Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντησή τους στη Βουλή στις 31 Μαρτίου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Επικαιρότητα

Η δύσκολη εξίσωση του Σταύρου και της Φώφης

Δέκα μόλις ημέρες μετά το ραντεβού των επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για τη συνεργασία των δύο κομμάτων, η δημιουργία ενός νέου πόλου στο Κέντρο τίθεται εν αμφιβόλω, λόγω προσωπικών στρατηγικών και «μικρομεγαλισμών»
Μιχάλης Μιχαήλ

Οι προσδοκίες που διαμόρφωσε η κατ’ αρχήν συμφωνία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη στις 31 Μαρτίου, για την αναζήτηση του κοινού τόπου των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου, τείνουν να διαψευστούν εν τη γενέσει τους. Η σύγκρότηση της κοινής Επιτροπής Θέσων και Διαλόγου που αποφάσισαν οι δύο αρχηγοί, βρίσκεται σε οριακό σημείο και πολλοί φοβούνται ότι το εγχείρημα μπορεί να ματαιωθεί πριν την ώρα του. «Οριστικό τέλος δεν υπάρχει, αναζητούμε κοινή φόρμουλα», παραδέχονται τόσο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και στο Ποτάμι.

Από τις συνεχείς επαφές εκπροσώπων των κομμάτων και των κινήσεων προκύπτουν ως βασικές αιτίες: η ασυμφωνία για την αριθμητική και δομική σύνθεση της Επιτροπής – καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης εκατέρωθεν υπάρχει, ενώ δεν λείπει, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά παρατηρητές, ο «μικρομεγαλισμός» κομμάτων, κινήσεων και προσώπων. Επίσης παρούσες είναι οι υπεροπτικές συμπεριφορές και προσωπικές στρατηγικές που θέλουν να «χαλάσει» το προξενιό, κυρίως στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χωρίς να σημαίνει όμως ότι και στο Ποτάμι δεν εκφράζονται απόψεις δυσπιστίας και επιφυλάξεις.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι συναντήσεις και οι επαφές ανάμεσα στα δύο επιτελεία δεν διακόπηκαν ούτε το Σαββατοκύριακο, ενώ γνώστες των όσων συζητούνται αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει προοπτιική οριστικού ναυαγίου κι όσο γρήγορα υπάρξει πολιτική βούληση όλα θα ξεπεραστούν». Μόνο που δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη.

Είναι γνωστό ότι εντός του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως μειοψηφία η απόψη που εκφράζει ο γραμματέας του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος σε εκδήλωση την περασμένη Τετάρτη στο Κερατσίνι, έκανε λόγο για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ «με όμορες προοδευτικές δυνάμεις». Η αλήστου μνήμης αναφορά του δεν άρεσε καθόλου ούτε στον Σπύρο Λυκούδη, ούτε στον Φίλιππο Σαχινίδη που βρίσκονταν στο πάνελ κι όταν μάλιστα μαθεύτηκε ευρύτερα εκφράστηκαν με αρκετά σχόλια στο Διαδίκτυο αιχμηρή κριτική και έντονες απορίες αν πράγματι το ΠΑΣΟΚ θέλει ειλικρινά την αναζήτηση κοινής συνεργασίας ή στοχεύει να «καπελώσει», το εγχείρημα. «Υπερβολές και αναζήτηση δικαιολογιών», ήταν το σχόλιο από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνοντας ότι «οι απόψεις του κ. Ξεκαλάκη είναι γνωστές και μειοψηφία. Δεν διαμορφώνουν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ».

Πρόσωπα που σε αυτή τη φάση πρωτοστατούν στις διαβουλεύσεις αναζητούν εγγυήσεις για την παρουσία και τη δράση τους στην επόμενη μέρα, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιος ο ρόλος τους σε ένα μελλοντικό σχήμα

Το κλίμα φορτίζεται περαιτέρω καθώς έχει προκύψει διαφωνία πόσοι και ποιοί θα μετέχουν στην 31μελή τελικά Επιτροπή. Περίπου 14-15  θα εκπροσωπούν κοινωνικούς φορείς και  για αυτούς  υπάρχει συμφωνία. Για τους υπόλοιπους 16-17, δεν έχει συμφωνηθεί πόσοι και ποιοι θα εκπροσωπούν κάθε πλευρά. Οι κομματικές ηγεσίες διατηρούν το τελευταίο λόγο κρατώντας τις απαραίτητες  ισορροπίες.

Ο δυσκολότερος γρίφος αφορά στην κυρία Γεννηματά η οποία καλείται να πάρει τις οριστικές αποφάσεις. Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ την παροτρύνουν να υπερκεράσει τους πάντες διαμορφώνοντας την δυναμική του εγχειρήματος.

Αντιθέτως στο Ποτάμι, με την large διάθεσή του οι προσωπικοί διαγκωνισμοί υπερπηδήθηκαν γρήγορα.

Εμπειροι παράγοντες που γνωρίζουν εδώ και χρόνια τα πρόσωπα, τις φιλοδοξίες και τις παγιωμένες αντιλήψεις στο ευρύτερο μεσαίο χώρο, θεωρούν πως όλα τα παραπάνω αποτελούν το άλλοθι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο και από την καθοδήγηση των κομματικών ηγεσιών. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση η επιρροή τους  θα εξασθενήσει και οι δυναμική που  θα διαμορφωθεί θα τίς υπερκεράσει.

Στο πλαίσιο αυτό πρόσωπα που σε αυτή τη φάση πρωτοστατούν στις διαβουλεύσεις αναζητούν εγγυήσεις για την παρουσία και τη δράση τους στην επόμενη μέρα, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιος ο ρόλος τους σε ένα μελλοντικό σχήμα. Ετσι επιδιώκουν στην παρούσα φάση να κόψουν και να ράψουν τις εξελίξεις στα μέτρα τους.

Παράλληλα υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που επιδρά στην πορεία των πραγμάτων: η συμμετοχή ή μη του ΚΙΔΗΣΟ. Ο Γιώργος Παπανδρέου και τα στελέχη του  επιμένουν στην άποψη ότι οι επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων που δηλώνουν πρόθυμοι για το εγχείρημα, θα πρέπει να συμφωνήσουν στο πολιτικό πλαίσιο για το τι θα αφορά η συνεργασία τους κι αποδίδουν ατολμία και προσωπικές στρατηγικές στις υπόλοιπες πλευρές.

Ωστόσο συγκλίνουσες πληροφορίες τόσο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο κι από το Ποτάμι αναφέρουν ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν εχουν τη διάθεση να «χαρίσουν», στο πρώην Πρωθυπουργό κοινό φωτογραφικό ενσταντανέ και διαμηνύουν ότι εφ όσον το ΚΙΔΗΣΟ επιθυμεί μπορεί να εκπροσωπηθεί  στην Επιτροπή. Κι εκεί συζητούνται όλα…