O γιατρός Νίκος Ραζής Κουδούνης ήταν, μέχρι το βράδυ της Τρίτης, εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού για την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά.
Μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν εκεί, αποφάσισε να μην ξαναπάει. Δεν είναι μόνο ο φόβος για τη ζωή του. Είναι η πλήρης απουσία του κράτους. Είναι η μετατροπή του καταυλισμού σε μία υγειονομική βόμβα. Είναι η εξαθλίωση των ανθρώπων που διεγείρει τα ταπεινότερα των ενστίκτων.
Διηγείται ο γιατρός:
«Ηταν στην απογευματινή βάρδια της Τετάρτης από τις 4 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ. Βλέπαμε εμπύρετα περιστατικά όταν ξεσπάει μία διαμάχη ανάμεσα σε έναν Αφγανό και ένα Σύρο. Ο Σύρος είχε επάνω του ένα μεγάλο μαχαίρι. Ειδοποιήθηκε το Λιμενικό και, πράγματι, οι άνδρες έσπευσαν γρήγορα στο σημείο, εντόπισαν τον Σύρο και τον έβαλαν στο αυτοκίνητο. Οι ομοεθνείς του εξαγριώθηκαν και άρχισαν να μαζεύονται γύρω από το αυτοκίνητο. Το κλωτσούσαν και απειλούσαν να το αναποδογυρίσουν. Πανδαιμόνιο. Ενας άνδρας του Λιμενικού βγήκε από το αυτοκίνητο και με προτεταμένο το όπλο του, προσπαθώντας να απομακρύνει το οργισμένο πλήθος. Δεν τον φοβήθηκαν. Τους μιλούσαμε και εμείς, του Ερυθρού Σταυρού. Δεν μας άκουσαν. Τελικά οι του Λιμενικού άφησαν ελεύθερο τον άνδρα που είχαν βάλει στο αυτοκίνητο. Οι συμπατριώτες του άρχισαν να πανηγυρίζουν. Τον σήκωσαν στα χέρια…»
Η επίσημη αφήγηση των γεγονότων λέει ότι στο λιμάνι συγκρούστηκαν Σύριοι με Αφγανούς για… τα μάτια μίας γυναίκας. Ο έλληνας γιατρός λέει ότι δεν έγιναν έτσι τα πράγματα.
«Ηταν τυφλή οργή εναντίον γιατρών, λιμενικών και αστυνομικών που έσπευσαν σε βοήθεια. Με πέτρες, καδρόνια, με οτιδήποτε μπορούσε να μετατραπεί σε όπλο. Ανθρωποι απελπισμένοι και οργισμένοι άρχισαν να καταστρέφουν τα πάντα… Και από ένα σημείο και μετά η βία άρχισε να στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση, Σύροι έναντίον Αφγανών, οι πάντες εναντίον των πάντων.»
Ο γιατρός καταγγέλλει την απουσία της Πολιτείας: «Είναι απλό, δεν υπάρχει τίποτα. Απολύτως τίποτα. Αν κάποιος έκανε κάτι εδώ, είναι ο Ολυμπιακός. Το κράτος απουσιάζει. Και σε λίγο που θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας, αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν τα ποντίκια και οι επιδημίες. Είδαμε ένα περιστατικό με βήχα και αιμόπτυση. Υποπτο για φυματίωση. Αλλωστε όλοι στη σκηνή έβηχαν. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όμως δεν έμεινε, αγνοείται. Ξέρετε τι σημαίνει να κυκλοφορεί κάποιος με φυματίωση σε μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων; Δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Εχουν εκδηλωθεί αφροδίσια νοσήματα. Μία γυναίκα απέβαλε, είχε αιμορραγία εκεί, στο χώμα. Παίρνουν φαγητό από κάτω και το τρώνε, οι ψείρες πολλαπλασιάζονται, η υγειονομική βόμβα θα σκάσει γρήγορα…»
Τι πρέπει να γίνει; «Να εκκενωθεί άμεσα το λιμάνι. Να μεταφερθούν σε καταυλισμούς των χιλίων ανθρώπων, σε συνθήκες υγειονομικά ελεγχόμενες.»
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την αποσυμφόρηση του λιμανιού με τη μεταφορά προσφύγων στην Κυλλήνη. «Η μονάδα στην Κυλλήνη είναι αξιοπρεπής» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Κυρίτσης. Αναφερόμενος στα επεισόδια, που είχαν και οκτώ τραυματίες, είπε ότι είναι λογικό να σημειώνονται περιστατικά έντασης, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης των ανθρώπων εκεί. Ωστόσο από την άλλη πρόσθεσε πώς στο λιμάνι του Πειραιά σημειώνονται και θετικά γεγονότα, όπως είναι οι συναυλίες καλλιτεχνών που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες.