Ο σέρβος πρωταθλητής ύστερα από ματς στο Πρωτάθλημα στο Dubai τον Φεβρουάριο | REUTERS/Ahmed Jadallah
Επικαιρότητα

Νόβακ Τζόκοβιτς: «Παρακαλώ, γυναίκες μην κλαίτε»

Ο σέρβος σταρ του τένις σέβεται τις γυναίκες συναδέλφους του αλλά πιστεύει ότι οι άνδρες πρέπει να βραβεύονται με περισσότερα χρήματα στα τουρνουά - Είναι θέμα αριθμών εισιτηρίων και ακροαματικότητας, σύμφωνα με τον ίδιο
Protagon Team

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, γνωστός στα κορτς και με το προσωνύμιο «Νόλε», στηρίζει ολόψυχα τα δικαιώματα των γυναικών. Ζει ανάμεσα σε γυναίκες, γυναίκα ήταν και η προπονήτριά του κατά ένα μεγάλο διάστημα της καριέρας του και με γυναίκα μοιράζεται, πλέον, τον προσωπικό του χώρο, καθώς είναι παντρεμένος με παιδί. Αλλά με την ίδια φυσικότητα που εκφράζει τον θαυμασμό του για τις θηλυκές αθλήτριες του τένις, ο σέρβος πρωταθλητής δηλώνει ότι οι άνδρες νικητές του παιχνιδιού πρέπει να βραβεύονται με ένα μεγαλύτερο -χρηματικά- έπαθλο από εκείνες. Δεν είναι θέμα ρατσισμού, είναι θέμα λογικής: οι άνδρες, λέει, «προσελκύουν περισσότερους (τηλε) θεατές και γι’ αυτό και πρέπει να αγωνίζονται για ένα μεγαλύτερο έπαθλο».

Στις δηλώσεις που έκανε, ο 28χρονος πρωταθλητής φρόντισε να είναι αρκετά προσεκτικός ώστε να μην κατηγορηθεί για ρατσισμό εις βάρος των γυναικών. Δεν θα έλεγε ποτέ κάτι «πολιτικά μη ορθό», όπως χαρακτήρισε ο σέρβος αθλητής την ατάκα που ξεστόμισε νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος του Indian Wells Tennis Garden, Ρέιμοντ Μουρ. «Αν ήμουν γυναίκα παίκτρια θα λύγιζα κάθε βράδυ στα γόνατά μου και θα ευχαριστούσα τον Θεό που γεννήθηκαν ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ράφα Ναδάλ γιατί έχουν προβάλει αυτό το άθλημα», είχε δηλώσει ο 69χρονος Νοτιοαφρικανός.

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να το ερμηνεύσεις», δήλωσε η απόλυτη πρωταθλήτρια του χώρου, η Σερένα Ουίλιαμς, απαντώντας στον κ. Μουρ. «Κατέβα στα γόνατα -κάτι προσβλητικό από μόνο του- και ζήτα ευχαριστώ από έναν άνδρα. Δεν πρέπει να πέφτουμε στα γόνατα σε καμία περίπτωση». Ο κ. Μουρ έσπευσε να απολογηθεί, ανακάλεσε τόσο την επίμαχη φράση όσο και τον χαρακτηρισμό («ελκυστικές εμφανίσεις») που επέλεξε για να αναφερθεί στις αθλήτριες Ευζενί Μπουσάρ και Γκαρμπίν Μουγκουρούθα.

Η αμερικανίδα πρωταθλήτρια Σερένα Ουίλιαμς (Serena Williams/Facebook)

Αλλά απ’ ότι φαίνεται έδωσε έμπνευση στον σέρβο αθλητή, ο οποίος πιάστηκε από τη «μη ορθή» και «ανακριβή» κουβέντα του Μουρ για να αναδείξει τη δική του σκέψη για τη συνεισφορά των ανδρών στο άθλημα. Μπορεί η Σερένα Ουίλιαμς να έχει κερδίσει μέχρι σήμερα 21 Grand Slam τίτλους, ενώ οι θρύλοι Ρότζερ Φέντερερ και Ραφαέλ Ναδάλ από 17 και 14 αντίστοιχα, αλλά, σύμφωνα με τον Τζόκοβιτς οι δύο τελευταίοι προβάλλουν ένα καλύτερο θέαμα. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα νούμερα της ακροαματικότητας και των εισιτηρίων: ότι οι (τηλε)θεατές προτιμούν ένα ανδρικό παιχνίδι. Και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να δίνεις ένα μεγαλύτερο –χρηματικά- κίνητρο στους άνδρες.

«Προφανώς μιλάμε για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα», επεσήμανε ο επί 11 φορές νικητής Grand Slam Τζόκοβιτς στις δηλώσεις που έκανε, την Κυριακή, αφού κέρδισε στον τελικό τον καναδό Μίλος Ραόνιτς. «Η ισότητα στο χρηματικό έπαθλο έχει βρεθεί στο επίκεντρο στον χώρο του αθλήματος τα τελευταία 7-8 χρόνια. Γνωρίζω πόση ενέργεια έχουν αφιερώσει τα μέλη της Οργάνωσης Γυναικών του Τένις και οι υποστηρικτές της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα για να το κατορθώσουν και επικροτώ τις γυναίκες για την επιτυχία τους». Κι όμως, τώρα που επετεύχθη η ισότητα και που οι γυναίκες πήρανε αυτό που αξίζουν -στο περσινό τουρνουά στο Γουίμπλεντον οι νικητές, Τζόκοβιτς και Ουίλιαμς, βραβεύτηκαν με 1,76 εκατ. λίρες ο καθένας- ο ίδιος υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα να αυξηθεί το έπαθλο για τους άνδρες.

Δεν πρόκειται για κάποια σύγκριση ανάμεσα στα δύο φύλα, ούτε ήθελε να εμπλακεί σε κάποιο ντιμπέιτ μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως τόνισε ο ίδιος. Αλλωστε οι γυναίκες έχουν πολύ διαφορετικά σώματα και αντιμετωπίζουν προκλήσεις που δεν έχουν οι άνδρες. «Τις ορμόνες και όλα αυτά», όπως είπε. «Τρέφω μεγάλο θαυμασμό και σεβασμό γι’ αυτές γιατί μπορούν και αγωνίζονται σε τόσο υψηλό επίπεδο, ενώ πολλές πρέπει να προβούν σε θυσίες για κάποιες περιόδους της ζωής τους», αναγνώρισε ο Τζόκοβιτς.

Αλλά όσο υπάρχουν γεγονότα και στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ποιος προσελκύει περισσότερη προσοχή, «πρέπει να κατανέμεται ανάλογα και το έπαθλο», δήλωσε ο ίδιος. Βέβαια τα γεγονότα αλλάζουν κάθε χρόνο. Ενώ, δηλαδή, ο τελικός του «US Open» του 2015 προσέλκυσε 3,3 εκατ. τηλεθεατές στο ανδρικό παιχνίδι και 4,3 εκατ. τηλεθεατές στο γυναικείο, τα δύο προηγούμενα χρόνια το παιχνίδι των γυναικών μαγνήτισε περισσότερα βλέμματα.

Και μέχρι το 1973 η διοργάνωση «US Open» επιβράβευε με περισσότερα χρήματα τους άνδρες παίκτες από τις γυναίκες. Απ’ ότι φαίνεται ο Τζόκοβιτς αναπολεί το παρελθόν.