Τσίπρας και Νταβούτογλου λίγο πριν από την οικογενειακή φωτογραφία στηSύνοδο Κορυφής. Σήμερα Τρίτη, στη Σμύρνη, αρχίζει το ελληνοτουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

Από τις Βρυξέλλες στη Σμύρνη

Από μια Σύνοδο Κορυφής, με το Προσφυγικό να μπλέκεται με ένα πακέτο απαιτήσεων από την Αγκυρα, στο 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται την Τρίτη στη Σμύρνη, συνοδευόμενος από 10 υπουργούς
Protagon Team

Ούτε 24 ώρες δεν μεσολαβούν από την κρίσιμη, από πολλές πλευρές, Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας και την έναρξη του, επίσης σημαντικού για πολλούς, ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου «ξαναβρίσκονται» και στην ατζέντα αυτή τη φορά είναι οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Μαρκ Ρούτε, για την πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου. «Ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτήρισε τη συνάντηση της Σμύρνης και ο κ. Ρούτε, τονίζοντας μάλιστα στον έλληνα πρωθυπουργό ότι στη συνάντηση αυτή εκπροσωπεί, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ.

Η ατζέντα στη Σμύρνη θα περιλαμβάνει κυρίως ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη, καθώς και για τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Στην κυβερνητική αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι υπουργοί: Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελένη Κουντουρά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και Δημήτρης Μάρδας.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη γείτονα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.