Εκατέρωθεν κινήσεις από παράγοντες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού έχουν αρχίσει ώστε να αποτραπεί και να μην οδηγήσει σε ναυάγιο η «παρεξήγηση» που προέκυψε, το Σαββατοκύριακο, ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη και δοκιμάζει την συνοχή του εγχειρήματος.
Πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί η Επιτροπή Διάλογου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις. Μπροστά στο ενδεχόμενο να λάβει ανεξέλεγκτη πορεία η κατάσταση, ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά των μελών της, τα οποία σημειωτέον προέρχονται απ όλα τα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου. Ετσι η Επιτροπή ανακοίνωσε τις άμεσες δράσεις που σχεδιάζονται.
«Η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις πραγματοποιεί μέσα στην εβδομάδα και προγραμματίζει για τις επόμενες, κύκλους συζητήσεων (workshops) για τη Δικαιοσύνη, τη Διοίκηση-Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Οικονομία, την Κοινωνική Προστασία, την Υγεία, την Παιδεία, το Περιβάλλον. H πρώτη μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου στο Γκάζι (σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες), ενώ εκδηλώσεις-συζητήσεις ετοιμάζονται και σε άλλες πόλεις. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις συζητήσεις, από ένα ευρύτατο φάσμα προσωπικοτήτων και πολιτών, είναι πολύ μεγάλο και το εύρος αυτό είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτυπωθεί και στις εκδηλώσεις. Εντός των ημερών θα λειτουργήσει και ο ιστότοπος της Επιτροπής. Η Επιτροπή σε σύντομο χρονικό διάστημα και ύστερα από ένα κύκλο διαβουλεύσεων, συζητήσεων και εκδηλώσεων θα δώσει στη δημοσιότητα ένα πλαίσιο θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Οι διαδικασίες προχωρούν σε κλίμα συνεργασίας, αλλά και μαζικής συμμετοχής και είμαστε αισιόδοξοι ότι στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε καθορίσει θα είμαστε σε θέση να δώσουμε στη δημοσιότητα το πλαίσιο θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη δεν είδαν εξ αρχής με καλό μάτι τη συνεργασία με το Ποτάμι ούτε αποδέχονται την προοπτική να μετεξελιχθεί το αναληφθέν εγχείρημα σε ενιαίο πολιτικό φορέα
Προς επίρρωση αυτών συναντήθηκαν, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Γιάννης Δατσέρης, εκ των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή και ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπής, για να επιταχύνουν τις συζητήσεις των ομάδων εργασίας. Η εικόνα που εκπέμπεται συντείνει ότι οι ρυθμοί και η επεξεργασία προγραμματικών θέσεων προχωρούν κανονικά.
Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι επιδιώκεται να εκτονωθεί το τεταμένο κλίμα που τροφοδοτούν υπεροψίες και εγωισμοί απ όλες τις πλευρές, οι οποίοι «φούσκωσαν» το θέμα. Καταλυτική για την εκτόνωση της κατάστασης πρόκειται να είναι η (αυριανή) τηλεοπτική συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στην «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη και του Mega. Παράλληλα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιάννης Μανιάτης θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν με τον Σταύρο Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της εκδήλωσης για την έναρξη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Ενδεικτική των προσπαθειών για εκτόνωση του κλίματος, αλλά και επιβεβαιωτική ως προς τα προβλήματα που υπάρχουν, είναι και η δήλωση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη: «Το Ποτάμι έχει πάρει πολιτική απόφαση συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία του διαλόγου για να προκύψει ο χώρος ο συγκροτημένος και ενωτικός, της δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής παράταξης. Έχει πάρει απόφαση να μπει σε αυτή την υπόθεση. Γιαυτό και με πολιτική του απόφαση μπήκε στην επιτροπή διαλόγου μαζί με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις και το συζητάει το θέμα. Και από την ώρα που μπήκε δεν είναι εύκολο τα πράγματα να γυρίσουν πίσω. Να σας πω όμως και μια πραγματικότητα, δεν ξέρω με πόση θέρμη μπαίνει ο καθένας σε μια τέτοια ιστορία. Εγώ μπαίνω με πολύ μεγάλη θέρμη γιατί την πιστεύω».
Είναι εξάλλου πρόδηλο ότι εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πιο συγκεκριμένα παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη δεν είδαν εξαρχής με καλό μάτι τη συνεργασία με το Ποτάμι ούτε αποδέχονται την προοπτική να μετεξελιχθεί το αναληφθέν εγχείρημα σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Επιμένουν στην άποψη της διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ως γνωστόν αυτή η προοπτική έχει απορριφθεί από το Ποτάμι ενώ ορισμένα στελέχη του τα οποία αποτιμώντας έτσι τα όσα συνέβησαν το διήμερο της Συνδιάσκεψης, στο ΣΕΦ αποδίδουν ανάλογη σπουδή στη Φώφη Γεννηματά.
Συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά αντιλέγουν πως κάθε άλλο παρά συμβαίνει κάτι τέτοιο και πως όλοι και όλες θα κριθούν για τις διαθέσεις τους και από τη συμβολή τους για ουσιαστικό έργο από την Επιτροπή Διαλόγου.
Ωστόσο επισημαίνουν ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αποστολής της είναι το τέλος Ιουνίου. Τότε, υποστηρίζουν, θα πρέπει όλοι να πάρουν τις αποφάσεις τους. Είτε να συνεχιστεί η συνεργασία με την εκλογή ηγεσίας από τη βάση το φθινόπωρο, είτε να ναυαγήσει…