Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης. Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων απορρίπτουν τους «τακτικισμούς» της κυβέρνησης στο θέμα του εκλογικού νόμου | Theodore Manolopoulos / SOOC
Επικαιρότητα

Νέος εκλογικός νόμος; Οχι τώρα, όχι έτσι απαντούν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Λεβέντης

Θέση άμυνας αλλά και αντεπίθεσης απέναντι στις κυβερνητικές διαρροές για αλλαγή εκλογικού νόμου παίρνουν τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων απαντούν με δικές τους προτάσεις
Μιχάλης Μιχαήλ

Τον τοίχο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων αναμένεται να βρει η απόπειρα της κυβέρνησης  να αποσπάσει την συγκατάθεσή τους για τις αλλαγές που κυοφορεί στον εκλογικό νόμο. Αυτό δηλώνουν κατηγορηματικά στελέχη και των τριών κομμάτων απαντώντας στις συχνές σχετικές διαρροές το τελευταίο διάστημα από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Διαμηνύουν προς το κυβερνητικό επιτελείο να μην το επιχειρήσει εκτός – όπως λένε – κι αν θέλει να ισχυρίζεται ότι το έκανε κι άλλοι αρνήθηκαν… «Ακόμη κι αυτή η εκδοχή είναι σαθρή γιατί ήδη έχουμε προειδοποιήσει ότι δεν θα συμφωνήσουμε στα τυχοδιωκτικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς το νέο σύστημα θα είναι μεν αναλογικότερο, αλλά δεν θα είναι απλή αναλογική. Θα ανοίγει δε ευκολότερα τον δρόμο σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ ενδέχεται να αφήνει εκτός κυβέρνησης το πρώτο κόμμα! Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η μείωση του μπόνους των 50 εδρών που δίνονταν μέχρι σήμερα στο πρώτο κόμμα. Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι να παραμείνει μια «προίκα» 20 ώς 30 εδρών, αλλά – και εδώ είναι το ενδιαφέρον – δεν υπάρχει απόφαση αν αυτό το μικρότερο μπόνους θα είναι άμεσο, δηλαδή θα την παίρνει κατευθείαν το πρώτο κόμμα, ή έμμεση, δηλαδή θα μοιράζεται… εκ των υστέρων στα κόμματα που θα συμπράξουν για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας!

Ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισημαίνουν ότι δεν τους αφορούν οι κυβερνητικοί «τακτικισμοί», όπως ευλόγως τους χαρακτηρίζουν, δεδομένου ότι έχουν καταθέσει στην Βουλή ήδη από το φθινόπωρο πρόταση νόμου για τον περιορισμό ή την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών το οποίο προβλέπει ο ισχύων εκλογικός νόμος.

«Το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι πόσο χαμηλά θα είναι το μπόνους και το “σπάσιμο” των μεγάλων εκλογικών περιφερειών», σημειώνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη και απορρίπτουν κάθε ιδέα για συναίνεση γύρω από κυβερνητικές προτάσεις ότι το μπόνους μπορεί να δίνεται σε εκλογικούς συνασπισμούς κομμάτων για τους οποίους θα έχει υπάρξει συμφωνία πριν από τις εκλογές – δηλαδή να έχει συμφωνήσει ένα κόμμα προφανως εκ των μικροτέρων ότι θα κατέβει συνεργαζόμενο με ένα από το δύο μεγάλα κόμματα στις εκλογές προκειμένου να πάρουν το μπόνους έναντι του πρώτου κόμματος που θα δοκιμαστεί μόνο του στις κάλπες. «Ούτε κατά διάνοια», απαντούν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σχετικά με τη μείωση του μπόνους το Ποτάμι εκτιμά ότι πρέπει να μειωθεί σημαντικά και σε όποιον βαθμό καθιερωθεί να το παίρνουν και οι συνασπισμοί κομμάτων

Στο Ποτάμι είναι εξίσου κατηγορηματικοί. Απορρίπτουν κάθε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προκαταλάβει τις εκλογικές διαδικασίες και κατ’ επέκταση τα αποτελέσματά της και τονίζουν ότι η δική του πρόταση είναι η καθιέρωση του γερμανικού συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Ποταμιού παρουσιάστηκε σε ημερίδα τον περασμένο Νοέμβριο, στο Ζάππειο, παρουσία τότε του αναπληρωτή υπουργού Χριστόφορου Βερναδάκη.

Στο Ποτάμι έχουν έτοιμη τη σχετική πρόταση νόμου και δεν την έχουν καταθέσει γιατί, όπως υποστηρίζουν, κυριάρχησαν τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και του Προσφυγικού.

Σχετικά με τη μείωση του μπόνους το Ποτάμι εκτιμά ότι πρέπει να μειωθεί σημαντικά και σε όποιον βαθμό καθιερωθεί να το παίρνουν και οι συνασπισμοί κομμάτων. Θεωρούν επίσης απολύτως απαραίτητη τη κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών προτείνοντας με δεδομένο ότι προκρίνουν το γερμανικό σύστημα, την καθιέρωση μονοεδρικών περιφερειών με σταυρό, και ευρύτερων περιφερειών με λίστα.

Από την κυβέρνηση, πάντως, αναδεικνύουν τη σημασία που θα δίνει ο νέος νόμος ακριβώς στο «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Β’ Αθήνας, η Α’ Αθήνας, η Αττική και η Α’ Θεσσαλονίκης θα αποτελέσουν παρελθόν με τη μορφή που τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Στόχος είναι στις μικρότερες περιφέρειες που θα δημιουργηθούν να αντιστοιχούν το πολύ οκτώ ώς εννιά έδρες – για παράδειγμα, από τη Β’ Αθήνας θα γεννηθούν ίσως και πέντε νέες εκλογικές περιφέρειες.

Από την πλευρά της η Eνωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη δηλώνει ότι επίσης δεν είναι διατεθειμένη να συνδράμει στην κυβέρνητική πρόταση. Στελέχη της βεβαιώνουν ότι το κόμμα τους δεν θα μπει σε καμία συζήτηση με την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσει στη Βουλή κανένα εκλογικό σύστημα πλην της απλής αναλογικής. «Απλή κι άδολη αναλογική είναι η μόνη λύση. Οποια κόμματα συνεργαστούν συγκεντρώνοντας το 51% να κυβερνούν και τ΄άλλα να ασκούν αντιπολίτευση. Τι πιο καθαρό;», σημείωνε βουλευτής του κόμματος.