Τα επίμαχα πρωτοσέλιδα της 27ης Απριλίου. Πουθενά η απόφαση για τα θύματα του Χίλσμπορο | The Times/The Sun
Επικαιρότητα

Οι εφημερίδες του Μέρντοκ ξανά στο απόσπασμα για το Χίλσμπορο

Οι συγγενείς των 96 θυμάτων αυτής της φρικτής ποδοσφαιρικής τραγωδίας δικαιώθηκαν από το δικαστήριο. Αλλά δύο εφημερίδες, οι Times και η Sun αγνόησαν το θέμα στα πρωτοσέλιδά τους, προκαλώντας σάλο στη Βρετανία. Βλέπετε αυτή η ιστορία έχει παρελθόν...
Protagon Team

Δεν είναι συνηθισμένο πράγμα μια εφημερίδα να ζητάει συγγνώμη για μια παράλειψη στο πρωτοσέλιδό της. Οχι για κάτι που δεν φιλοξένησε στην ύλη της, αλλά επειδή δεν ανέδειξε ένα θέμα στο πρωτοσέλιδό της. Ούτε συνηθισμένο είναι να απολογείται για μια τέτοια παράλειψη μια εφημερίδα με 231 χρόνια ιστορίας, όπως είναι οι περίφημοι Times του Λονδίνου. Το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης αυτοί οι Times, που ιδρύθηκαν το 1785, εξέδωσαν μια ανακοίνωση και παραδέχτηκαν το «λάθος» τους.

Οι Times είχαν αγνοήσει στο πρωτοσέλιδό τους την ετυμηγορία για την τραγωδία του Χίλσμπορο. Στο εσωτερικό του φύλλου είχαν αφιερώσει ένα δισέλιδο, ενώ είχε υπάρξει και ευρύτατη κάλυψη της υπόθεσης διαδικτυακά, αλλά αυτή η δικαστική δικαίωση των 96 νεκρών της ποδοσφαιρικής τραγωδίας που είχε συμβεί στο Χίλσμπορο τον Απρίλιο του 1989, δεν μπήκε στο πρωτοσέλιδο – μια αστοχία σε σχέση με την αντιμετώπιση που είχε η είδηση από το σύνολο του βρετανικού Τύπου. Ή σχεδόν το σύνολο. Και η Sun αγνόησε στο πρωτοσέλιδό της το θέμα. Και εδώ τα φαντάσματα επιστρέφουν.

H ιστορία της τραγωδίας του Χίλσμπορο – κατά την οποία 96 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς παιδιά, βρήκαν φρικτό θάνατο στις κερκίδες του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ – έχει και μια τραγική πτυχή που σχετίζεται με τις βρετανικές εφημερίδες.

Τότε η Sun είχε κυκλοφορήσει με ένα πρωτοσέλιδο για την «αλήθεια» της τραγωδίας, ισχυριζόμενη ανοιχτά ότι τα θύματα ήταν μεθυσμένοι χούλιγκαν που χτυπούσαν τους αστυνομικούς, ενώ φίλοι τους έκαναν πλιάτσικο στα πτώματα. Από τότε, εδώ και 27 χρόνια, υπάρχουν συνθήματα στους τοίχους του Λίβερπουλ που καλούν τους πολίτες «να μην αγοράζουν τη Sun». Πριν από μερικά χρόνια, το 2012, η σκανδαλοθηρική εφημερίδα του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοκ προχώρησε σε μια πρωτοσέλιδη απολογία, αποδεχόμενη ότι η «πραγματική αλήθεια» ήταν άλλη – τα θύματα δεν ήταν χούλιγκαν, η εφημερίδα είχε πέσει θύμα παραπληροφόρησης από αστυνομικούς.

Τώρα ήρθε η απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωσε οριστικά και αμετάκλητα τους συγγενείς των νεκρών – έφταιγε για την τραγωδία η αστυνομία, ήταν φόνος εξ αμελείας, 96 αθώων. Η Sun επέλεξε να αγνοήσει στο πρωτοσέλιδό της την ετυμηγορία, ίσως από αμηχανία: τι να πεις όταν είχες κυκλοφορήσει κάποτε λέγοντας ότι φίλοι των θυμάτων, οι οποίοι είχαν επιζήσει, κατουρούσαν τους γενναίους αστυνομικούς – ναι, το είχε γράψει και αυτό η εφημερίδα! Αλλά ήταν και οι ομόσταυλοι Times – που ανήκουν επίσης στον όμιλο Μέρντοκ – που επίσης παρέλειψαν να βάλουν το θέμα στο πρωτοσέλιδο.

Οπως ήταν φυσιολογικό οι χρήστες του twitter έσπευσαν να κατακρίνουν τις δύο εφημερίδες. Πολλοί υπενθύμισαν τον βρώμικο ρόλο της Sun, που ενεργώντας και στο πλαίσιο της ρητορικής της Μάργκαρετ Θάτσερ είχε σπεύσει να περιγράψει τα θύματα ως αλήτες που έπαθαν ό,τι τους άξιζε να πάθουν. Αλλοι απλά αρκέστηκαν στο να υπενθυμίσουν ότι πρόκειται για κάτι αναμενόμενο – αυτή είναι η κουλτούρα του Μέρντοκ.

Ο Γκάρι Λίνεκερ, ένας θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου και διακεκριμένος σχολιαστής στο ΒΒC, έγραψε ότι αυτή η πρωτοσέλιδη απουσία της δικαίωσης των θυμάτων του Χίλσμπορο από τη Sun και τους Times, είναι «αηδιαστική» αλλά δεν αποτελεί έκπληξη. «Δεν ντρέπονται»…

Η κατακραυγή υπήρξε τέτοια που οι Times πάσχισαν να τη διορθώσουν. Πρώτα κυκλοφόρησαν και δεύτερη έκδοση του φύλλου της 27ης Απριλίου, βάζοντας μια φωτογραφία με τους συγγενείς των θυμάτων του Χίλσμπορο να πανηγυρίζουν έξω από το δικαστήριο.

Και έπειτα εξέδωσαν ανακοίνωση: «Oι Times κάλυψαν το Χίλσμπορο όλη τη μέρα διαδικτυακά. Το πρωί καλύψαμε την υπόθεση στο εσωτερικό της εφημερίδας με δύο δισέλιδα, με το οπισθόφυλλο και με ένα διαδραστικό για τα θύματα. Κάναμε ένα λάθος με το πρωτοσέλιδό μας στην πρώτη έκδοση. Το διοθρώσαμε στη δεύτερη έκδοση».

 

Από την πλευρά της η Sun επεσήμανε ότι κάλυψαν το θέμα με ένα δισέλιδο στις σελίδες 8 και 9 καθώς και με το κύριο άρθρο της. «Οι οπαδοί δεν έφταιγαν. Η αστυνομία τους διέβαλε με έναν σωρό ψέματα, τα οποία το 1989 η Sun και άλλοι στα ΜΜΕ κατάπιαμε. Απολογηθήκαμε πριν από 12 χρόνια και έπειτα πριν από τέσσερα με πρωτοσέλιδό μας και το κάνουμε και τώρα χωρίς καμία επιφύλαξη».