Η «κληρονομιά» του Ανδρέα Παπανδρέου, έστω και για μία εκδήλωση, διχάζει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: Διαμάχη στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου

Πώς μία ιδέα για εκδήλωση στη μνήμη του ιδρυτή του Κινήματος, με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό του, προκάλεσε έντονο παρασκήνιο στο οποίο ενεπλάκη ο πρόεδρος της Βουλής, η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας...
Μιχάλης Μιχαήλ

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται, τον επόμενο μήνα, από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και η πολιτική του παρακαταθήκη διεκδικείται από πολλούς. Μάλιστα στο όλο σκηνικό ενεπλάκη και η Βουλή, με  αφορμή την ιδέα  να γίνει έκθεση-εκδήλωση στη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στην οποία ομιλητής θα ήταν και ο Αλέξη Τσίπρας.

Ολα άρχισαν όταν σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, διατυπώθηκε η ιδέα να γίνει στις 23 Ιουνίου εκδήλωση μνήμης για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η πρόταση έγινε δεκτή αφού συνηγόρησαν ο Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Απόστολος Κακλαμάνης, οι οποίοι ως πρώην πρόεδροι της Βουλής μετέχουν στο συμβούλιο

Ο επικεφαλής του Ιδρύματος Παύλος Σούρλας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση κι εκείνος στο περιθώριο της πρόσφατης συζήτησης για το Ασφαλιστικό, μετέφερε την πρόταση στη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Εκείνη προέτρεψε να συζητήσουν λεπτομερώς το θέμα ο κ. Σούρλας με τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Κάπου εδώ όμως άρχισαν οι παρασκηνιακές κινήσεις από κυβερνητικούς παράγοντες που είδαν μια τέτοια εκδήλωση ως πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οικειοποιηθούν, έναντι του σημερινού ΠΑΣΟΚ, το πολιτικό brand name του Ανδρέα Παπανδρέου και παράλληλα να πλευροκοπήσουν το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αντιγράψει (κακόγουστα βέβαια) τον Ανδρέα.

Βρέθηκαν αρωγοί στελέχη που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και είτε έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ (Σπίρτζης, Κοτσακάς, Κουρουμπλής κ.α) είτε πρόσκεινται στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Στις συζητήσεις που ακολούθησαν έπεσε η ιδέα ομιλητές να είναι οι Αλέξης Τσίπρας , Νίκος Βούτσης και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Συνεργάτες όμως του πρώην πρωθυπουργού υπογράμμισαν με έμφαση ότι δεν περιήλθε σε γνώση τους το όλο ζήτημα ούτε έχει γίνει σχετική συζήτηση ενώ εξέφρασαν την  απορία τους για τη σπουδή  που επιδεικνύεται περί τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Μόλις το θέμα «έσκασε», στη Χαριλάου Τρικούπη αντελήφθησαν ότι επιχειρείτο να αποξενωθεί το ΠΑΣΟΚ . Η Φώφη Γεννηματά αντέδρασε άμεσα και έπειτα από σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος μεταξύ άλλων οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Μιχάλης Οθωνας, Θάνος Μωραΐτης και Κώστας Λαλιώτης, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να διεξαχθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το έργο και την προσφορά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Φαίνεται πως η αντίδρασή της έπιασε, κρίνοντας από το ότι ο κ. Βούτσης διαβεβαίωσε ότι δεν θα είναι ομιλητής ο Πρωθυπουργός. Το αίτημα της κυρίας Γεννηματά πρόκειται να τεθεί προς έγκριση από τα αρμόδια όργανα της Βουλής.

Επίσης και εντός του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε μουρμούρα αφού είναι γνωστό ότι τάσεις και συνιστώσες στη Κουμουνδούρου θεωρούν το ΠΑΣΟΚ μείζονα εχθρό για την Αριστερά αφού το 1974 με την ίδρυσή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου, κυριάρχησε αντί αυτής .