Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας μαζί στη Θεσσαλονίκη | ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS
Επικαιρότητα

Και τώρα, ήρθε η ώρα της Αθήνας

Μετά τη Θεσσαλονίκη, Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης εστιάζουν στο Λεκανοπέδιο, ώστε να μεγιστοποιήσουν την πολιτική τους επιρροή – «Η Θεσσαλονίκη...έπεσε» έγραψε στα social media, ο στενός συνεργάτης του Μεϊμαράκη, Νίκος Καραχάλιος - Ισχυρός συμβολισμός από την κοινή παρουσία Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα, Γεωργιάδη στα Θεοφάνεια
Σπύρος Μουρελάτος

Η συσπείρωση των δυνάμεων τους σε Α’,Β’ Αθηνών και Περιφέρεια Αττικής είναι ο μεγάλος στόχος των δύο υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τρία 24ωρα της κούρσας διαδοχής. Το ποσοστό συμμετοχής στην κάλπη της 10ης Ιανουαρίου, αλλά και η συμπεριφορά των ψηφοφόρων, που προτίμησαν στον πρώτο γύρο τους κυρίους Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη, θα κρίνουν τον νικητή. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσουν τις επόμενες τρεις ημέρες να «μιλήσουν» και στο θυμικό της νεοδημοκρατικής βάσης, αυξάνοντας τον δείκτη του κομματικού πατριωτισμού της υποψηφιότητας τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης εν συνόλω  και έναντι  σημαντικών κυβερνητικών νομοθετημάτων, όπως το ασφαλιστικό, δεσπόζουν ούτως ή  άλλως στη γαλάζια διένεξη. Αμφότεροι κλιμακώνουν τις τελευταίες ώρες την πολεμική τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι βεβαίως, που δημιουργεί εφήμερα πολιτικά αποτελέσματα, καθώς θεωρείται βέβαιο πως ο ένοικος της Λεωφόρου Συγγρού θα εξαναγκαστεί σε προσγείωση στον…ρεαλισμό από το πρωί της Δευτέρας.

Στο επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη εμφανίζονται ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι, καθώς διατείνονται ότι με την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου έχει συνταχθεί η μεγάλη πλειοψηφία των γαλάζιων βουλευτών, αιρετών και πολιτευτών ανά την επικράτεια, μετά και το εντυπωσιακό, όπως το χαρακτηρίζουν, πέρασμα του από τη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διήμερο. Χωρίς να υποτιμούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι συσχετισμοί είναι καταφανώς υπέρ του κ. Μεϊμαράκη και ότι η αριθμητική που έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί να ανατραπεί, προεξοφλώντας μία «καθαρή επικράτηση» του, ίσως και με ένα ποσοστό που θα αγγίξει το 60%. Στενοί του συνεργάτες εκτιμούν ότι εάν δεν διαταραχθεί η σχέση των ποσοστών των δύο μονομάχων στο Λεκανοπέδιο και με δεδομένο ένα ποσοστό αποχής τής τάξεως περίπου του 20%, τότε η ψαλίδα ανοίγει.

Στο στρατηγείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπαίνουν στη λογική των ποσοστών, ενώ, όπως ο ίδιος λέει σε φίλους του «θα είμαι ευχαριστημένος ακόμη και εάν κερδίσω με 51%»

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν βασίμως ότι το ρεύμα νικητή, που έχει διαμορφωθεί γύρω από την υποψηφιότητα του θα «συμπαρασύρει» τους όποιους υπολογισμούς και θα εξουδετερώσει την επιρροή των κατά τόπους κομματικών μηχανισμών. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της 10ης Ιανουαρίου, καθώς πιστεύει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το εκλεκτορικό σώμα, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες νίκης του. Ο ίδιος εμφανίζεται βέβαιος ότι θα κάνει την έκπληξη, επισημαίνοντας ότι η υποψηφιότητα του επικρατεί της αντίστοιχης του κ. Μεϊμαράκη στους περισσότερους «μετρήσιμους» πολιτικούς δείκτες, όπως η κυβερνησιμότητα, η ανανέωση και η δυνατότητα αποτελεσματικότερης  ανασυγκρότησης του κόμματος. Η φωτογραφία του, εξάλλου, με τους κυρίους Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων υπογραμμίζει το πλειοψηφικό αίτημα για ανανέωση στο κόμμα, όπως παρατηρούν στενοί του συνεργάτες. Στο στρατηγείο Μητσοτάκη δεν μπαίνουν στη λογική των ποσοστών, ενώ, όπως ο ίδιος λέει σε φίλους του «θα είμαι ευχαριστημένος ακόμη και εάν κερδίσω με 51%».

Ο κ. Μεϊμαράκης θα εξακολουθήσει να εμφανίζεται ενωτικός, τονίζοντας ότι έχει στόχο να αξιοποιήσει όλα τα στελέχη της παράταξης από την επομένη των εκλογών και ότι σε κάθε περίπτωση ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης. Με ένα μπαράζ αναρτήσεων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να διεμβολίσει πολιτικά την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν θα προχωρήσει σε «καμία συναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση», ενώ τονίζει ότι  «η ανανέωση με μόνο κριτήριο το ηλικιακό δεν είναι ανανέωση», καθώς και ότι «ανανέωση χωρίς αξιοκρατία δημιουργεί ευνοιοκρατία και μία παρεΐστικη αντίληψη».  Αιχμηρός έναντι του κυρίου Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι οι απολύσεις δεν είναι μεταρρύθμιση, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη δήλωση είναι αυτοκριτική, ενώ επαναλαμβάνει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διευρυνθεί, στα λαϊκά στρώματα, τους ανέργους, τους αγρότες και τους νέους, ώστε να αποκτήσει ξεκάθαρη κυβερνητική προοπτική. Χαρακτήρισε, μάλιστα, πολιτικό τυχοδιώκτη τον Αλέξη Τσίπρα, αρνούμενος ότι θα συναντηθεί μαζί του, εάν δεν ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό υπόδικο, που του είχε προσάψει προεκλογικά.

Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης δεν παραλείπει να επισημαίνει σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του ότι αυτός μπορεί να κερδίσει άμεσα τον Αλέξη Τσίπρα, τερματίζοντας, όπως λέει, το καταστροφικό πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Ο ίδιος επιχειρεί να εκφράσει τα δυναμικότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, καθώς, όπως επιχειρηματολογεί, αυτά θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και τονίζει ότι είναι εφικτό το πάντρεμα της υλοποίησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με την κοινωνική ευαισθησία. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι πολιτικές του θέσεις και η μετριοπάθεια, που τις χαρακτηρίζουν θα υπερισχύσουν της όποιας επιρροής έχουν οι διάφοροι μηχανισμοί.  Ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει κάθε  συζήτηση περί πολιτικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας το οριακό σημείο, στο  οποίο περιήλθε η οικονομική κατάσταση της χώρας έργο Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. Υπόσχεται, τέλος, ρηξικέλευθες τομές στο κόμμα, τέτοιες, που να το καταστήσουν εκ νέου ελκυστικό στους πολλούς, ανοιχτό, σύγχρονο και διαφανές.