Τα όσα έγιναν λίγες ώρες πριν το 2015 παραδώσει σκυτάλη στο 2016 στην Κολωνία είναι λίγο πολύ γνωστά. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί απολύτως τίποτα!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή κι ας ξετυλίξουμε το κουβάρι των όσων γνωρίζουμε εδώ και σχεδόν ένα μήνα.
Για τρεις εβδομάδες τώρα, όλα τα γερμανικά και αρκετά από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ασχολούνται με τα όσα έγιναν στην Κολωνία. Δεν έχει περάσει μέρα που έστω και μία εφημερίδα ή κανάλι στη Γερμανία να μην έχει αναφορές στις σεξουαλικές επιθέσεις που περισσότερες από 100 γυναίκες ισχυρίζονται πως δέχτηκαν από πρόσφυγες και μετανάστες. Κι όλα αυτά προκάλεσαν την οργή αρκετών πολιτών, αρκετοί από τους οποίους συντάχθηκαν με κινήσεις του ακροδεξιού μετώπου της Pegida και δεν δίστασαν να επιτεθούν σε πρόσφυγες, έπειτα από πορείες και διαδηλώσεις.
Προφανώς, ο πολιτικός κόσμος δεν μπόρεσε να μείνει αμέτοχος σε όλα αυτά. Η Ανγκελα Μέρκελ όχι μόνο ακύρωσε την εμφάνισή της στο Νταβός, αλλά και προχώρησε σε διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη του κόμματός της, με σκοπό τον… εξευμενισμό τους. Αλλά και η άλλη πλευρά, οι -θεωρητικά πιο διαλλακτικοί- Σοσιαλδημοκράτες του SPD ζητούν 12.000 επιπλέον θέσεις εργασίας σε αστυνομικά τμήματα για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος. Κι όσο ο Τόμας Ντε Μάιζιερ -υπουργός Εσωτερικών- απευθύνει κάλεσμα για άμεσες απελάσεις, δικαστικές και αστυνομικές Αρχές της χώρας ερευνούσαν το περιστατικό και τις καταγγελίες.
Τρεις εβδομάδες μετά, τίποτα δεν έχει αποδειχθεί και κανένα πόρισμα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία συνεδρίασε, με τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου, Ραλφ Γιάγκερ, να συμπληρώνει το τελικό πόρισμα των 34 σελίδων και να απαντά στις 19 ερωτήσεις που του έθεσε το Βερολίνο. Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει πως παρόμοιες καταγγελίες δεν έγιναν μόνο στην Κολωνία, αλλά και στο Ντίσελντορφ, στο Ντόρτμουντ και στο Μπίλεφελντ. Μάλιστα, επισημαίνεται πως οι καταγγελίες που έγιναν αυξήθηκαν γεωμετρικά από την ώρα που θέμα άρχισε να εμφανίζεται στα media, ενώ πιο πριν δεν είχε ακουστεί σχεδόν απολύτως τίποτα!
Η Γερμανία ζει στον απόηχο επιθέσεων που κανείς δεν ξέρει κατά πόσο έγιναν με τον τρόπο που παρουσιάζονται. Και –όπως είναι γνωστό- η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια
Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως από τους 30 υπόπτους των υποθέσεων της Κολωνίας, μόλις ένας έχει προφυλακιστεί και παραμένει προφυλακιστέος για σεξουαλική επίθεση. Οι 25 από τους υπόπτους είναι από το Μαρόκο, την Αλγερία, ενώ οι άλλοι από Αλβανία, Αφγανιστάν, Τυνησία, Λιβύη και Ιράν. Ωστόσο, ο Γιάγκερ δεν αναφέρεται καθόλου στο θέμα, στην έκθεσή του. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό, ειδικά από την στιγμή που οι 40 προσαχθέντες της περασμένης εβδομάδας στο Ντίσελντορφ, απελευθερώθηκαν.
Αν και ο σιδηροδρομικός σταθμός, όπου και έγιναν τα περισσότερα περιστατικά με βάση τις καταγγελίες, είναι γεμάτος κάμερες, κανένα από τα… 80 μάτια που καταγράφουν το τι συμβαίνει στην περιοχή δεν έχει να επιδείξει κάποιο αδιάσειστο στοιχείο. Οι αρχικές αιτιάσεις των Αρχών ήταν γύρω από τη λογική του ότι υπήρχε αρκετό σκοτάδι, ωστόσο τα πλάνα από άλλες βραδιές δείχνουν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, αναφέρει ο Ούλριχ Ρίπερτ, στο World Socialist Web Site.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις των πολιτικών, με τον Χέικο Μάας, υπουργό Δικαιοσύνης προερχόμενο από το SPD να κάνει λόγο για ένα «νέο είδος οργανωμένου εγκλήματος». Ωστόσο, η έκθεση του Γιάγκερ αναφέρει ρητά πως «δεν υπάρχει κανένα νέο είδος οργανωμένου εγκλήματος» και πως «υπάρχουν αρκετά ετερογενή κίνητρα» που παρακίνησαν τους φερόμενους ως δράστες. Κι αυτό γιατί από τους 30 υπόπτους της Κολωνίας, μόνο οι έξι έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση. Οι άλλες -και περισσότερες κατηγορίες- αφορούν μικροκλοπές, απόπειρες ληστείας και άλλες περιπτώσεις του κοινού ποινικού κώδικα.
Αλήθεια ή ψέματα, υπερβολή ή όχι, αυτό που έχει σημασία είναι πως η Γερμανία ζει στον απόηχο επιθέσεων που κανείς δεν ξέρει κατά πόσο έγιναν με τον τρόπο που παρουσιάζονται. Και -όπως είναι γνωστό- η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.