H συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαϊου αναμένεται να λύσει το σταυρόλεξο που μας ταλαιπωρεί τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν αποκλείεται να προσθέσει και περισσότερα τετράγωνα.
Η κυβέρνηση προσέρχεται στο Eurogroup προσδοκώντας τελική συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης με τρόπο που θα της επιτρέπει να περάσει από τη Βουλή τα απαραίτητα μέτρα.
Ουσιαστικά το βασικό θέμα είναι πώς θα κλείσει, τεχνικά και πολιτικά, το θέμα των προληπτικών μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ -κοινώς το «τέταρτο μνημόνιο»- ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Προληπτικά μέτρα δεν είναι δυνατόν να ληφθούν καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Εκ των πραγμάτων, η μοναδική επιλογή που έχει η κυβέρνηση είναι του «κόφτη» στις δημόσιες δαπάνες σε περίπτωση υπερβάσεων. Μένει, βέβαια, να διευκρινιστεί πώς θα πέφτει αυτός ο κόφτης. Θα περικόπτονται μόνο οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες ή και οι προϋπολογισμοί δημοσίων υπηρεσιών; Δεν αποκλείεται, πάντως, αυτή η μέθοδος να οδηγήσει ακόμα και σε κλείσιμο υπηρεσιών ή σε απλήρωτους δημοσίους υπαλλήλους. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα οδηγήσει σε νέες μισθολογικές περικοπές στο δημόσιο και σε αύξηση λογαριασμών ΔΕΚΟ. Ο ΦΠΑ για ρεύμα και νερό αναμένεται να ανέβει στο 24% και, πιθανότατα, θα επιβληθεί και ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές. Πολιτικά αυτό θα αποτελεί ταπείνωση για τον Πρωθυπουργό, ιδιαίτερα μετά τη σύγκρουση με ΔΝΤ. Ομως και πέρσι δεν ταπεινώθηκε; Ο κ. Τσίπρας έχει τον τρόπο του σε αυτά.
Με τη συγκέντρωση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, η κυβέρνηση, στέλνει το δραματικό μήνυμα της χρεοκοπίας προς πάσα κατεύθυνση και ιδίως προς τους βουλευτές της
Είναι πρόθυμος ο Πρωθυπουργός να υπογράψει αυτό το πακέτο ώστε να κλείσει η αξιολόγηση; Δεδομένης της περσινής εμπειρίας, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Ωστόσο, οι αισιόδοξες δηλώσεις που έκανε το Πάσχα και η καταγγελία του «δραχμικού» σεναρίου, δείχνουν πώς πρόθεση του είναι να περάσει τα μέτρα και να κλείσει την αξιολόγηση. Στη συνέχεια μπορεί να πορευτεί με ανασχηματισμό και να αξιοποιήσει την καλοκαιρινή ανάπαυλα, όπως και την επικοινωνιακή ύφεση του Προσφυγικού. Ασφαλώς εγείρεται θέμα με τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ.
Με τη συγκέντρωση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, η κυβέρνηση, στέλνει το δραματικό μήνυμα της χρεοκοπίας προς πάσα κατεύθυνση και ιδίως προς τους βουλευτές της. Και καθώς ο εφιάλτης του περσινού καλοκαιριού είναι ακόμα νωπός, η ψήφιση των μέτρων από την κυβερνητική πλειοψηφία είναι ένα ισχυρό σενάριο. Αλλωστε αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, πολλοί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναμένεται να χάσουν την έδρα τους. Υπάρχουν βουλευτές που δυσφορούν; Ναι, αλλά ο αριθμός τους δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να προκαλέσουν ρήγμα που θα ρίξει την κυβέρνηση. Ο δε ανασχηματισμός, αναμένεται να λειάνει γωνίες.
Βέβαια ο κ. Τσίπρας έχει μπροστά του και τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ -ανάμεσα τους και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που δεν αποκλείεται, μετά τη συμφωνία, να παραιτηθεί από το χαρτοφυλάκιο του, μεταφέροντας το πολιτικό βάρος αποκλειστικά στον πρωθυπουργό. Εσωκομματικά τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τον Πρωθυπουργό όμως, όπως είναι γνωστό, η εξουσία λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία.
Από την άλλη, βέβαια, ακόμα και αν κλείσει η αξιολόγηση, μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθεί όλο αυτό στην πραγματική οικονομία. Εχουν μείνει δημιουργικές ανάσες; Μπορεί να τονωθεί η οικονομία κάτω από το βάρος της υπέρμετρης, ως εξωφρενικής, φορολόγησης; Και, εν τέλει, υπάρχουν σπίθες εμπιστοσύνης από όσους επιχειρούν, ακόμα, σε αυτή τη χώρα;