Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε έντονα» το βράδυ της Τετάρτης τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και θα προετοιμάσει την επιβολή «επιπρόσθετων μέτρων» σε βάρος της Πιονγιάνγκ.
Οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ -μεταξύ των οποίων και η Κίνα, που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας- τονίζουν ότι αποφάσισαν «να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά». Στην ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, τόνισαν ότι τα μέτρα αυτά θα περιληφθούν «σε ένα νέο ψήφισμα» του Συμβουλίου.
Ο πρεσβευτής της Ουρουγουάης, Έλμπιο Ροσέλι, που προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «υπενθύμισαν ότι είχαν ήδη εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να λάβουν περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση μιας νέας δοκιμής», εκ μέρους της Βόρειας Κορέας.
«Με βάση αυτή τη δέσμευση και τη σοβαρότητα της παραβίασης, τα μέλη του Συμβουλίου θα αρχίσουν να εργάζονται άμεσα» για την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος, συνέχισε. Σημείωσε ότι η πυρηνική δοκιμή συνιστά «μια σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Ο Λευκός Οίκος, περί του ισχυρισμού της πυρηνικής δοκιμής
Η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Πιονγιάνγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Η αρχική ανάλυση δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας περί επιτυχούς δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή. Όμως, υπερτόνισε ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν «μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Η πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα ήταν μια «έντονα προκλητική ενέργεια» που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, τόνισε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καταδικάζοντας την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ τα τελευταία χρόνια. «Αυτή η έντονα προκλητική ενέργεια συνιστά μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και παραβιάζει κατάφωρα πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Δεν δεχόμαστε και δεν πρόκειται να δεχτούμε τη Βόρεια Κορέα ως κράτος εξοπλισμένο με πυρηνικά και ενέργειες σαν αυτήν την τελευταία δοκιμή το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας», υπογράμμισε.
Τι συνέβη νωρίτερα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε την έκτακτη συνεδρίασή του κεκλεισμένων των θυρών, με αντικείμενο τη νέα πυρηνική δοκιμή με βόμβα υδρογόνου στην οποία υποστηρίζει ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα.
Την έκτακτη σύγκληση των πρεσβευτών των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν η Ουάσινγκτον και το Τόκιο. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα από τον ΟΗΕ που απαγορεύουν στην Πιονγιάνγκ οποιαδήποτε πυρηνική ή βαλλιστική δραστηριότητα.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία και τόνισε ότι η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη νέα πυρηνική δοκιμή θα πρέπει να είναι ανάλογη.
Από την πλευρά του, ο Μάθιου Ράικροφτ, ο εκπρόσωπος της Βρετανίας, είπε ότι το Λονδίνο σκοπεύει να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να προωθήσει ένα ψήφισμα που θα επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι άλλες χώρες, όμως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναφερόταν στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Και στις τρεις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές που έκανε η Βόρεια Κορέα, τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013, το Συμβούλιο Ασφαλείας της επέβαλε κυρώσεις, κυρίως οικονομικές ή σε βάρος εταιρειών που σχετίζονται με το πυρηνικό ή το βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τη Βόρεια Κορέα «να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει «να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για μια επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση». Ταυτόχρονα, καταδίκασε απερίφραστα την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με την οποία πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για μία νέα κατάφωρη παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, «παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αυτές σε στενό συντονισμό με τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT)».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Χαν Μιν-κόο, συζήτησαν σήμερα την πυρηνική δοκιμή στην οποία φέρεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα και συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια «απαράδεκτη και ανεύθυνη πρόκληση».
Οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν ότι οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας θα έχουν συνέπειες», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Η σεισμική δόνηση 5.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας 05.31) ήταν η αφορμή για να αρχίσουν όλα.
Η Πιόνγιανγκ αποκάλυψε πως η δόνηση οφείλεται στην πρώτη επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου που έγινε ποτέ πάνω στον πλανήτη, κάτι που προκάλεσε αρκετά έντονες αντιδράσεις στις αγορές χρήματος, αλλά λιγότερο έντονες στους διπλωματικούς κόλπους.
Κι αυτό γιατί κανείς δεν ξέρει αν όλα αυτά είναι αλήθεια!
Οι ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με τα πυρηνικά αμφισβητούν τα λεγόμενα της Β. Κορέας και στηρίζουν την άποψή τους στο μέγεθος της έκρηξης
Οι βόμβες υδρογόνου είναι αφενός πιο ισχυρές, αφετέρου πιο εξελιγμένες τεχνολογικά από τις ατομικές βόμβες. Και τα όσα έγιναν τα ξημερώματα της Τετάρτης δεν δικαιολογούν μία τέτοια έκρηξη. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται αρκετοί επιστήμονες που ασχολούνται με το ζήτημα, όπως μεταδίδει το BBC. «Η έκρηξη που θα είχαμε εάν μιλούσαμε για βόμβα υδρογόνου θα ήταν 10 φορές μεγαλύτερη», λέει ο Μπρους Μπένετ της Rand Corporation.
Οπότε τι έγινε, τελικά;
«Είτε λένε ψέματα, δεν έγινε ποτέ δηλαδή έκρηξη βόμβας υδρογόνου, είτε απλά κάτι δεν πήγε καλά και το μέρος του υδρογόνου δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν μέσα στην αντίδραση», προσθέτει ο Μπένετ.
Εάν, πάντως, η Πιόνγιανγκ τέσταρε τα πυρηνικά της, αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που το κάνει την τελευταία δεκαετία. Το 2006 ήταν που αναβάθμισε πλήρως το οπλοστάσιό της.
«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών» αναφέρει η ανακοίνωση, που καθήλωσε τους Βορειοκορεάτες μπροστά τις οθόνες. Το καθεστώς φρόντισε να μετατρέψει σε σόου το γεγονός βγάζοντας τον κόσμο στον δρόμο για να πανηγυρίσει για την απόφαση του καθεστώτος, όπως συνηθίζει άλλωστε.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η Πιονγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην, όπως τη χαρακτήρισε «επιθετική τους στάση». Πρόσθεσε πως η Βόρεια Κορέα θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία. Επίσης σημείωσε ότι δεν θα μεταφέρει τις πυρηνικές της γνώσεις και δυνατότητες σε άλλες χώρες ή οργανώσεις.
Έντονες οι διεθνείς αντιδράσεις
Την αναγκαιότητα τερματισμού του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας επανέλαβε το ΝΑΤΟ. «Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Τζενς Στόλτενμπεργκ και κάλεσε το καθεστώς της Πιόνγιανγκ να συμμετάσχει με «αξιόπιστο και αυθεντικό» τρόπο στις συζητήσεις για την παγκόσμια από-πυρηνικοποίηση.
Η Ουάσιγκτον αρχικά δήλωσε πως προσπαθεί να επιβεβαιώσει την είδηση. Έπειτα, έσπευσε να καταδικάσει οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάλεσε την Πιόνγιανγκ να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Σε ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους τους στην περιοχή και θα απαντήσουν όπως αρμόζει, σε οποιεσδήποτε προκλήσεις.
Την ενέργεια της Πιόνγιανγκ καταδίκασε και η Ρωσία, η οποία εξέφρασε «έντονη ανησυχία». «Ο πρόεδρος Πούτιν έχει διατάξει την ενδελεχή εξέταση όλων των ευρημάτων, μεταξύ των οποίων και των σεισμολογικών, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Για «τεράστια παραβίαση» των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας σχετικά με την παραγωγή πυρηνικών όπλων έκανε λόγο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Εάν επιβεβαιωθεί η πυρηνική δοκιμή, τότε θα πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς Συμφώνου του ΟΗΕ σχετικά με τη μη παραγωγή πυρηνικών όπλων» σημείωσε και μίλησε για «απειλή της ειρήνης και της ασφάλειας ολόκληρης της βορειοανατολικής Ασίας».
Η Ιαπωνία θα δώσει μία αυστηρή απάντηση στη σημερινή πρόκληση, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε και χαρακτήρισε τη δοκιμή ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι το Τόκιο δεν πρόκειται να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας τόνισε πως η χώρα του καταδικάζει την προκλητική και επικίνδυνη συμπεριφορά του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, ενώ ο βρετανός ομόλογός του, Φίλιπ Χάμοντ, τόνισε πως δεν έχει επιβεβαιωθεί η είδηση καταδικάζοντας βέβαια τη στάση της Βορείου Κορέας.
Η είδηση ταρακούνησε -κυριολεκτικά- τις ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο να υποχωρεί κατά περισσότερο από 6%.
Αμφισβητεί η Σεούλ ότι η δοκιμή αφορούσε βόμβα υδρογόνου
Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δεν είναι σίγουρο ότι αφορά βόμβα υδρογόνου, υποστήριξε η Νότια Κορέα, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς της Πιόνγιανγκ.
Η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε ίχνη ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Μηδενικά ήταν τα αποτελέσματα ελέγχων για την ύπαρξη ραδιενέργειας στα σημεία ελέγχου και της Ιαπωνίας.
Πάντως και οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν πως αδυνατούν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας, η οποία όμως έχει διευκρινίσει ότι επρόκειτο για ένα μηχανισμό μικρού μεγέθους.
Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε η Οργάνωση της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) που εδρεύει στη Βιέννη: «το μέγεθος της σεισμικής δόνησης που καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα ήταν μικρότερο από εκείνη που είχε γίνει το 2013, όταν η Πιονγκγιάνγκ είχε και πάλι πραγματοποιήσει μια πυρηνική δοκιμή».
Ο Λασινά Ζερμπό, ο εκτελεστικός γραμματέας της CTBTO, δήλωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι ήταν «ελαφρώς μικρότερη όσον αφορά στο μέγεθός της» σε σύγκριση με εκείνη του 2013. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια δόνηση μεγέθους 4,8-4,9 βαθμών, ενώ εκείνη του 2013 ήταν 5,1 βαθμών.
Από τις αρχές του 2011 που ανέβηκε στην εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να ενισχύσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και να γίνει ο εφιάλτης της διεθνούς κοινότητας, καταγγέλλοντας πως Νότια Κορέα και ΗΠΑ σχεδιάζουν στρατιωτική επέμβαση την Πιονγιάνγκ. Η σημερινή του απόφαση πραγματικά αιφνιδίασε άπαντες αφού στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του δεν είχε καν ούτε μια αναφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Οι Βορειοκορεάτες πανηγυρίζουν για την πυρηνική δοκιμή
Βορειοκορεάτες συγκεντρώθηκαν σε πλατεία της Πιονγιάνγκ για να δουν, από μια γιγαντοοθόνη, την έκτακτη ανακοίνωση από την κρατική τηλεόραση για τη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου. Χειροκρότησαν, χαμογέλασαν και φάνηκαν πολύ χαρούμενοι ακούγοντας την είδηση περί της δοκιμής, όπως φαίνεται στο βίντεο που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.