Η επίσπευση της συνάντησης του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές κατά μία μέρα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την ένταση της διαπραγμάτευσης. Μέχρι και την Παρασκευή, οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν άλλες δύο φορές τουλάχιστον – με πρώτο ραντεβού το απόγευμα της Τετάρτης – ωστόσο ουδείς γνωρίζει πότε θα βγει λευκός καπνός από το πλέον φημισμένο ξενοδοχείο της Αθήνας.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας και οι δύο πλευρές έχουν πρόθεση να συμφωνήσουν επί της αρχής του νομοσχεδίου. Ο διάβολος ωστόσο κρύβεται στις λεπτομέρειες και εκεί τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν ανοιχτά. Οι δανειστές από τη μία δεν προβάλλουν – τουλάχιστον ενστάσεις, σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης – ωστόσο δεν δείχνουν και διάθεση συμφωνίας, αναγκάζοντας την ηγεσία του υπουργείου να τηρεί βασανιστική στάση αναμονής. Τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν τέσσερα: Η θέσπιση ή μη εισοδηματικών κριτηρίων στην καταβολή της Εθνικής Σύνταξης, το ύψος της Εθνικής Σύνταξης, καθώς μέλη της τρόικας θεωρούν υψηλό το ποσό των 384 ευρώ, η αύξηση των εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα και φυσικά το ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης. Δεν είναι τυχαία η δήλωση στελέχους του υπουργείου Εργασίας, που διευκρίνιζε με νόημα ότι «δεν βαίνουν όλα καλώς, δεν θα ευδοκιμήσουν όλα όπως τα έχουμε σχεδιάσει».
Οι δικαστικές ενώσεις της χώρας τονίζουν ότι «ακόμα και σε εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες η περικοπή των συντάξεων και η υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος»
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος της συνάντησης με τους δανειστές, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι «τα θέματα που θέτει η τρόικα είναι τα γνωστά και το κλίμα ήταν όπως το περιμέναμε», αναφερόμενος κατά πληροφορίες στις ενστάσεις των δανειστών στην αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Και η αλήθεια είναι ότι εάν οι δανειστές δεν δεχτούν τελικά το μέτρο, ολόκληρη η ποσοτικοποίηση του προσχεδίου της κυβέρνησης μπορεί να βρεθεί στον αέρα. Η κυβέρνηση θα αναζητά εκ νέου 500 εκατομμύρια ευρώ θέτοντας πλέον σε άμεσο κίνδυνο τις επικουρικές συντάξεις. Η Ολγα Γεροβασίλη πάντως άφησε ορθάνοιχτο το σεναριο για μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις με το πλαφόν ωστόσο να παραμένει θολό μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας, μετά την πρώτη συνάντησή του με τους δανειστές για το 2016, υπερτόνιζε σε συνεργάτες και δημοσιογράφους ότι το κλίμα «ήταν καλό», τα πράγματα πήγαν καλύτερα απ’ό,τι τα περιμέναμε και οι δανειστές δεν ζήτησαν μειώσεις στις συντάξεις. Η ερμηνεία ωστόσο του «καλού κλίματος» από κάποιους είναι ιδιαιτέρως σκληρή. Η αυστηρότητα των δανειστών απέναντι στο πρόσωπο του υπουργού Εργασίας, ενδέχεται να περιορίστηκε προσωρινά, λόγω της δύσκολης νέας πρόκλησης της κυβέρνησης να φέρει μαζί ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση εδώ και λίγες ώρες έχει προσθέσει άλλον έναν αντίπαλο στο… «παλμαρέ» της. Οι δικαστικές ενώσεις της χώρας κρούουν των κώδωνα της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου και μέσω κοινής τους ανακοίνωσης τονίζουν ότι «ακόμα και σε εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες η περικοπή των συντάξεων και η υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος». Η ανακοίνωση αυτή έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμα πειστική απάντηση στην απόφαση του ΣτΕ που έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις, μια απόφαση που κοστολογείται από 2,5 έως 4 δισεκατομμύρια ευρώ!
Και σε ό,τι αφορά τη γραβάτα του υπουργού Εργασίας… Η αλήθεια είναι ότι όταν βγήκε από το ξενοδοχείο δεν τη φορούσε… Ωστόσο λίγο νωρίτερα είχε κάτσει να ξαποστάσει για λίγα λεπτά στο καφέ του ξενοδοχείου μαζί το Γιώργο Σταθάκη και τους συνεργάτες τους. Μπορεί τη γραβάτα να την… «έβγαλαν» οι δανειστές, μπορεί όμως να την έβγαλε και ο ίδιος προκειμένου να απολαύσει τον καφέ του… Διαλέγετε και παίρνετε.