Το χωριό Σιστάν στο Ιράν είναι το μοναδικό παγκοσμίως που δεν διαθέτει ανδρικό πληθυσμό. Oλοι οι άνδρες κάτοικοι, ανεξαιρέτως, έχουν κατηγορηθεί, καταδικαστεί και εκτελεστεί για εμπόριο ναρκωτικών. Η τιμωρία σκληρή όμως οι νόμοι της χώρας για το έγκλημα απόλυτοι.
Η αντιπρόεδρος για τα δικαιώματα των γυναικών και της οικογένειας, Σαχιντόκτ Μολαβέρντι, τονίζει πως «η κοινωνία έχει ευθύνη απέναντι στις οικογένειες όσων εκτελέστηκαν». Το θέμα ήρθε στο φως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την Μολαβέρντι, σε μια συνέντευξη με το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
Η ίδια συμπληρώνει πως «ο μεγαλύτερος αριθμός εκτελεσθέντων καταγράφηκε το 2015, με 700 ανθρώπους να έχουν θανατωθεί μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σήμερα τα παιδιά αυτών των ανδρών έχουν ενταχθεί σε συμμορίες ναρκωτικών, είτε με σκοπό να εκδικηθούν για το θάνατο των πατέρων τους είτε για να εξασφαλίσουν χρήματα προς το ζην».
Είναι άγνωστο το πότε εκτελέστηκαν όλοι αυτοί οι άνδρες και αν οι εκτελέσεις έγιναν μία προς μία ή μαζικά. Τις επιβεβαιώνουν ωστόσο και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή. Οι αριθμοί εντυπωσιακοί μα το ρεκόρ εκτελέσεων, σύμφωνα με πίνακα του 2014, ανήκει στην Κίνα. Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ακολουθούν σε δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Οι ακτιβιστές του Ιράν έχουν ενημερώσει επανειλημμένως το Γραφείο Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για να Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) για την κατάσταση, με σκοπό να πάψει τη χρηματοδότηση της εκστρατείας κατά των ναρκωτικών. Κι αν όχι ολοκληρωτικά, τουλάχιστον μέχρι η Τεχεράνη να καταργήσει τη θανατική ποινή για τα σχετικά αδικήματα. Και η Διεθνής Αμνηστία εμφανίζεται ιδιαιτέρως ανήσυχη για την εκτέλεση νεαρών, αφού, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο, το Ιράν έχει πραγματοποιήσει 73 εκτελέσεις ανηλίκων παραβατών από το 2005 ως και το 2015.
Το Σιστάν και το Μπαλουχιστάν, όπου βρίσκεται το ανώνυμο χωριό, είναι το δίχως άλλο η πλέον υπανάπτυκτη περιοχή στο Ιράν, με τα πιο υψηλά ποσοστά φτώχειας, βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, καθώς και τα πιο χαμηλά ποσοστά προσδόκιμου ζωής – ομοίως και για την παιδεία, σύμφωνα με τον Ahmed Shaheed, τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή. «Η επαρχία», συμπληρώνει, «αντιμετωπίζει ένα πολύ υψηλό ποσοστό εκτελέσεων για αδικήματα σχετικά με τα ναρκωτικά ή για εγκλήματα που θεωρούνται βλάσφημα από θρησκευτικής σκοπιάς, ελλείψει σωστής λειτουργίας της δικαιοσύνης».
Το Ιράν είναι κορυφαίος παραγωγός και προμηθευτής ναρκωτικών παγκοσμίως και αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις με τον νεαρό πληθυσμό του να είναι ιδιαιτέρως επιρρεπής σε μια μεγάλη γκάμα από φθηνά, εθιστικά ναρκωτικά. Ωστόσο οι επικριτές υποστηρίζουν πως η επιβολή της θανατικής ποινής έχει συμβάλλει ελάχιστα, αν όχι μηδενικά, στο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.