Την αρχή κάνει ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, με τη συμμετοχή του το πρωί της Δευτέρας στο EuroWorking Group. Ακολουθεί, το μεσημέρι, το Eurogroup, με την κυβέρνηση να φέρνει στις βαλίτσες της ψηφισμένο το νέο Ασφαλιστικό και αλλαγές – δηλαδή μειώσεις – στο αφορολόγητο καθώς και νέους έμμεσους φόρους, αν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτά είναι αρκετά για να κλείσει η πολυσυζητημένη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Και ως γνωστόν ήδη βρισκόμαστε στον μήνα Μάιο, που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πει ότι αν φτάσουμε σε αυτόν «καήκαμε»…
Από το υπουργείο Οικονομικών βέβαια αναφέρεται ότι «υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με τα περιεχόμενα της αξιολόγησης: Το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τους έμμεσους φόρους, κλπ». Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι ο μηχανισμός αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους Θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση τόσο στο πλαίσιο του EWG όσο και στο Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Το επικοινωνιακό χαρτί που παίζει το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι στο Eurogroup θα γίνει συζήτηση και για το χρέος, «για πρώτη φορά του επίσημου τομέα, όπως προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού» όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.
Είναι όμως έτσι;
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε το βράδυ της Κυριακής προς το Reuters ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ληφθούν «μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης».
Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου πως το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο».
Αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην πάγια αυτή θέση του, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να προηγηθεί των όποιων αποφάσεων για το χρέος, γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αναγκάζουν το Βερολίνο να αναθεωρήσει τη στάση του στο μείζον ζήτημα του χρέους.
Ο Γκάμπριελ θέλει «ελάφρυνση» χρέους
Οπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, από τη στιγμή που για τη γερμανική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή, το Ταμείο όμως από την πλευρά θέτει ως όρο συμμετοχής του τη διευθέτηση του χρέους, ο γερμανός υπουργός θα πρέπει να βάλει τώρα νερό στο κρασί του και να προβεί σε παραχωρήσεις, μολονότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαία μια νέα αναδιάρθρωση. Ετσι τουλάχιστον διαβάζουν τις εξελίξεις πολλοί αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο και τις δηλώσεις του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς το Reuters ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους.
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο γερμανός αντικαγκελάριος δεν θα διαφοροποιούνταν τόσο απροκάλυπτα τη δεδομένη χρονική στιγμή από τις θέσεις του κ. Σόιμπλε και των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών εν γένει, εάν δεν ήταν σίγουρος ότι επίκεινται σημαντικές εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα. Βέβαια και ο κ. Γκάμπριελ μιλάει για «ελάφρυνση και όχι για κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο απορρίπτει ως γνωστόν κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση και όχι μόνο.
Οι φωνές από τη Γερμανία δεν έχουν ενιαία γραμμή, είναι εμφανές. Ορισμένες άλλωστε επαναφέρουν το ζήτημα του Grexit. Οπως ο αρχηγός των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος με δήλωσή του το πρωί της Δευτέρας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Bild, ζήτησε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κούρεμα χρέους
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο δημοσιονομικό ξεκίνημα χωρίς το ευρώ. Κατόπιν όμως, με ένα κούρεμα χρέους και με στοχευμένη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, και πρόσθεσε ότι «το νέο αδιέξοδο» καθιστά σαφές «ότι πρέπει επιτέλους να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Αναφερόμενος στην στάση του Βερολίνου, που θεωρεί απαραίτητη την συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις του, ο γερμανός φιλελεύθερος σημείωσε ότι «ήδη πριν από έναν χρόνο ήταν εμφανές ότι η στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα δεν θα πετύχει».