Επικαιρότητα

Συζήτηση μέσα στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, μπλόκα και διαδηλώσεις έξω

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από το Μαξίμου και το κοινοβούλιο ξεκίνησε η συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Για «ισονομία» έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Για «εξαθλίωση» του έλληνα συνταξιούχου μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ
Protagon Team

Πρώτα απερρίφηθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας, μετά ακολούθησε η συζήτηση. Σε «υψηλούς τόνους» όπως θα έλεγαν τα κανάλια στα δελτία ειδήσεων αν δεν υπήρχε η απεργία των δημοσιογράφων, που προίκισε με σιωπή αυτήν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το Ασφαλιστικό  – για τις συντάξεις αυτής αλλά και των επόμενων γενεών Ελλήνων.

Στην Ολομέλεια της Βουλής λοιπόν, εισήχθη το πρωί του Σαββάτου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος – και όλα αυτά εν μέσω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και συλλαλητηρίων των συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την αίτηση αντισυνταγματικότητας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατέθεσε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Δεν έχει βάση η ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής. «Ο κανόνας ισονομίας που θέλουμε να εφαρμόσουμε στις συντάξεις δεν έχει κανένα συνταγματικό εμπόδιο» είπε.

Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι καμία κύρια σύνταξη δεν θα περικοπεί.

«Η τελευταία μείωση που έγινε στις επικουρικές ήταν 5,2% το 2014, εάν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα έπρεπε να γίνουν περικοπές σε όλες τις επικουρικές άνω του 20%» είπε ο κ. Κατρούγακλος, αναφέροντας ότι οι περικοπές με τα μέτρα της κυβέρνησης έφεραν μικρότερες περικοπές και για πιο λίγους συνταξιούχους.

«Εμείς θέλουμε οι κανόνες να μην αφορούν μόνο όλες τις κοινωνικές ομάδες, αλλά και διαγενεακά», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «δεν θα στείλουμε το λογαριασμό στο μέλλον, όπως κάναν προηγούμενες».

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τομή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάνει όσα δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες εγκλωβισμένες στις πελατειακές τους σχέσεις με συντεχνίας, ενώ πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση για το ασφαλιστικό και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν είναι υπέρ της μείωσης των συντάξεων, αντί της αύξησης των εισφορών, που προτείνει η κυβέρνηση.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, οπότε και θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Παρεμβάσεις της Αντιπολίτευσης

Η επιπλέον επιβάρυνση δυόμισι δισεκατομμυρίων ευρώ στο ασφαλιστικό είναι αποτέλεσμα της «τραγικής» πολιτικής της κυβέρνησης, τους τελευταίους 16 μήνες, τόνισε από την πλευρά του, από το βήμα της Βουλής, ο βασικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως από την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, κόβονται σταδιακά, έως το 2019, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από χαμηλοσυνταξιούχους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντικατέστησε την «δαιμονοποιημένη» ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από την ρήτρα βιωσιμότητας, εκτιμώντας πως η νέα κατανομή δεν είναι «καθόλου δίκαιη».

Κλείνοντας ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε πως ένα νομοσχέδιο που «εξαφανίζει» τις συντάξεις και «εξαθλιώνει» τον έλληνα συνταξιούχο η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να το ψηφίσει.

Η αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, με την Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «βασιλιά του λαϊκισμού». «Από κατάληψη σε ρεσάλτο και από ρεσάλτο πρωθυπουργός. Αυτό είναι», είπε.

«Ρεσιτάλ ψευτιάς και υποκρισίας» είδε εκ μέρους του Πρωθυπουργού ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Παρουσιάσατε το κώνειο ως νέκταρ και τις μειώσεις αυξήσεις. Ο χαρακτηρισμός Πινόκιο ίσως να μην αποδίδει την εξαπάτηση που κάνατε σε όλες τις ομάδες των πολιτών».

«Η χώρα από τις αρχές του 2015 ‘λιμνάζει’ βυθιζόμενη», εκτιμά ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ, ο οποίος προχώρησε σε πέντε επισημάνσεις για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι τα μέτρα δεν είναι μόνο 5,4 δσς. όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά αθροίζουν τουλάχιστον στα 12 δισ. ευρώ.

Τέλος, επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σύντομη τοποθέτησή του στην οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο λόγος μας είναι συμβόλαιο και ό,τι είπαμε, το πραγματοποιούμε».

Αστυνομοκρατούμενη ζώνη το κέντρο της Αθήνας

Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε ενώ το κτίριο του κοινοβουλίου καθώς και το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται κατ’ ουσίαν αποκλεισμένα από την υπόλοιπη πόλη.

Η ΕΛ.ΑΣ. έλαβε «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας: στο Μέγαρο Μαξίμου στήθηκαν κάγκελα ψηλά στην Ηρώδου Αττικού, και γύρω από τη Βουλή και το Σύνταγμα αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς για Σάββατο και Κυριακή προγραμματίστηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Τρεις κλούβες της Αστυνομίας τοποθετήθηκαν κάθετα στην Ηρώδου Αττικού για να εμποδίσουν τη διέλευση όχι μόνο οχημάτων – αυτό ούτως ή άλλως ελέγχεται – αλλά και πεζών…

Κλειστός και ο Εθνικός Κήπος

Παράλληλα, με απόφαση της αστυνομίας κλειστός παραμένει ο Εθνικός Κήπος, στις εισόδους του οποίου έχει αναρτηθεί η εξής ανακοίνωση: «Κατόπιν εντολής της αστυνομίας όλες οι είσοδοι του Εθνικού Κήπου θα μείνουν κλειστές».

Κατάληψη αστυνομικών στα γραφεία ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου αστυνομικοί, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι αστυνομικοί ανήρτησαν πανό και παρέμειναν στο κτίριο για μερικά λεπτά, ενώ σε ανακοίνωσή τους τονίζουν:

«Αγωνιζόματε για να αποτρέψουμε την ασφαλιστική λαίλαπα, πείθοντας τους κυβερνητικούς εταίρους και την Κυβέρνηση ότι το λειτούργημα του Αστυνομικού είναι σκανδαλωδώς απαράδεκτο, να τίθεται στη ζυγαριά των «θεσμών», δήθεν για το καλό των εργαζομένων και της χώρας».