Αργά το απόγευμα της Δευτέρας (4 Απριλίου), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με εκτενή αναφορά στον ρόλο του ΔΝΤ, με αφορμή τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για τη συνομιλία των Τόμσεν – Βελκουλέσκου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει θύμα σε αυτήν την αντιπαράθεση η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός».
Συνέχισε σχολιάζοντας το κλίμα που εισέπραξε στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ξένους ηγέτες, τόνισε ότι υπάρχει γενικευμένη υποστήριξη στη θέση της Ελλάδας και πως μια αξιολόγηση, που έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί, πρέπει να κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιστολή-απάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Της ζήτησε «να ξεκαθαρίσει αν η τακτική καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης, ώστε να προκληθεί ακόμη και πιστωτικό γεγονός, με σκοπό να πιεστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και να υποχωρήσουν σε παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».
Η γενική διευθύντρια χαρακτήρισε την τακτική αυτή «ανοησία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός τουλάχιστον ο κοινός τόπος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυρίας Λαγκάρντ», συμπλήρωσε. «Αναρωτιέμαι αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι με αυτή την εκτίμηση. Από το 2010 και μετά εξάλλου έχουν γίνει αρκετές ανοησίες. Που είχαν πραγματικές κοινωνικές συνέπειες. Την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, την ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια εθνικού πλούτου, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας».
«Το ΔΝΤ δεν αποδέχεται ότι η χώρα πέτυχε πλεόνασμα 0,2%, αμφισβητεί τα στοιχεία και θέλει να υπάρχει έλλειμμα 0,6%, έναν αριθμό που βγάζουν από το κεφάλι τους», τόνισε ο Πρωθυπουργός
Τόνισε πως το απορρέον από τις συνομιλίες στελεχών του ΔΝΤ είναι πως «η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας και εις βάρος του Ταμείου. Αυτό το σημείο δεν έσπευσε να το αναδείξει η ΝΔ, γιατί τους χαλάει τον μύθο ότι φέραμε το χειρότερο Μνημόνιο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ επιχειρεί να ξαναφέρει τις αξιώσεις που είχε το καλοκαίρι του 2015. Ανέφερε επίσης ότι «η συμφωνία που πετύχαμε είναι πολύ ευνοϊκότερη για την Ελλάδα, από τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου».
«Το ΔΝΤ δεν αποδέχεται ότι η χώρα πέτυχε πλεόνασμα 0,2%, αμφισβητεί τα στοιχεία και θέλει να υπάρχει έλλειμμα 0,6%, έναν αριθμό που βγάζουν από το κεφάλι τους», τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι «ίσως αυτή τους η ανάγκη να προκύπτει από το γεγονός ότι τα δύο προγράμματα τα οποία σχεδίασαν και υλοποίησαν απέτυχαν, ενώ το τρίτο που προέκυψε ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση, και ταυτόχρονα είναι το πρώτο πρόγραμμα στο οποίο το ΔΝΤ δεν συμμετέχει, για την ώρα, φαίνεται να επιτυγχάνει». Υπογράμμισε παράλληλα ότι «δεν είναι δυνατόν να διαλυθεί μια χώρα και η Ευρώπη γιατί κάποιοι δεν θέλουν να παραδεχθούν την αποτυχία τους».
Απάντησε στο αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί Εξεταστικής για το τρίτο Μνημόνιο: «Αν η ΝΔ θέλει να κάνει Εξεταστική για τα capital controls, την καλώ να την καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
«Ακόμη και η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για άδικα και ακραία αιτήματα από το ΔΝΤ. Ομως, η ΝΔ σπεύδει, δια του Αδωνι Γεωργιάδη, να στηρίξει. Στη ΝΔ καταστροφολογούν και κινδυνολογούν διαρκώς για την οικονομία. Δεν είναι παραδεισένια η κατάσταση, αλλά όχι όπως λένε», υπογράμμισε.
Με αφορμή την υπόθεση «Panama Papers», o πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα «υπάρχει λίστα φοροφυγάδων από την οποία απουσιάζει ο κ. Παπασταύρου; Εχω την εντύπωση ότι όπου υπάρχει λίστα, υπάρχει αυτό το όνομα. Θα συνεχίσει να τον καλύπτει ο κ Μητσοτάκης; Οψόμεθα».