Χωρίς συμφωνία για το Aσφαλιστικό ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, καθώς υπάρχει προφανής διάσταση απόψεων. Επομένως, όλα είναι στον αέρα. Ακριβώς την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ τονίζει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην πιθανή ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Ετσι, στέλνει, ουσιαστικά, μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και θα είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη μείωση του χρέους. Αρα, τα όσα… λονδρέζικα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Μέρκελ, δεν είχαν κάποιο άμεσο αποτέλεσμα – διαβάστε παρακάτω τι επιπώθηκε.
Την Παρασκευή, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των Θεσμών, όταν και θα γίνει ο απολογισμός της πρώτης εβδομάδας, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Οι επικεφαλής των Θεσμών θα αναχωρήσουν στη συνέχεια και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα έπειτα από διάστημα περίπου 10 ημερών για τη συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Στην πράξη, για τη δεύτερη φάση διαπραγματεύσεων μεταφέρονται τα δύσκολα θέματα της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και, κατά συνέπεια, το εάν θα υπάρξει μείωση ή όχι των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (κύριων ή, έστω, επικουρικών), το ύψος της Εθνικής Σύνταξης και πώς αυτή θα χορηγείται (αν θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, στα 15 ή τα 20 έτη ασφάλισης) καθώς και τα ποσοστά αναπλήρωσης στην ανταποδοτική σύνταξη.
Δείτε τι συνέβη στη διαπραγμάτευση της Πέμπτης με φόντο τη γενική απεργία στην Ελλάδα που έβαλε, για μια ακόμη φορά, λουκέτο στη χώρα.
Τσίπρας προς Μέρκελ: «Να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση»
Τη θέση ότι οι διαφωνίες μεταξύ των Θεσμών δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες. Το προσφυγικό ζήτημα κυριάρχησε στη συνάντηση, συζητήθηκε ωστόσο και η πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τη γερμανίδα καγκελάριο για τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, τα οποία συγκροτούν ένα πλαίσιο που δίνει δυνατότητες να περάσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στο γεγονός της απορρόφησης κατά 97% των ευρωπαϊκών πόρων, το ότι μέσα στο 2015 υπήρξαν 170.000 νέες θέσεις εργασίας, ότι προχώρησε η ανακεφαλαιοποίηση με επιτυχία και ότι ολοκληρώνονται συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς η ελληνική πρόταση είναι στα χέρια των Θεσμών από την αρχή του χρόνου. «Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και τόνισε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των Θεσμών δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστέρηση στην αξιολόγηση».
«Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα» σημείωσε επιπλέον, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τον κ. Τσίπρα και για την εσωτερική κοινωνική και πολιτική κατάσταση, ενώ -κατ’ άλλες πληροφορίες- τον ρώτησε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τσακαλώτος: «Προς το παρόν δεν μου έχουν ζητήσει άλλα μέτρα»
«Εμένα προς το παρόν δεν μου έχει ζητήσει κανείς νέα μέτρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τις συναντήσεις, την Πέμπτη, με τους Θεσμούς. Η δήλωση ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τις επισημάνσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία.
Ο κ. Τσακαλώτος ήταν παρών στη συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο το απόγευμα της Πέμπτης, με φόντο τη γενική απεργία κατά των προωθούμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό.
Γιώργος Κατρούγκαλος: «Δεν τέθηκε θέμα περικοπών συντάξεων»
Δεν τέθηκε ποτέ θέμα περικοπών συντάξεων, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους Θεσμούς την Πέμπτη. Τόνισε ότι παραμένουν ανοιχτά όλα τα μεγάλα θέματα, όπως το αν θα συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια η εθνική σύνταξη.
«Σήμερα, προσπαθήσαμε να βγάλουμε από το τραπέζι όλα τα μικρά πράγματα, ώστε, όταν θα λυθούν τα μεγάλα, να είμαστε σε θέση να καταθέσουμε το νομοσχέδιο στη Βουλή» σημείωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος.
Εκανε δε λόγο για μια «ιδιαίτερα αναλυτική και σκληρή διαπραγμάτευση, που όμως έγινε σε ένα επίπεδο που προώθησε τα ζητήματα που η δική μας η πλευρά ήθελε να θέσει».
Οπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, οι Θεσμοί έθεσαν γραπτώς όλα τα ανοιχτά εκ μέρους τους ζητήματα, ενώ υπογράμμισε ότι ουσιαστικά έγινε μια αναλυτική κατ’ άρθρον επεξεργασία όλου του νόμου. «Η συνεννόηση που έχουμε είναι να συνεχιστεί η συζήτηση και με τα τεχνικά κλιμάκια». Ο υπουργός, επίσης, προανήγγειλε συνέχεια των συζητήσεων και με τα τεχνικά κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα, για να προωθηθούν όλα τα πιθανά θέματα και να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα η ψήφιση του νομοσχεδίου.
«Τους ενημερώσαμε, επίσης, ότι έχουμε ένα παράλληλο διάλογο με την κοινωνία και ότι στο αρχικό σχέδιο που τους έχουμε θέσει, μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές. Για όλα αυτά τα ζητήματα επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν την οριστική τους γνώμη. Επομένως, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Συνεχίσαμε αυτήν τη σκληρή διαπραγμάτευση, όμως, με έναν τρόπο που φαίνεται ότι είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να καταλήξουμε καλά για τον τόπο σύντομα, όπως είναι το εθνικό συμφέρον», διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Η συνάντηση του Στουρνάρα για τα «κόκκινα δάνεια»
Οι επικεφαλής των Θεσμών συναντήθηκαν και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, θέτοντας επί τάπητος τα θέματα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων». Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα, προβλέπει ότι από τις 29 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων κι όπως έλεγε αρμόδια πηγή, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη σύσταση τέτοιων εταιρειών, το οποίο απομένει να αποτυπωθεί στην πράξη. Παράλληλα, η ΤτΕ σκοπεύει ως το καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι η έκθεση της Blackrock που έχει αποσταλεί στις τράπεζες, περιλαμβάνει διάφορα μοντέλα διαχείρισης των δανείων αυτών.
Τελεσίγραφο από το ΔΝΤ: «Αν δεν κλείσει το Ασφαλιστικό, δεν μειώνεται το ελληνικό χρέος»
Και ερχόμαστε στο πιο σημαντικό κομμάτι που «σημάδεψε» τη φάση των διαπραγματεύσεων της Πέμπτης. «Καμπανάκι» για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους, έκρουσε η Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει πρόοδος στην πρώτη αξιολόγηση.
Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο τόνισε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην πιθανή ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ουσιαστικά στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και θα είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη μείωση του χρέους.
Συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι όσο λιγότερο βαθιά είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τόσο μεγαλύτερη αναγκαστικά θα πρέπει να είναι η μείωση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων, τη στιγμή που οι εταίροι επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση της όποιας αναδιάρθρωσης.
Παρά ταύτα, η Λαγκάρντ αποσαφήνισε εκ νέου ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα ότι η ελάφρυνση αποτελεί πάγια προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Λαγκάρντ επισήμανε πάντως ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η μείωση του ελληνικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ως έχει «δεν είναι βιώσιμο», καθώς απαιτεί κάθε χρόνο «ενέσεις» από τον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι επαρκώς βαθιά και να διασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι πραγματικά βιώσιμο σε βάθος χρόνο. «Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μία επιτυχία στην πραγματική ζωή, όχι στα χαρτιά», είπε.
Η Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε πως το Ταμείο θα κρίνει την πορεία της αξιολόγησης με γνώμονα το βάθος των μεταρρυθμίσεων και από την ελάφρυνση του χρέους. «Πρέπει (οι αριθμοί) να βγαίνουν», εξήγησε λιτά.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ πάντως απέκρουσε την όποια κριτική έχει δεχθεί το Ταμείο όσον αφορά τη σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απορρίπτει την εικόνα του «δρακόντειο» και «κακού» ΔΝΤ.
«Δεν θέλουμε» σκληρά μέτρα σε μία χώρα όπου ήδη η προσαρμογή ήδη έχει υπάρξει τόσο μεγάλη, είπε, υποστηρίζοντας ότι εξ αρχής το ΔΝΤ είναι προτείνει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.
Κομισιόν: «Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για πρόσθετα μέτρα το 2016 και το 2017»
Να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM κάλεσε τη χώρα μας η Κομισιόν την Πέμπτη, σημειώνοντας πως μόνο έτσι θα επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης. Την ίδια ώρα ζητά τη λήψη επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2016 και το 2017 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για πρωτογενές πλεόνασμα. «Μεταρρυθμίσεις και εμπιστοσύνη είναι τα κλειδιά για την περίπτωση της Ελλάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που παρουσίασε την Πέμπτη τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά δύσκολα θέματα στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει χωρίς όμως να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Οπως υπογράμμισε «θα συνεχίζουμε να ζητάμε μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά αυτό είναι ευθύνη και των δύο πλευρών», φροντίζοντας έτσι να «απαντήσει» στην ελληνική πλευρά που αποδίδει τις καθυστερήσεις στην πλευρά των δανειστών. «Ελπίζω να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό συντομότερα η αξιολόγηση. Αυτή είναι η επιθυμία της Κομισιόν και την έχω εκφράσει στον Πρωθυπουργό».
Ο κ. Μοσκοβισί πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος φροντίζοντας να υπενθυμίσει παράλληλα πως μόνο μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. «Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, κι αυτό θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αλλά όλα στην ώρα τους, πρώτα πρέπει να επικεντρωθούμε στις μεταρρυθμίσεις και η πιο σημαντική από αυτές είναι στο Ασφαλιστικό», είπε χαρακτηριστικά.
Οι (χειμερινές) προβλέψεις
Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν το ΑΕΠ της χώρας μας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,7% φέτος καθώς η μικρότερη της αναμενόμενης ύφεσης για το 2015 χάρη στη ανθεκτική κατανάλωση δημιούργησε αναχώματα.
Για την Κομισιόν όμως το 2017 θα είναι το έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με την πρόβλεψη της να κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό «κλειδί» παραμένει η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη στη χώρα.
Εως το τέλος του 2016 θα είναι έτοιμο το νέο Σύστημα Πρόνοιας
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ολοκληρώθηκε και η συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου.
Σύμφωνα με την ίδια, έως το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το νέο Σύστημα Πρόνοιας μέσω του οποίου θα γίνει εξορθολογισμός των προνοιακών επιδομάτων, όπου διαπιστωθεί ότι αλληλοκαλύπτονται ή είναι αναποτελεσματικά. Η Θεανώ Φωτίου υποστήριξε ότι το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ, για όσο καταβάλλεται, δεν θα υποκατασταθούν από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν θα αλλάξουν επί τω χείρω τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.