Συνάντηση με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, είχαν στην Ουάσιγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης. Οι δύο υπουργοί επισήμαναν στον κ. Σαπέν την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η Αξιολόγηση. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν τις καλές τους υπηρεσίες προκειμένου να βρεθεί λύση στο «τρίγωνο ΔΝΤ – Γερμανία – Ελλάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές ο γάλλος υπουργός υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις και για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, αλλά και για το θέμα του χρέους.
Ακολούθησε συνάντηση με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε. «Νομίζω καλά πήγε στη συνάντηση. Δεν έχουμε βγάλει κάποια συμπεράσματα. Δεν είναι και φανατικός ο κ. Σόιμπλε υπέρ της ελάφρυνσης χρέους» ανέφερε μετά το τέλος της ο έλληνας υπουργός, εμφανώς προβληματισμένος, σύμφωνα με τους ανταποκριτές. Η συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον, λοιπόν, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ να κάνει μια μικρή δήλωση – τη μετέδωσε ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης, μέσω Twitter.
Νωρίτερα, καθώς μεσημέριαζε στην Ουάσιγκτον, στο κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επικρατούσε έντονη κινητικότητα. Ηταν οι συνεντεύξεις Τύπου που είχαν αρχίσει αλλά και οι προετοιμασίες για το μπαράζ επαφών που αναμένετο να λάβουν χώρα στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Πριν αρχίσουν οι πολύ κρίσιμες συναντήσεις του ελληνικού οικονομικού επιτελείου -του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη- με τους εκπροσώπους των Θεσμών στην Ουάσιγκτον, οι δηλώσεις των παρευρισκόμενων ήταν πυκνές. Από το πρωί της Παρασκευής, οι συνομιλητές της ελληνικής πλευράς έδωσαν μία γεύση των πιέσεων που θα ασκούντο και τις προτάσεις που θα τίθονταν ώστε να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, επέμεινε στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο, και τηρώντας την ίδια γραμμή που έχει εκφράσει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο ίδιος τόνισε ότι είναι απίθανο η Ελλάδα να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για δεκαετίες.
Γι’ αυτό και στις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους, ενώ ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για παγκόσμια δεδομένα, επανέλαβε ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι δεν είναι ρεαλιστικοί. Δήλωσε μάλιστα ότι σε αυτούς τους ρυθμούς η Ελλάδα θα έχει διψήφιο ποσοστό ανεργίας για δεκαετίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι η ελάφρυνσή του χρέους είναι απαραίτητη αλλά ότι μπορεί να γίνει χωρίς «κούρεμα», να συνδεθεί δηλαδή με την εφαρμογή ενός προγράμματος τα επόμενα δύο έτη.
Ενα άλλο βήμα στο οποίο επέμεινε είναι η ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων. Και με ιδιαίτερη έμφαση δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα «νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν».
Την ίδια μέρα, στο περιθώριο της Συνόδου, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων άσκησε σφοδρή κριτική στο «εξαιρετικά γενναιόδωρο φορολογικό σύστημα» της Ελλάδας. Δήλωσε ότι η «είναι εκπληκτικός ο αριθμός των πολιτών στην Ελλάδα που εξαιρούνται από την καταβολή φόρων».
Ερωτώμενος από τον ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου, για την υποκλοπή του διαλόγου που είχε ο ίδιος με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο Κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου – ο διάλογος ο οποίος διέρρευσε μέσω του Wikileaks- ο κ. Τόμσεν αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Σόιμπλε: Η συζήτηση για το χρέος αποποσπά την προσοχή μας
Στο αντίθετο πνεύμα κινήθηκαν οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες προτού συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα μέτρο ελάφρυνσης του χρέους της», εκτίμησε ο ίδιος στο περιθώριο της Συνόδου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο η επίμαχη συζήτηση αποσπά την προσοχή των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών από «αυτό που πρέπει να κάνουμε». Ο κ. Σόιμπλε, στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της και παρέπεμψε στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. «Το μήνυμα προς την Ελλάδα είναι απλό» σημείωσε με νόημα. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Γερμανία δεν θα στηρίξει τη συμφωνία για την α’ αξιολόγηση, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.
«Το μήνυμά μας είναι πολύ απλό: Πετύχαμε μια συμφωνία πέρυσι» ξεκαθάρισε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι η έμφαση δεν θα πρέπει να δίνεται στο χρέος, αλλά στα υπαρκτά προβλήματα της χώρας, όπως η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την Ελλάδα ανταγωνιστική.
Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό σύστημα είναι δύσκολη, αλλά προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην υποκύψει στον πειρασμό να παραμείνει άπραγη».
Ντάισελμπλουμ: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα, δεν υπάρχει κρίση»
Πιο αισιόδοξος και καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξή του στο CNBC. «Οι συζητήσεις για την ελληνική αξιολόγηση δεν οδεύουν προς νέα κρίση», υποστήριξε. «Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κρίση» δήλωσε και εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πιστωτικό πρόβλημα.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «μόλις η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, της φορολογίας εισοδήματος και των ιδιωτικοποιήσεων», τότε «θα δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε» στο ζήτημα του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απολύτως αναγκαία.
Οι κρίσιμες επαφές του οικονομικού επιτελείου
Σύμφωνα με το κανονισμένο πρόγραμμα της Παρασκευής, οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, ο Τσακαλώτος και ο Σταθάκης, θα συναντηθούν με τον κ. Σόιμπλε στις 20.30 (Ελλάδος), ύστερα στις 21.55 με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και περί τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος πάντα, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Τσακαλώτος ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί στις 02.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ για το Σάββατο το απόγευμα στις 20.30 είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον κ. Ντάισελμπλουμ.
Ο κ. Σταθάκης θα συναντηθεί και με την υφυπουργό για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον των ΗΠΑ Κάθριν Νοβέλι.
Συνάντηση με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των δύο ελλήνων υπουργών με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, την Παρασκευή. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στις συνομιλίες που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, ο κ. Σαπέν τους διαβεβαίωσε ότι αναζητεί λύση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο «τρίγωνο ΔΝΤ – Γερμανία – Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν δεν υπάρξει λύση έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή το αργότερο έως το τέλος Απριλίου, η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και σε βάρος των δανειστών. Ενώ, όσον αφορά στο χρέος, επανέλαβε την άποψή του ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές.