Θα μπορούσε κάποιος, λίγο αυθαίρετα είναι αλήθεια, να ονομάσει τις αφίσες «προγόνους των γκράφιτι», που είναι ένα είδος λαϊκής τέχνης, street art, μαζικής ας πούμε απεύθυνσης. Κάπως έτσι πρέπει να λειτουργούσαν οι αφίσες πριν γίνουν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.
Με την ανάγκη να στείλουν ένα γρήγορο μήνυμα, ένα δυνατό SOS, ένα αναγκαίο έστω και αφελές κουράγιο, μια συμπυκνωμένη δύναμη αλληλεγγύης.
Η Κρήτη γιορτάζει αυτόν τον καιρό τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, στις 20 Μαΐου του 1941. Ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και η περιφερειακή ενότητα Χανίων ξεχωρίζει η έκθεση αφισών από όλο τον κόσμο, στο Γιαλί Τζαμισί, με τίτλο: «Η Ανθρωπότητα Αντιστέκεται: Η Πρόκληση, η Μάχη, η Νίκη».
Η λεπτομέρεια «Greece fights on» στην αφίσα προβολής της Εκθεσης, που επιλέχθηκε από το υλικό που εκτίθεται, μας θυμίζει ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι μακριά, αλλά η οικονομική κρίση, η προσφυγιά, το «Κουράγιο Ελλάδα» είναι σημερινά.
Πρόκειται για 52 αφίσες από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία και φυσικά την Ελλάδα, του συλλέκτη και ηθοποιού Λευτέρη Λαμπράκη, ο οποίος έχει επιμεληθεί και την έκθεση. Ο ίδιος μας λέει ότι γι’ αυτό που νιώθει ιδιαίτερη συγκίνηση είναι ότι «την έκθεση θα επισκεφθούν και όσοι επιζήσαντες Νεοζηλανδοί είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Κρητικών και θέλουν να κάνουν την τελευταία τους επίσκεψη στα Χανιά, εκεί που πολέμησαν νέοι».
Κωδικοποιούμε τα αντιπολεμικά μηνύματα των αφισών, με τη βοήθεια του Λευτέρη Λαμπράκη. Είναι εκείνα που έχουν να κάνουν με τα παιδιά (Σώστε τα παιδιά), τους καταδότες (κάποιος μίλησε) την κουλτούρα (καμένα βιβλία), την Ελλάδα (Σώστε την Ελλάδα πριν είναι αργά). «Στον πόλεμο» λέει ο Λευτέρης Λαμπράκης «τα πράγματα επιστρέφουν πάντα στις βασικές ανάγκες. Κι όσο κι αν σήμερα είμαστε 75 χρόνια μπροστά και δεν υπάρχει καμία σχέση, υπήρχαν στιγμές που έφτιαχνα την έκθεση και σκεφτόμουν τους πρόσφυγες, την προπαγάνδα… είναι στιγμές που η ανθρωπότητα μοιάζει να έχει κάνει άλματα μπροστά και ταυτόχρονα σημειωτόν στο ίδιο σημείο!». Το συγκινητικ είναι ότι οι Γερμανοί που έρχονται μου λένε «μπράβο» και καταλαβαίνουν το νόημα και ότι επαναλαμβάνονται τα πράγματα».
Μαζί με τις αφίσες στην έκθεση υπάρχουν αποκόμματα εφημερίδων, εγγράφων και άλλων ντοκουμέντων της εποχής.
Διάρκεια έκθεσης: Εως 22 Μαΐου – Ωρες λειτουργίας 10.00 – 22.00, καθημερινά.