Είναι προφανές ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παίζει πλέον τον ρόλο του «καλού» στο θέμα της ελληνικής διαπραγμάτευσης. Η κατά λάθος… δημόσια τοποθέτησή του τον Μάρτιο για το θέμα του χρέους της Ελλάδας, δίπλα ακριβώς στον Πιερ Μοσκοβισί ήταν η αρχή. Ηταν τότε που τον Ολλανδό τον έπιασαν τα ανοιχτά μικρόφωνα να μιλά για το ελληνικό χρέος, ο γάλλος επίτροπος του είχε πει «νομίζω ότι πυροδότησες ένα τεράστιο ντιμπέιτ για το χρέος, για την ελάφρυνση του χρέους» και ο Ντάισελμπλουμ του είχε απαντήσει: «Το έκανα επίτηδες».
Αυτή τη φορά τα μικρόφωνα ήταν επισήμως ανοιχτά. Το βράδυ της Τετάρτης, από το Λονδίνο όπου βρέθηκε για μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο ολλανδός τεχνοκράτης επανέλαβε τη θέση ότι ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – παράλληλα όμως άσκησε και κριτική για δεινά της ελληνικής οικονομίας που δεν οφείλονται σε συγκεκριμένες αστοχίες της κυβέρνησης.
Στην ομιλία του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα είναι δύσκολα, αλλά αναγκαία και υπογράμμισε: «Το πιο λυπηρό πράγμα σχετικά με την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει πολύς πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος ή έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο».
Ο Ολλανδός είπε μάλιστα ότι «το επόμενο Eurogroup θα συνέλθει στις 24 Μαΐου και δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε κατάσταση κρίσης, (το οποίο) θα ζημιώσει την Ευρώπη και την Ελλάδα».
Πρόσθεσε ότι «από το καλοκαίρι (του 2015), το Eurogroup έχει γίνει πολύ πιο παραγωγικό. Ηρθε η ώρα τώρα να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας», αλλά διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε να απαλλαχθούμε από το χρέος -δεν θα υπάρξει κούρεμα- αλλά θέλουμε να βρούμε τρόπους να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα. Το χρέος στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο και η οικονομία τόσο ασταθής, που δημιουργεί τεράστιο θέμα».
Μιλώντας σχετικά με τα νέα μέτρα, ο Ντάισελμπλουμ τα χαρακτήρισε «δύσκολα και σκληρά», υποστηρίζοντας την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας: «Υποστηρίζω αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα, είναι σκληρά μέτρα αλλά χρειάζεται να γίνουν» και πρόσθεσε.
«Οι πολίτες θα χρειαστεί να πληρώσουν φόρους – δεν θα είναι δημοφιλές, ιδιαίτερα σε κρίση, αλλά χρειάζεται να γίνει, για να οικοδομηθεί μια χώρα. Το πιό λυπηρό πράγμα σχετικά με την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει πολύς πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος ή έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο» σημειώσε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός.
Λευκός Οίκος: «Αναγκαία η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»
Στο ζήτημα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά και η Ουάσιγκτον. Ο Τζέισον Φέρμαν, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου είπε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία».
«Θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα στο ελληνικό χρέος με βιώσιμο τρόπο», σημείωσε ο κ. Φέρμαν. «Αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι το σημαντικότερο ζήτημα. Χωρίς αυτήν δεν θα υπάρξει βιώσιμη λύση στα προβλήματα».
Η« Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει υπεύθυνη πολιτική στον προϋπολογισμό της» κατέληξε.