Λεπτομέρειες για τον τρόπο οργάνωσης των επιθέσεων και της λογικής των δραστών περιμένουν να αποκομίσουν οι γαλλικές Αρχές από την ανάκριση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον οποίο έχουν στα χέρια τους οι Αρχές του Βελγίου από την Παρασκευή.
Επισήμως κατηγορείται για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές δολοφονίες» και στην δραστηριότητα τρομοκρατικής ομάδας. Για τα ίδια αδικήματα κατηγορείται και ο Αμίν Χούκρι που συνελήφθη μαζί του στο προάστειο Μολενμπέεκ των Βρυξελλών. Ενα τρίτο άτομο, με το όνομα Αμπίντ Α., κατηγορείται για απόκρυψη εγκληματιών.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Daily Telegraph, ασύλληπτα παραμένουν άλλα δύο άτομα που θεωρείται ότι σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, 30 ετών, ο οποίος έχει καταγραφεί με τον Αμπντεσλάμ από την κάμερα βενζινάδικου στον αυτοκινητόδρομο Βρυξέλλες-Παρισι δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις, και ένα άτομο που ταξίδευε με πλαστά έγγραφα με το όνομα Σουφιάν Καγιάλ στα σύνορα Αυστρίας και Ουγγαρίας τον Σεπτέμβριο.
Ο Αμπντεσλάμ, γράφει σχετικά ο Guardian, σχεδίαζε να ανατιναχτεί κατά την επίθεση στο Stade de France, αλλά την τελευταία στιγμή έκανε πίσω. Ο δικηγόρος του είπε ότι το πρωινό των επιθέσεων αποφάσισε ουσιαστικά να μην βάλει τέλος στη ζωή του με αυτόν τον τρόπο. Η αρραβωνιαστικιά του έλεγε ότι τον έβλεπε να κλαίει ημέρες πριν από τις επιθέσεις και να μην έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει την σχεδιαζόμενη επίθεση.
Πρόκειται πάντως για μια μαρτυρίες που για την ώρα αντιμετωπίζονται με προσοχή.
Αλλα τρία άτομα ανατινάχτηκαν μπροστά στο στάδιο, την ώρα μάλιστα που μέσα σε αυτό ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας.
Οι γαλλικές Αρχές εκτιμούν ακόμη ότι το απόγευμα της Παρασκευής 13ης Νοεμβρίου 2015 ο Αμπντεσλάμ μετέφερε με αυτοκίνητο τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας. Μαζί του είχε και μια ζώνη με εκρηκτικά που βρέθηκε την άλλη ημέρα σε κάδο απορριμμάτων.
Ακόμη, εντοπίστηκαν οι κινήσεις του και σε άλλο σημείο συγκεκριμένα στο 18o διαμέρισμα του Παρισιού, όπου το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση που τελικά δεν συνέβη ποτέ. (Το Σεν-Ντενί είναι έξω από τα όρια της πόλης του Παρισιού).
Πρόκειται για άτομο με κεντρικό ρόλο στην οργάνωση των επιθέσεων στο Παρίσι, εκτιμούν οι γαλλικές Αρχές
Γενικότερα, θεωρούν ότι πρόκειται για άτομο με κεντρικό ρόλο στην οργάνωση και την επιμελητεία των επιθέσεων. Πιστεύεται δε ότι έφερε κάποιους από τους δράστες από την βαλκανική οδό (που ήταν ακόμα ανοιχτή το περασμένο φθινόπωρο) προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη.
Ενα άλλο ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί είναι η παράδοση του Αμπντεσλάμ στις γαλλικές Αρχές.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να είναι αντίθετος με το ενδεχόμενο, ενώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, συνεργάζεται με τις βελγικές Αρχές. Εναντίον του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα που προβλέπει την μεταφορά από τη μία χώρα στην άλλη εντός τριμήνου από τη σύλληψη.
Παραταύτα, η Guardian παραθέτει δήλωση γάλλου δικαστή κατά της τρομοκρατίας, που αναφέρει ότι δεν είναι στο χέρι του κρατούμενου να αποφασίσει αν θα παραδοθεί ή όχι και ότι αργά η γρήγορα θα βρεθεί ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης.