Ενα ηλιόλουστο πρωινό του 2014, ο Αντόνιο Κόντε έχει μαντρώσει τους ποδοσφαιριστές της Γιουβέντους στην αίθουσα προβολών του Κοβερτσιάνο (του προπονητικού κέντρου) και διδάσκει τακτική. Καθώς η ομάδα του έχει ήδη εξασφαλίσει το τρίτο διαδοχικό σκουντέτο της (ο τίτλος του ιταλικού πρωταθλήματος) και υποδέχεται -την επόμενη και τελευταία αγωνιστική- την αδύναμη Κάλιαρι, στο Τορίνο, το χασμουρητό πάει σύννεφο. Μέσα στη γενική βαρεμάρα, ο εμβληματικός αρχηγός Τζιανλουίτζι Μπουφόν έχει την ατυχή έμπνευση να διακόψει το μάθημα.
«Συγγνώμη, κόουτς, αλλά δεν έχουμε ξεκαθαρίσει το ζήτημα των μπόνους που μας οφείλονται…». Πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, ο Κόντε έχει εκραγεί: «Φτάνει πια με σένα. Εξω. Δεν θέλω να σε βλέπω». Ο τερματοφύλακας κάτι προσπαθεί να ψελλίσει, όμως χάνεται στις φωνές του προπονητή του: «Σκάσε, Τζίτζι. Είσαι ο αρχηγός, και από σένα δεν το περίμενα. Από τη στιγμή που ανοίγεις το στόμα σου, είσαι μια ήττα. Οπως και όλοι αυτοί οι ηλίθιοι (οι συμπαίκτες του)». Την επόμενη στιγμή, ο Κόντε τους είχε διώξει όλους από την αίθουσα.
Το περιστατικό αυτό, το οποίο αναφέρεται στο βιβλίο του Αλεσάντρο Αλτσιάτο, «Metodo Conte» (Η Μέθοδος Κόντε), είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου και προπονητή που επέλεξε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς -ακριβώς 13 χρόνια από την ημέρα που αγόρασε την Τσέλσι- ως αντικαταστάτη του Ζοσέ Μουρίνιο. Και η αλήθεια είναι, οτι ο αυστηρός, οξύθυμος, εγωιστής, τελειομανής και φανατικός της τακτικής, Κόντε, ο οποίος θεωρεί την ήττα -ακόμη και την πιο ανώδυνη- «εικονικό θάνατο», μοιάζει σε πολλά με τον Πορτογάλο «Special One». Ιδίως στον τρόπο που διαχειρίζεται τους παίκτες του. Αν -όπως αποδεικνύεται από το αήττητο σερί της Τσέλσι μετά τον Μουρίνιο- οι ποδοσφαιριστές της ήθελαν να διώξουν τον σατράπη προπονητή επειδή τους βασάνιζε με τη συμπεριφορά του, έμπλεξαν άσχημα. Ο Κόντε δεν έχει καμια σχέση με τον μειλίχιο Γκους Χίντινκ, ο οποίος τον διαδέχθηκε προσωρινά. Στη φιλοσοφία, τις μεθόδους και τους τρόπους του, είναι πιστό αντίγραφο του Μουρίνιο.
Συνηθίζει να ξεθεώνει τους παίκτες στην προπόνηση (οι τραυματισμοί από την πολύ σκληρή εκγύμναση ήταν συχνό φαινόμενο στη Γιουβέντους του Κόντε). Τους εξαντλεί στην τακτική προσέγγιση του αντιπάλου, με πολύωρες αναλύσεις σε γιγαντο-οθόνες και υπολογιστές. Απαιτεί απ’ όλους να κινούνται ακατάπαυστα στο γήπεδο. «Εάν δεν τρέχεις στο ποδόσφαιρο, είσαι νεκρός», όπως συνηθίζει να λέει. Ζητάει από τους επιθετικούς του να συνεισφέρουν στον ανασταλτικό τομέα, γι’ αυτό του αρέσουν οι κινητικοί και δυναμικοί φορ. Απεχθάνεται εκείνους που περιμένουν από την ομάδα να παίξει για πάρτη τους. Προσπαθεί να εφευρίσκει διαρκώς νέα κίνητρα, για το σύνολο αλλά και για κάθε παίκτη ξεχωριστά. Τους… αγριεύει πριν από κάθε καθοριστικό αγώνα. «Στα μεγάλα ματς πρέπει να παίζεις με οργή», όπως λέει ο ίδιος. Και δεν τους αφήνει σε χλωρό κλαρί.
Ενα πρωί στο Κοβερτσιάνο, όταν ο Κόντε είχε πρωτοπάει στη Γιουβέντους, οι παίκτες μπήκαν στην αίθουσα του πρωινού και συνάντησαν τέσσερις διαφορετικούς μπουφέδες. Ο ένας περιελάμβανε τροφές με βάση την πρωτεΐνη, ο δεύτερος λιπαρά, ο τρίτος υδατάνθρακες και ο τέταρτος χυμούς και ροφήματα. Ενα σημείωμα στον τοίχο έγραφε: «Η διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας». Παραδίπλα, ο αδελφός του, Τζιανλούκα Κόντε, που θεωρείται το μάτι και το αυτί του, σημείωνε σε ένα τετράδιο τι έτρωγε κάθε παίκτης και πόσο…
Εκεί που δεν πιάνεται, είναι στους πύρινους λόγους που βγάζει στους ποδοσφαιριστές για να τους ντοπάρει ψυχολογικά. Η πρώτη του ομιλία, όταν ανέλαβε τη Γιουβέντους, έχει μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν: «Αυτό το ρόστερ, αγαπητά μου παιδιά, προέρχεται από δύο σερί έβδομες θέσεις (στις δυο προηγούμενες σεζόν). Είναι σοκαριστικό. Επειδή εγώ δεν ήρθα εδώ για να βγω έβδομος, είναι καιρός να σταματήσετε να είστε τόσο σκ@τ@».
Τέλος, ακριβώς όπως ο Μουρίνιο, ο Κόντε είναι αθεράπευτα φιλόδοξος. Αυτός είναι και ο λόγος που αποχώρησε από τη Γιουβέντους, με την οποία κατέκτησε τρία διαδοχικά Πρωταθλήματα στις τρεις σεζόν που κάθισε στον πάγκο της. Το τελευταίο, μάλιστα, το 2013-2014, χωρίς ήττα και με ρεκόρ συγκομιδής βαθμών. Οταν ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Αντρέα Ανιέλι, δήλωσε πως η Γιουβέντους δεν έχει τη δύναμη να κρατήσει παίκτες όπως ο Πογκμπά ή ο Βιδάλ, ο Κόντε ένοιωσε πως το Τορίνο δεν προσφέρεται για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του: να σηκώσει την κούπα του Champions League. Και τους άφησε στα κρύα του λουτρού. Υπέβαλε την παραίτησή του την ημέρα που άρχιζε η καλοκαιρινή προετοιμασία για τη χρονιά 2014-2015. Ο Ανιέλι έγινε έξαλλος. Διότι, μόλις ένα μήνα αργότερα, προσελήφθη στην εθνική ομάδα της Ιταλίας. Πράγμα που σημαίνει πως μάλλον είχε συμφωνήσει πολύ νωρίτερα με την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, εν αγνοία της Γιουβέντους.
O Κόντε αφήνει την ησυχία που απολαμβάνει στην εθνική ομάδα της Ιταλίας και ρισκάρει να συνεργαστεί με ένα αφεντικό που, τα τελευταία 13 χρόνια, έχει απολύσει εννέα προπονητές
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Κόντε άρχισε μαθήματα aγγλικών ακριβώς την εποχή που απολύθηκε ο Μουρίνιο από την Τσέλσι, στο τέλος του 2015. Οι φήμες ότι είχε συμφωνήσει με τον Αμπράμοβιτς, κυκλοφορούσαν από τότε. Σήμερα, που το deal έχει επισημοποιηθεί, όλοι καταλαβαίνουν πως για τον ρώσο μεγιστάνα, ο Κόντε ήταν η αυτονόητη επιλογή. Οχι μόνο επειδή είναι κόπια του Μουρίνιο (με τον οποίο ο Αμπράμοβιτς είναι ακόμα… ερωτευμένος), αλλά και επειδή η Τσέλσι μοιάζει τόσο πολύ με τη Γιουβέντους εκείνης της εποχής, όταν την αναλάμβανε ο Ιταλός τεχνικός.
Ο Κόντε παρέλαβε μια αναξιόπιστη και τραυματισμένη από το σκάνδαλο «Calciopolis» Γιουβέντους, και σε χρόνο-ρεκόρ την επανέφερε στην κορυφή, την ξανάκανε νικήτρια. Ακριβώς το ίδιο καλείται τώρα να πετύχει στην Τσέλσι, η οποία είναι δέκατη στο αγγλικό πρωτάθλημα και -πιθανότατα- θα βρίσκεται εκτός Champions League την επόμενη σεζόν. Αλλά με μία σημαντική διαφορά: αντιθέτως με τον Ανιέλι, ο Αμπράμοβιτς είναι πρόθυμος να ξοδέψει πολλά εκατομμύρια, προκειμένου να ξαναδεί την ομάδα του στην κορυφή της Ευρώπης.
Για τον ίδιο λόγο, ο Κόντε αφήνει την ησυχία που απολαμβάνει στην εθνική ομάδα της Ιταλίας και ρισκάρει να συνεργαστεί με ένα αφεντικό που, τα τελευταία 13 χρόνια, έχει απολύσει εννέα προπονητές (τον Μουρίνιο, δυο φορές). Τη φιλοδοξία του, αλλά και την τεράστια αυτοπεποίθησή του, τη δείχνει και το τριετές συμβόλαιο που δέχτηκε να υπογράψει. Το οποίο προβλέπει ετήσιες αποδοχές 6,5 εκατομμυρίων ευρώ (η ιταλική ομοσπονδία του δίνει 4,5 εκατ. ευρώ), ποσό που δεν είναι από τα υψηλότερα στην Premier League. Αλλά, όπως γράφει ο Guardian, συμφώνησε να εισπράξει άλλα τόσα, σε περίπτωση που καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης μέσα στις επόμενες σεζόν.
Το μοναδικό μελανό σημείο στην καριέρα του είναι η εμπλοκή του στο σκάνδαλο Calcioscommesse, το οποίο ξέσπασε το 2011 και αφορά σε χειραγώγηση παιχνιδιών με σκοπό τα κέρδη από στοιχηματισμό. Ο Κόντε επιχείρησε έναν συμβιβασμό στο αθλητικό δικαστήριο, ζητώντας να του επιβληθεί ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για τρεις μήνες και πρόστιμο 200.000 ευρώ, με την προϋπόθεση οτι δεν θα αποδεχθεί την ενοχή του. Το δικαστήριο δεν το δέχθηκε, και τον καταδίκασε -σε πρώτο βαθμό- με αποκλεισμό 10 μηνών. Επειτα από δύο εφέσεις, για τον έναν αγώνα αθωώθηκε. Με το σκεπτικό οτι «είναι παράλογο, ένας τόσο σημαντικός προπονητής να ζητάει στα αποδυτήρια, από 25 παίκτες, να φέρουν ισοπαλία στο ματς». Παραμένει υπόδικος για τη μη καταγγελία της χειραγώγησης του άλλου αγώνα. Από το αθλητικό δικαστήριο τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 122 ημερών, ενώ στο ποινικό σκέλος η απόφαση θα εκδοθεί μέσα στον Μάιο.
Πάντως, μόλις 20 μήνες αφότου η ιταλική ομοσπονδία τον είχε τιμωρήσει για έναν τόσο σοβαρό λόγο, τον προσέλαβε στην εθνική ομάδα. Και κανένας δεν έβγαλε «κιχ». Απόδειξη, του πόσο καλός προπονητής θεωρείται – κι ας είναι η Γιουβέντους το μοναδικό κλαμπ στο οποίο έχει εργαστεί σε τοπ επίπεδο.
Α, έχει και ένα παράσημο από τον ίδιο τον Μουρίνιο, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2013 είχε παρομοιάσει τη Γιουβέντους του Κόντε με μία δική του ομάδα: «Είναι ένα εντυπωσιακά συμπαγές σύνολο. Ισως βοηθάει το ότι δεν έχουν κάποιον παίκτη – αστέρι. Μου θυμίζει την Πόρτο του 2004». Ποτέ άλλοτε ο αυθεντικός Special One δεν πιστοποίησε έναν προπονητή ως πιστό αντίγραφό του.