Στην Ιστορία, ως πιο χαρακτηριστική «D-Day» (επιχείρηση ταυτόχρονης προσβολής εχθρικών στόχων) ορίστηκε η 6η Ιουνίου 1944, ημέρα απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία. Για τη ΝΔ προφανώς και είναι η Κυριακή 10 Ιανουαρίου όπου οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος. Αλλά όλοι δηλώνουν έτοιμοι και για την «ανατολή» της επόμενης ημέρας, ύστερα από μία πολύμηνη, κοπιώδη και τραυματική εσωκομματική κούρσα διαδοχής. Τα σύννεφα της διάσπασης, που πύκνωσαν επικίνδυνα μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, φαίνεται πως διαλύονται, καθώς Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης ομνύουν στην ενότητα, ως εκ τούτου, αμφότεροι εστιάζουν τις προσπάθειες τους στην καλύτερη προπαρασκευή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις απαιτητικές προκλήσεις των πρώτων μηνών του 2016.
Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τον Κώστα Καραμανλή… «πρόεδρο της καρδιάς του», σημειώνοντας ότι η σχέση τους εκτείνεται και πέραν των δεσμών, στους κοινωνικούς και τους ανθρώπινους
Ήδη, η παραφιλολογία περί πιέσεων από τους εταίρους μας προς τη ΝΔ να «βάλει πλάτη» σε μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις, όπως το Ασφαλιστικό, διαμορφώνει ένα ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο περιβάλλον για τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Και μολονότι οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ απορρίπτουν προς ώρας τέτοιες αιτιάσεις γνωρίζουν ότι από το πρωί της 11ης Ιανουαρίου θα κληθούν να κάνουν δύσκολες επιλογές, κατανοώντας εκ των προτέρων ότι οι δανειστές μας δεν παρεκκλίνουν από τη θέση τους ότι η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους.
Δήλωσε «παρών» ο Αντώνης Σαμαράς
Σε αυτό το πλαίσιο δεν περνά απαρατήρητη η νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε –μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Best της Καλαμάτας- εκ νέου «παρών» και σημείωσε ότι ο ρόλος του είναι ενοποιητικός, εξηγώντας πως «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η παράταξη οργανωμένα και ενωμένα θα προχωρήσει και ότι θα είμαστε εκεί για να βάλουμε μπροστά και πάλι την ατμομηχανή της ανάπτυξης, και αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν η παράταξη μας δεν είναι ισχυρή και ενωμένη». Όμως, το μενού της Παρασκευής στην αντιπαράθεση μεταξύ των κυρίων Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη περιείχε και Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Μητσοτάκης συμπέρανε δηκτικά ότι όλοι όσοι μιλούν εξ ονόματος του πρώην πρωθυπουργού, επιδιώκουν τα 5 λεπτά της δημοσιότητας και ξεκαθάρισε με νόημα ότι η ΝΔ δεν έχει «βασικό μέτοχο». Αντιθέτως, ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή… «πρόεδρο της καρδιάς του», σημειώνοντας ότι η σχέση τους εκτείνεται και πέραν των δεσμών, στους κοινωνικούς και τους ανθρώπινους. «Η στάση του τώρα είναι εθνικά ωφέλιμη, δεν παρεμβαίνει και συμβουλεύει όσο πρέπει» υποστήριξε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.
Ο ενωτικός και το αουτσάιντερ
Τα δύο στρατόπεδα εντείνουν τις προσπάθειες τους τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να κερδίσουν τη λεγόμενη μάχη των εντυπώσεων, να προσδώσουν ο καθένας στη δική του υποψηφιότητα τον αέρα του νικητή. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει επιλέξει να εμφανίζεται ενωτικός χαμηλώνοντας αισθητά τους τόνους, τόσο απέναντι στον ανθυποψήφιο του, όσο και απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, η σχέση του με τον οποίον, γνώρισε βαρομετρικό χαμηλό μετά την αποτυχία της 22ας Νοεμβρίου, γιατί, όπως εξηγούν στενοί του συνεργάτες, το ενδιαφέρον του έχει ήδη μετατοπιστεί στις 11 Ιανουαρίου και στη δύσκολη επιχείρηση ανασυγκρότησης του κόμματος. Αουτσάιντερ δηλώνει ότι νιώθει ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, πάντως, δηλώνει ότι αισθάνεται το ρεύμα νίκης, που περιβάλλει την υποψηφιότητα του, επιμένοντας ότι θα συσπειρωθεί γύρω από αυτήν η πλειοψηφία του πρώτου γύρου, που τάχθηκε υπέρ της αλλαγής και της ανανέωσης στο κόμμα.
Ο κ. Μητσοτάκης συμπέρανε δηκτικά ότι όλοι όσοι μιλούν εξ ονόματος του Κώστα Καραμανλή, επιδιώκουν τα 5 λεπτά της δημοσιότητας και ξεκαθάρισε με νόημα ότι η ΝΔ δεν έχει «βασικό μέτοχο»
Τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα επιλέγει να στρέφει τις τελευταίες ώρες της εσωκομματικής μάχης ο κ. Μεϊμαράκης, που επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι για τη ΝΔ η σκληρή λιτότητα τελείωσε «καρφώνοντας» τον Πρωθυπουργό ότι προεκλογικά υποσχόταν πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο. Τόνισε ότι η ύφεση α λα ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τα νέα μέτρα, που εισάγει η κυβέρνηση, επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον «αναξιόπιστο και άπειρο» και προεξόφλησε ότι πολύ σύντομα θα διαρρήξει τη σχέση του με την κοινωνική βάση, που τον στήριξε. Αναφερόμενος στο εσωτερικό του κόμματος, δήλωσε ότι οραματίζεται μία ΝΔ που θα έχει οργανώσεις παντού και επανέλαβε ότι η Κεντροδεξιά παράταξη θα γίνει εκ νέου πλειοψηφική μόνον εφόσον αγκαλιάσει τις πλατιές λαϊκές μάζες, τους ανθρώπους της εργασίας, τους ανέργους, τους αγρότες και ασφαλώς τη νεολαία. Απέρριψε, εξάλλου, ως παρεΐστικη αντίληψη τη λογική της ανανέωσης, που στηρίζεται αποκλειστικά στο ηλικιακό κριτήριο.
Το Διαδίκτυο, το φαξ και το δεκανίκι του Τσίπρα…
Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να καλεί τους εκλογείς σε μαζική συμμετοχή στην κάλπη της 10ης Ιανουαρίου, εκτιμώντας ότι έτσι μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες επικράτησής του. «Δεν πρόκειται να δώσω στήριξη α λα καρτ στον Αλέξη Τσίπρα για να συνεχίσει την καταστροφική του πολιτική, δεν θα είμαστε το πολιτικό δεκανίκι του» ξεκαθαρίζει ο κ. Μητσοτάκης, που προσθέτει ότι το κόστος του ασφαλιστικού έχει ονοματεπώνυμα, αυτά του κ. Τσίπρα, του Πάνου Καμμένου και του Γιάνη Βαρουφάκη. Υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι θέλει η ΝΔ να εκφράσει το όλον της Κεντροδεξιάς, «θέλω μία ΝΔ, που να μην αποξενώνει το λαϊκό δεξιό, αλλά να μπορεί να προσελκύει και τον μετριοπαθή κεντρώο». Ο κ. Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ «της ΝΔ του Διαδικτύου από αυτήν του φαξ», όπως λέει χαρακτηριστικά και επιμένει πως με αυτόν πρόεδρο το κόμμα θα είναι πολύ σύντομα έτοιμο να εκτοπίσει τον κ. Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Τέλος, σε ανακοίνωσή της η ΚΕΦΕ υπενθυμίζει τους καταστατικούς όρους της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής. Σύμφωνα με αυτούς, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον όσοι συμμετείχαν στις εκλογές της 20ηςΔεκεμβρίου, στο ίδιο εκλογικό κέντρο, που άσκησαν και τότε το εκλογικό τους δικαίωμα. Στις εκλογές της Κυριακής δεν υπάρχει πλέον το αντίτιμο των 3 ευρώ, ενώ οι ψηφοφόροι δεν βάζουν σταυρό στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου προέδρου της προτίμησης τους.