Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα εκτυλίχθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μελούτ Τσαβούσογλου, και τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, οι οποίοι συναντήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής, ώστε να προετοιμαστούν για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Αναμενόμενα, το Προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών τους, αλλά οι δύο πολιτικοί εκμεταλλεύτηκαν τον χρόνο τους για να εξετάσουν και τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Συμφωνήσαμε ότι το Προσφυγικό δεν είναι θέμα της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι δύο πολιτικοί αφού ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους. Οπως επεσήμανε ο ίδιος, οι δύο πλευρές εξέτασαν τα προβλήματα που θέτουν οι προσφυγικές ροές και αναζήτησαν τις λύσεις τους, προετοίμασαν τις αντιπροσωπείες κάθε πλευράς για την επικείμενη Σύνοδο, ενώ προβληματίστηκαν ακόμη και για τον πόλεμο στη Συρία και τις πιθανότητες να τερματιστεί. Ωστόσο, έδωσαν βάρος και στα θετικά που έχουν προκύψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στους τομείς όπου μπορεί να αναπτυχθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.
Ενα από τα θετικά βήματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κοτζιάς είναι τα σχέδια που επεξεργάζονται οι δύο χώρες για δύο νέα έργα διασύνδεσης των δύο χωρών, μέσω στεριάς και δια θαλάσσης. Πρόκειται για τη διασύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τη Θεσσαλονίκη και ενδεχομένως και με την Ηγουμενίτσα με τρένο και για τη διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη με πλοίο.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού, ο οποίος αναφέρθηκε σε καθέναν από τους τομείς που απασχόλησαν τους δύο πολιτικούς κατά τη συνάντησή τους, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο ενεργειακό και στη σημασία που θα έχει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TANAP στην κατασκευή του αγωγού TAP. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν και για το Κυπριακό και για τις προοπτικές επίλυσής του. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν «θα πρέπει να οδηγεί σε μία αποδεκτή και βιώσιμη λύση, καθώς αυτή θα προταθεί σε ένα δημοψήφισμα το οποίο, με τη σειρά του, θα πρέπει να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα».
Οσον αφορά στο επείγον θέμα που προβληματίζει και τις δύο πλευρές, δηλαδή τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την ανάγκη μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η χώρα του ήδη έχει υπογράψει μία συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και ότι διατίθεται να υπογράψει κι άλλες. Υπενθύμισε ότι «από τα 860 αιτήματα για την επανεισδοχή μεταναστών που έχει δεχθεί η χώρα του από την Ελλάδα, έχει γίνει αποδεκτό το 99%».
Στη συνέχεια, ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την προθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να υλοποιήσει και τη σειρά συμφωνιών επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τις τρίτες χώρες, όπως το Αφγανιστάν και το Μαρόκο, ώστε να επιστρέφουν σε αυτές οι μετανάστες που δεν δικαιούνται τη χορήγηση ασύλου. Σε μία προσπάθεια να υπογραμμίσει «την ανθρωπιστική διάθεση που έχει επιδείξει η χώρα του», ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κατασκευή προσφυγικών καταυλισμών στα σύνορά της με τη Συρία.
Σε ερώτημα για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ο κ. Τσαβούσογλου περιορίστηκε να αναφερθεί στις «υπάρχουσες νομικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών» στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οταν ρωτήθηκε για την έκδοση τουρκικής ειδοποίηση προς αεροπόρους (ΝΟΤΑΜ) όταν συνετρίβη το ελικοπτέρου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κίναρο, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τρία άτομα, απάντησε ότι «σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για πολιτικά οφέλη».