Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ενημέρωση των μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Σκεπτικός αλλά και αισιόδοξος... | Nikos Libertas/SOOC
Επικαιρότητα

Αρχή του τέλους με «ημιαυτόματο»… αυτόματο κόφτη

Η ενημέρωση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη εν όψει της ψήφισης των νέων μέτρων, πέρασε χωρίς πολλές γκρίνιες. Αλλά το θέμα του μηχανισμού δημοσιονομικών περικοπών κυριάρχησε. Διότι εφόσον έρθει στη Βουλή ως τροπολογία οι βουλευτές θα ψηφίζουν χωρίς να ξέρουν το περιεχόμενό του...
Protagon Team

«Είμαστε στην αρχή του τέλους». Σύμφωνα με παρατηρητές, αυτή τη φράση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την επανέλαβε κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αμέτρητες φορές. Ηταν μια φράση που ειπώθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συναδέλφων του στο κυβερνών κόμμα για το επικείμενο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Κυριακή. Η συζήτηση στην ΚΟ έγινε χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και χωρίς να υπάρξουν γκρίνιες από πλευράς των βουλευτών – παρά μόνο ερωτήσεις τεχνοκρατικού περιεχομένου.

Εξηγώντας την φράση «είμαστε στην αρχή του τέλους» ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Ερχεται άμεσα προς κατάθεση στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος, εν συνεχεία το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων και αμέσως μετά το νομοσχέδιο για την αυτοκαταγγελία, δηλαδή για την εθελούσια δήλωση αφορολόγητων χρημάτων και το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές».

Υπήρξαν και ερωτήσεις για το λεγόμενο νέο υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων για το οποίο ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα 25 δισ. ευρώ θα πάνε στις τράπεζες και τα άλλα 25 δισ. ευρώ θα μοιραστούν ανάμεσα σε επενδύσεις και στην αγορά – υπενθύμισε δε τον στόχο του ΤΑΙΠΕΔ για 6,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιάννης Χουλιαράκης ο οποίος μίλησε στη συνέχεια είπε ότι τελειώνει πλέον η αβεβαιότητα, εκταμιεύονται 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. θα εκταμιευθούν «άμεσα» και ότι οι τράπεζες με την συμφωνία διευκολύνονται γιατί θα μπορούν να δανείζονται ακόμη και με 0%.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης αρκετή συζήτηση έγινε και για τον περίφημο «κόφτη». Ειπώθηκε ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν άμεσα μέτρα διότι «θα πιάσουμε τους στόχους μας».

Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Χουλιαράκης επιχείρησαν πάντως να περιγράψουν ένα υβριδικό σύστημα, έναν «ημιαυτόματο» αυτόματο μηχανισμό, όπως τον χαρακτήρισαν κάποιοι από τους παρατηρητές.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι διατάξεις για τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης δεν επρόκειτο να κατατεθούν στο πολυνομοσχέδιο, αλλά με τροπολογία, αργότερα κάτι που φαίνεται ότι δεν ισχύει.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, το πολυνομοσχέδιο εισάγεται στη Βουλή «το αργότερο ώς αύριο», Πέμπτη.

ΥΓ. Τελικά η κυβέρνηση κατέθεσε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή τις διατάξεις που θα ξεκλειδώσουν – εφόσον βέβαια ψηφιστούν – την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υπό τη μορφή πολυνομοσχεδίου. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση σειράς έμμεσων φόρων, η επιβολή νέων έμμεσων φόρων, η αύξηση του ΕΝΦΙΑ, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, η σύσταση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπό την επωνυμία «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας», οι αλλαγές στον ΑΔΜΗΕ και οι δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ, οι συμβάσεις για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο ορισμός του κατ’επάγγελμα αγρότη, η διατήρηση για φέτος της αναλογίας προσλήψεων προς αποχωρήσεις στο 1 προς 5 και η σταδιακή μείωσή του στο 1 προς 3 το 2018. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των έμμεσων φόρων είναι και η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η οποία θα ισχύσει από 01/06/2016, δηλαδή σε περίπου δέκα μέρες από τώρα.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τον «κόφτη» που κατατέθηκε τελικά το βράδυ της Τετάρτης στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε αυτήν προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα κρατά «κάβα» το 10% των ετήσιων πιστώσεων του προϋπολογισμού έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους και από το «μαξιλάρι» αυτό θα προκύπτουν οι περικοπές που θα πραγματοποιούνται μέσω του νέου Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ΑΔΜΠ).