Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης στο συνέδριο του Ποταμιού | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Κεντροαριστερά, βήμα σημειωτόν

Μολονότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει κοινή συμπόρευση, η κατοχύρωση ρόλων και οι προσωπικές στρατηγικές στέκονται για την ώρα εμπόδιο. Τι προκρίνουν τελικά ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Πώς κινούνται Βαγγέλης Βενιζέλος, Αννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Παπανδρέου;
Μιχάλης Μιχαήλ

Σαν τον κάβουρα προχωρούν οι διεργασίες για τη δημιουργία του πολιτικού φορέα στον ενδιάμεσο χώρο με τις ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να ασκούνται σε βήμα σημειωτόν ενώ πολλές φορές δίνεται η εντύπωση ότι όλες οι προσπάθειες είναι ατελέσφορες και η συνεργασία βρίσκεται σε τέλμα.

Εδω λοιπόν βρισκόμαστε: Αργοί ρυθμοί, διστακτικότητα, εμμονή σε προσωπικές στρατηγικές και εγωισμούς, κατοχύρωση ρόλων. Ο,τι δηλαδή θα έπρεπε να αποφεύγεται, όπως έγκαιρα έχει επισημάνει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Το τελευταίο διάστημα πάντως γίνεται όλο και πιο πολύ παραδεκτό το έλλειμα ηγεσίας στον ενδιάμεσο χώρο, μιας ηγετικής προσωπικότητας δηλαδή που θα σκεπάσει όλα τα παραπάνω και θα δώσει ώθηση για τη ευόδωση του εγχειρήματος.

Η Φώφη Γεννηματά αφήνει ορθάνοικτη την πόρτα στο Ποτάμι διατυπώνοντας συνεχώς προτάσεις για διάλογο με τελευταία κατά την ομιλία της στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή τον κοινό συντονισμό δράσης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων. Επιπλέον έχει πέσει η ιδέα να προχωρήσουν τα πράγματα με ευθύνη μιας ευρύτερης επιτροπής από εκπροσώπους των κομμάτων, των κινήσεων πολιτών και προσωπικοτήτων και να μείνουν κενές οι θέσεις για τους αντιπροσώπους του Ποταμιού.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ούτε που θέλει να ακούσει για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις κομμάτων, πολύ περισσότερο σε επίπεδο ηγεσιών, και επιμένει στην ασαφή ομολογουμένως πρόταση για το Κοινοβούλιο του Κέντρου και σε πρωτοβουλίες από τη βάση, λες και τα στελέχη του Ποταμιού ή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα λειτουργήσουν αυτόνομα και ερήμην των ηγεσιών των κομμάτων τους.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αρνητική είναι η υποδοχή της ιδέας για το μοντέλο που εισηγήθηκε ο κ. Θεοδωράκης καθώς διευκρινίζουν ότι τα κόμματα και οι βασικοί τους εκφραστές δεν γίνεται να αποκλειστούν από τον διάλογο. Ρόλο γεφυροποιού μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως δεσμεύτηκαν να παίξουν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία που έχουν προσβάσεις στο Ποτάμι, το οποίο πάντως δεν καλοβλέπει το μοντέλο συνεργασίας που προκρίνει το κόμμα της κυρίας Γεννηματά.

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι πολύ πιθανόν οι διαβουλεύσεις να μείνουν ξανά στα ευχολόγια και τελικά να ναυαγήσουν και πάλι, γεγονός που θα οδηγήσει σε πλήρη αναπροσαρμογή στοχεύσεων για τον κάθε ένα από τους εμπλεκόμενους «παίχτες».

Παράλληλα προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης κ.α) αντιπροτείνουν σταθερά όλα να γίνουν με ιδρυτικό συνέδριο για τον νέο φορέα με σαφή πολιτική κατεύθυνση τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για «την αποξήλωση του παρασιτισμού και τον εκσυγχρονισμό της χώρας». Εσχάτως ανάλογες διαδικαστικές σκέψεις εκφράζονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τον ευρωβουλευτή, Νίκο Ανδρουλάκη να τις συμμερίζεται.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ανοίξει τη δική του περπατησιά με στοχευμένες παρεμβάσεις μέσω του ομίλου e-kyklos και αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το Προσφυγικό και την αξιολόγηση, ενώ ενεργοποιεί τις διεθνείς του επαφές. Χαρακτηριστικό είναι ότι συναντήθηκε τη Δευτέρα, στο Παρίσι, με τον γενικό γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

Ωστόσο οι απόπειρες προσέγγισης και διαλόγου πρόκειται να συνεχιστούν καθώς η ανησυχία μεγαλώνει με τη σκέψη ότι πιθανόν ο κ. Τσίπρας θα αιφνιδιάσει ακόμη και με εκλογές και τότε η συνεργασία γίνει βιαστικά και χωρίς πρόγραμμα. Παρά ταύτα, αν ναυαγήσει το σχέδιο συμπόρευσης με το Ποτάμι, δεν θα υπάρξει διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το κοινό σχήμα θα συνεχίσει με επικεφαλής την κυρία Γεννηματά.

Σε ό,τι αφορά το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, έχει ταχθεί υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων «με πολιτικούς όρους» ενώ ανακοίνωσε τη σύσταση προσωρινών οργάνων με μεσοπρόθεσμο στόχο τη διαξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου. Το αν και το πότε θα καθοριστεί από τη πορεία της χώρας και τη κατάληξη του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς…