Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του στη Βουλή, το Σάββατο, για το παράλληλο πρόγραμμα | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

Με «αέρα» Βρυξελλών ο Μητσοτάκης…

Οι επόμενες μέρες του ευρωπαϊκού του διημέρου βρήκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιτίθεται στην κυβέρνηση για οικονομία και Ασφαλιστικό – Φουντώνει η συζήτηση για πιθανές έκτακτες πολιτικές εξελίξεις – Μακριά από τη συζήτηση για οικουμενικά σχήματα θέλει να μείνει η ΝΔ
Σπύρος Μουρελάτος

Με έκδηλη ικανοποίηση στις… αποσκευές του επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν «σκόνταψε» στην πρώτη του συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ, έπεισε τους ανώτατους ευρωπαίους παράγοντες ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα διολισθήσει σε λαϊκίστικες κορώνες και έδωσε διαπιστευτήρια στους επιτρόπους που βρίσκονται σε κομβικές θέσεις ότι είναι «διαβασμένος» στα θέματα που αποτελούν τη διακεκαυμένη ζώνη για την αξιολόγηση.

Μάλιστα, το εθνικό χαρτί που έπαιξε στο θέμα του Προσφυγικού καθησύχασε τα κέντρα εξουσίας στις Βρυξέλλες που πλέον είναι αντιμέτωπα με τον εφιάλτη από τις μαζικές εισροές προσφύγων – μεταναστών αλλά και τις αντιευρωπαϊκές προσεγγίσεις των κρατών του Βίζενγκραντ.

Η μετριοπαθής στάση που επέδειξε ο πρόεδρος της ΝΔ στο Προσφυγικό, διεύρυνε τα περιθώρια ελιγμών του στα θέματα της αξιολόγησης, όπως παρατηρούν κοινοτικές πηγές.

Το «όχι», που εισέπραξε η κυρία Μέρκελ όταν τον ρώτησε εάν προτίθεται να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, συνοδεύτηκε από την επιχειρηματολογία ότι η ΝΔ δεν πιστεύει στο μείγμα πολιτικής που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και πως αυτή θα επιδιώξει μία εξωστρεφή πολιτική στην οικονομία που δεν θα στραγγαλίζει τα συνήθη υποζύγια των τελευταίων 6 ετών.

Η αρνητική απάντηση του κ. Μητσοτάκη δεν προκάλεσε πάντως «αναταραχή» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ κατόρθωσε να πείσει τους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες ότι ο ίδιος είναι διαπρύσιος θιασώτης των μεταρρυθμίσεων, ένας πολιτικός που εννοεί αυτά που λέει και δεν μιλά με δύο γλώσσες, μία στο εσωτερικό και μία στο εξωτερικό.

«Η κυβέρνηση καταθέτει αυτό το νομοσχέδιο ως αντιπερισπασμό, το παράλληλο πρόγραμμα που μας παρουσιάζετε αποδεικνύει ότι ζείτε σε παράλληλο σύμπαν» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση του Σαββάτου στη Βουλή

Στο εσωτερικό πάντως, ισχύει το δόγμα της μηδενικής ανοχής, απέναντι σε μία κυβέρνηση που όπως λένε στη λεωφόρο Συγγρού, έχει ως μόνο στόχο την κομματική διάβρωση του κράτους και τη συστηματική καλλιέργεια συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός το Σάββατο στη Βουλή, όταν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα δεν είναι τίποτε άλλο από ένας αντιπερισπασμός: «Αυτό το παράλληλο πρόγραμμα γίνεται προκειμένου εσείς να μπορείτε να σταθείτε στην εξουσία. Η κυβέρνηση καταθέτει αυτό το νομοσχέδιο ως αντιπερισπασμό, το παράλληλο πρόγραμμα που μας παρουσιάζετε αποδεικνύει ότι ζείτε σε παράλληλο σύμπαν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεξόφλησε ότι οι κυβερνητικές παλινωδίες στο Ασφαλιστικό θα καταλήξουν σε μειώσεις κυρίων συντάξεων και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι καθηλώνει τη μεσαία τάξη στην απόλυτη φτωχοποίηση.

«Επικρατεί αίσθημα βαθιάς απογοήτευσης στους πολίτες. Για αυτό και οι περισσότεροι γύρισαν την πλάτη τους στον Αλέξη Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα, που τον φέρουν να προηγείται του κ. Τσίπρα σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες.

Στα ανώτερα κλιμάκια της ΝΔ εκτιμάται πως τα σχήματα ευρύτερης συνεργασίας δεν μπορούν να επιλύσουν τα οξύτατα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας

Στη λεωφόρο Συγγρού δεν έχει κατευναστεί η ανησυχία για επικείμενες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Η οδηγία από τον τρίτο όροφο είναι σαφής: καμία συμμετοχή σε συζητήσεις περί οικουμενικής ή σχηματισμού άλλης πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και στους ευρωπαίους συνομιλητές του ότι η ΝΔ δεν προκαλεί, ούτε λαμβάνει μέρος σε τέτοιες συζητήσεις, ωστόσο η «σιγή ασυρμάτου» που έχει επιβληθεί εξυπηρετεί ακόμη έναν σκοπό.

Η νεοπαγής ηγεσία του κόμματος δεν θέλει εσωκομματικές αναταράξεις, την ώρα που καραμανλικά στελέχη επιμένουν πως η λογική της μετωπικής αντιπαράθεσης εγκλωβίζει τη ΝΔ και υποτιμά τον κίνδυνο αχαρτογράφητων εξελίξεων, που μπορεί να υποχρεώσουν σε αναδίπλωση την ηγεσία της.

Εδραία πεποίθηση στα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος είναι πως τα σχήματα ευρύτερης συνεργασίας δεν μπορούν να επιλύσουν τα οξύτατα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας. Οδηγούν κατά κανόνα, όπως λέγεται, σε «μέσους όρους» που παραπέμπουν στη στασιμότητα.

Η γαλάζια προσέγγιση συνεκτιμά την πιθανότητα σοβαρών κλυδωνισμών στο κυβερνητικό σχήμα, συντάσσεται ωστόσο με την άποψη που βλέπει στο βάθος του τούνελ εκλογές. Πρόκειται για μία εκδοχή που δεν προτιμούν στη Λεωφόρο Συγγρού, δεν μπορούν όμως και να την αποτρέψουν. «Δεν μπορείς να δώσεις χείρα βοηθείας σε μία κυβέρνηση, που αποδεδειγμένα πλέον προκαλεί σοβαρές βλάβες σε εθνικά ζητήματα» εξηγεί κορυφαίο στέλεχος της παράταξης.