένα «απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου» που εξαλείφθηκε.
«Το Βιετνάμ εκτιμά πολύ θετικά την αμερικανική απόφαση για πλήρη άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, πράγμα που αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι δύο χώρες έχουν και πλήρη εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιετνάμ Τράν Ντάι Κουάνγκ.
Οπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οκτώ μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του, ο Ομπάμα επιδιώκει να επωφεληθεί από το ταξίδι αυτό για να υποστηρίξει δύο πυλώνες της πολιτικής του για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας: τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών χωρών των δύο πλευρών του Ειρηνικού (TPP) και την ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες της περιοχής απέναντι στην ολοένα και πιο επιθετική στάση που τηρεί το Πεκίνο στις εδαφικές του διαφορές μαζί τους.
Στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνονται συναντήσεις με τους σημαντικότερους ηγέτες του κομμουνιστικού κράτους, ομιλία στο Ανόι και αλλά επίσκεψη στην Χο Τσι Μινχ που κάποτε ήταν η Σαϊγκόν, την οποία προ 40 ετών εγκατέλειψαν οι Αμερικανοί, αποδεχόμενοι την ήττα τους.
Επειτα από δύο δεκαετίες θεαματικής προσέγγισης προς το κομμουνιστικό Βιετνάμ, ο Λευκός Οίκος είναι εμφανές πως με την επίσκεψη Ομπάμα θέλει να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο, εκτιμούν αναλυτές. «Οταν ο πρόεδρος Κλίντον επισκέφθηκε την περιοχή, ο στόχος ήταν η έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων. Σήμερα, η σχέση προωθείται σε πολλά επίπεδα: εμπορικές ανταλλαγές, θαλάσσια ασφάλεια, στρατηγικά θέματα» δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, στενός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ.
Η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του Βιετνάμ. Η Ουάσιγκτον διατηρούσε επιφυλάξεις λόγω της αργής προόδου της χώρας όσον αφορά τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ομως ο Ομπάμα τόλμησε ένα ακόμη βήμα. Οι ΗΠΑ και οι βιομηχανίες τους «αγκαλιάζουν» τον πλανήτη…