Αναζητώντας «συμπαίκτες» για τον δύσκολο και προκλητικό αγώνα του Aσφαλιστικού, ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντά τη Δευτέρα στη Βουλή τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχής γενομένης από τον υπηρεσιακό πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη. Το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών, ο υπουργός Εργασίας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα συναντήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο. Είναι σαφές και από την σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στα τέλη Νοεμβρίου ότι η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει στον δημόσιο διάλογο για το Ασφαλιστικό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφενός ζητώντας συναίνεση στη δύσκολη ψηφοφορία και αφετέρου βαφτίζοντας τη μεταρρύθμιση «εθνική υπόθεση». Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Κατρούγκαλου στον κυριακάτικο Τύπο σύμφωνα με τις οποίες και οι δύο θεωρούν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα πάρει τελικώς «περισσότερες» από 153 ψήφους.
Αυτό φυσικά δεν μετριάζει την ανησυχία και την εγρήγορση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου βέβαια γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές και η κοινωνία είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σηκώσουν τη σημαία και να βγουν στους δρόμους.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα παραδώσει στους πολιτικούς αρχηγούς – ζητώντας φυσικά προτάσεις και παρεμβάσεις – το πακέτο των αλλαγών που θα στείλει και στους θεσμούς. Η βασική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης παραμένει η μη μείωση των κύριων συντάξεων, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο θα περιλαμβάνει πλαφόν για τις κύριες συντάξεις στις 2.300€ σε κάποια ταμεία και τις 3.000€ σε κάποια άλλα. Το πλαφόν δεν αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων και η θέσπισή του γίνεται καθαρά για συμβολικούς λόγους.
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις μπορεί κυβερνητικά στελέχη να έχουν δηλώσει ότι σκέφτονται περικοπές μέσου ύψους 15%, ωστόσο σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί να προστατευθούν όσο περισσότερο γίνεται οι αυτές οι παροχές. Επειδή όμως ο λογαριασμός δεν βγαίνει, σε δεύτερη διαπραγματευτική φάση με τους εταίρους, αναμένεται να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο εξοικονόμησης από τις μισές περίπου επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ.
Το υπουργείο με στόχο την ενίσχυση των ανύπαρκτων αποθεματικών επεξεργάζεται σχέδιο αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης των ασφαλιστικών ταμείων σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση πόρων από την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας
Το προσχέδιο θα περιλαμβάνει την εθνική σύνταξη, την αναλογική και το ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο αναμένεται να είναι δυσανάλογο του ύψους της σύνταξης: Χαμηλό ποσοστό για υψηλές συντάξεις, υψηλότερο για χαμηλές. Ο υπουργός Εργασίας γνωρίζοντας ότι το ποσοστό αναπλήρωσης αποτελεί σημείο τριβής με τους δανειστές αλλά και ρυθμιστή των νέων συντάξεων κρατά κλειστά – προς το παρόν – τα χαρτιά του.
Το πλέον ανώδυνο πολιτικά κεφάλαιο του προσχεδίου είναι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι που έχει συμφωνηθεί και με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο που θα παρουσιαστεί στους πολιτικούς αρχηγούς δεν θα συμπεριλαμβάνεται ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές ως εναλλακτικός πόρος χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού. Το υπουργείο με στόχο την ενίσχυση των ανύπαρκτων αποθεματικών επεξεργάζεται σχέδιο αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης των ασφαλιστικών ταμείων σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση πόρων από την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας.
Μετά την ολοκλήρωση του γύρου των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα στείλει το προσχέδιο και στους δανειστές. Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να αναχωρήσει για Βερολίνο ενώ στα μέσα του μήνα θα βρεθεί στο Παρίσι στο πλαίσιο αναζήτησης και «διεθνών» συμμάχων. Ημερομηνία ορόσημο θεωρείται και η14η Ιανουαρίου, οπότε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παραστεί σε ένα άλλο Εurogroup με επίκεντρο τη μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος.