Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του ισπανού αρχιτέκτονα που θα υλοποιηθεί μέχρι το 2020 | (Emaar Properties)
Επικαιρότητα

Ο Καλατράβα σχεδιάζει τον ψηλότερο ουρανοξύστη

Το εμιράτο ανεβάζει τον πήχη λίγο ψηλότερα από το ύψος των 828μ. που έχει καταγράψει ο πύργος Μπουρτζ Χαλίφα - Το σχέδιο του «Tower» ανέλαβε ο ισπανός αρχιτέκτονας που... αγαπούν να μισούν
Protagon Team

Ολος αυτός ο ενθουσιασμός και τα πολύ μεγάλα λόγια για το σχέδιο που έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2020 κλυδωνίζεται από ένα μόνο πράγμα: το ιστορικό του αρχιτέκτονα. Τα σχέδιά του είναι πάντοτε εκθαμβωτικά, κομψά, καινοτόμα, φουτουριστικά. Αλλά κάθε φορά η κατασκευή τους υπερβαίνει τον αρχικό προϋπολογισμό –υπάρχει και σχετικό μπλογκ που το αποδεικνύει. Το πιο γνώριμο παράδειγμα είναι τα έργα που άφησε στην Αθήνα, τα οποία στοίχισαν 12.771% παραπάνω από την αρχική πρόβλεψη. Η ανακατασκευή του ΟΑΚΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχε μελέτη κόστους 1,17 εκατ. ευρώ και αμοιβή για την 300μελή ομάδα του 4,5 εκατ. ευρώ. Τελικά, μόνο η στέγη του σταδίου κόστισε 130 εκατ. ευρώ και άλλα 6 εκατ. χρειάστηκαν για τη συντήρηση.

Τα πιο καυστικά παράπονα προέρχονται από τη γενέτειρα του αρχιτέκτονα, Βαλένθια.  Για την κατασκευή της Πόλης των Επιστημών και των Τεχνολογιών ο Καλατράβα αμείφθηκε με 98 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος του έργου εκτοξεύτηκε από τα 308 εκατ. του προϋπολογισμού στο 1,2 δισ. ευρώ. Σαν να μην έφταναν τα προβλήματά του με την κοστολόγηση, ο αρχιτέκτονας έχει αντιμετωπίσει και προβλήματα με τον χρόνο, ή μάλλον τη φθορά που προκαλεί ο χρόνος. Η όπερα στην Πόλη των Επιστημών κατέγραψε ζημίες 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο δήμαρχος της Βαλένθια κατέθεσε μήνυση εναντίον του αρχιτέκτονα κατηγορώντας τον ότι δεν είχε προβλέψει ότι λόγω αλλαγών της θερμοκρασίας η κατασκευή «πάλιωσε» πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Αντίστοιχα αποτυχημένη ήταν η πεζογέφυρα που σχεδίασε στο Μπιλμπάο χρησιμοποιώντας υαλότουβλα, τα οποία προκάλεσαν μεγάλο αριθμό ατυχημάτων στους διαβάτες, εξαναγκάζοντας τις αρχές να απλώσουν ένα μαύρο χαλί για την προστασία τους.

Ο πύργος θα φαίνεται από πολλά χιλιόμετρα (Emaar Properties)

Φυσικά όλα αυτά που κάνουν τον αρχιτέκτονα «αυτόν που όλοι αγαπούν να μισούν» τα γνώριζαν τα μέλη της επιτροπής όταν τον έστεψαν νικητή του διαγωνισμού, τον Φεβρουάριο. Δεν τους εμπόδισε να αναθέσουν στον 64χρονο ισπανό καλλιτέχνη ένα φιλόδοξο έργο που θα ολοκληρωθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια και θα κοστίσει ένα δισ. δολάρια σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Ενα είναι σίγουρο: παρότι το μέγεθος του προϋπολογισμού είναι πρωτάκουστα γενναιόδωρο, ακόμη και αυτό, ο Καλατράβα θα το υπερβεί.