MVP στο μπάσκετ λέμε τον πολυτιμότερο παίκτη. Είναι «αμερικανιά» και σημαίνει Most Valuable Player. Κι έπειτα από κάθε αγώνα, δεν δυσκολευόμαστε να τον εντοπίσουμε. Βλέπετε, αντιθέτως με ό,τι ισχύει στο ποδόσφαιρο, εδώ η στατιστική εμπνέει σεβασμό. Τον αναδεικνύουν, λοιπόν, οι ίδιοι οι αριθμοί. Οι πόντοι, οι ασίστ, τα ριμπάουντ, τα κλεψίματα, τα κοψίματα, τα ποσοστά ευστοχίας…
Αλλά το βράδυ της Τρίτης, MVP δεν υπήρχε. MVT (Most Valuable Team) ήταν σύσσωμος ο Ολυμπιακός, ο οποίος νίκησε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κοτζάμ Μπαρτσελόνα, με 74-62, χωρίς κάποιος «ερυθρόλευκος» να ξεπεράσει τους 11 πόντους. Το σκοράρισμα μοιράστηκαν 11 παίκτες, όπως και τα ριμπάουντ! Το κοντέρ των ασίστ σταμάτησε στις 22, επίδοση εκπληκτική για αγώνα με τόσο χαμηλό σκορ: 28 καλάθια, 22 τελικές πάσες! Η χαλαρότητα του τελευταίου πενταλέπτου επέτρεψε στην Μπαρτσελόνα να σώσει την τιμή της και να κατεβάσει τη διαφορά στους 12 πόντους. Αλλά, οι μόλις 62 πόντοι της μαρτυρούν ότι πέρασε μια εφιαλτική βραδιά.
Ο Ολυμπιακός «έπνιξε» τους καταλανούς. Τους… άρπαξε από τον λαιμό, από το πρώτο δευτερόλεπτο, και το κοινό του (το ματς ήταν sold out, βεβαίως) κατάλαβε οτι θα περάσει έναν ωραίο χειμώνα, δίπλα στην αγαπημένη του ομάδα.
Αυτό είναι, άλλωστε, το μεγάλο του ατού, σε τούτον τον όμιλο… της Κολάσεως που τον έριξε η μοίρα. Τέσσερις από τις οκτώ ομάδες (η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και ο ίδιος ο Ολυμπιακός) έχουν να επιδείξουν – όλες μαζί – 21 τρόπαια, 47 Τελικούς και 50 Final Four
Το παιχνίδι δεν ήταν εύκολο. Εύκολη πρεμιέρα στην Ευρωλίγκα, δεν υπάρχει. Ούτε στον πρώτο γύρο, ούτε στο TOP 16 (όπου ουσιαστικά αρχίζει η διοργάνωση, όπως λένε αυτοί που ξέρουν). Διότι, ακόμη κι αν αντιμετωπίζεις ομάδα χαμηλής δυναμικότητας, πας να παίξεις με τον φόβο της «γκέλας». Έναν φόβο που ο Ολυμπιακός -η πιο σκληρή παρέα του ευρωπαϊκού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια- δεν έδειξε σε κανένα σημείο του αγώνα. Απέναντι, μάλιστα, σε ένα από τα φαβορί (και) για τη φετινή κούπα.
Αυτό είναι, άλλωστε, το μεγάλο του ατού, σε τούτον τον όμιλο… της Κολάσεως που τον έριξε η μοίρα. Τέσσερις από τις οκτώ ομάδες (η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και ο ίδιος ο Ολυμπιακός) έχουν να επιδείξουν – όλες μαζί – 21 τρόπαια, 47 Τελικούς και 50 Final Four. Κάποια από αυτές, πιθανότατα, θα είναι η φετινή θριαμβεύτρια. Χωρίς να μπορούμε να αγνοήσουμε την παρουσία της ρωσικής Χίμκι, η οποία τα τελευταία χρόνια δαπανά ιλιγγιώδη ποσά για να φτάσει, κάποτε, στην κορυφή της Ευρώπης. Αυτό το «κάποτε» μπορεί να είναι το 2016…
Ο χειμώνας, λοιπόν, θα είναι και δύσκολος. Θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές ήττες, για όλες τις ομάδες, στις 14 αγωνιστικές που θα μας βγάλουν στην άνοιξη. Στο τέλος αυτού του μαραθώνιου (8 Απριλίου) θα έχουν σταθεί όρθιες, εκείνες που θα επιζήσουν της πίεσης για το αποτέλεσμα, της γκρίνιας για τις αποτυχίες, της κόπωσης, των αναπόφευκτων τραυματισμών και του ντεφορμαρίσματος που, μοιραία, όλες θα το περάσουν μέσα σε τόσους μήνες. Αντιξοότητες, τις οποίες ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει οτι μπορεί να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και «ψυχή».
Η πραγματική Ευρωλίγκα, το TOP 16, άρχισε το βράδυ της Τρίτης με ένα πολύ δύσκολο τεστ, στο οποίο ο κόουτς Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του αρίστευσαν, παρά τις προηγούμενες μέτριες εμφανίσεις τους. Αν ο Ολυμπιακός περάσει και από τη Βιτόρια (παίζει το επόμενο παιχνίδι του στις 7 Ιανουαρίου κόντρα στην ισπανική Λαμποράλ Κούτσα), μπορεί να έχει ένα ονειρεμένο ξεκίνημα που θα του δώσει φτερά – με την προϋπόθεση οτι στις 15/1 θα νικήσει στο ΣΕΦ και τη γερμανική Μπάμπεργκ, που είναι η… φτωχούλα του ομίλου, μαζί με τη Ζαλγκίρις Κάουνας από τη Λιθουανία.
Στους προημιτελικούς προκρίνονται οι τέσσερις πρώτες από κάθε όμιλο – με την πρώτη και τη δεύτερη να παίρνουν το προβάδισμα έδρας. Για τον Ολυμπιακό, ο ρεαλιστικός στόχος είναι η τέταρτη θέση. Αντε και η τρίτη. Η μπασκετική λογική λέει ότι δυο εκ των Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, θα κατακτήσουν το μπόνους της έδρας – και όποια από τις τρεις την πατήσει, θα μοιραστεί με τον Ολυμπιακό τα άλλα δυο «εισιτήρια». Από τις υπόλοιπες ομάδες, μόνο η Χίμκι μπορεί να σπάσει αυτή την τετράδα. Η Λαμποράλ Κούτσα του Μπουρούση, η Μπάμπεργκ του Ζήση (που, πάντως, είναι σκληρό καρύδι) και η θεωρητικά ασθενέστερη όλων, η Ζαλγκίρις Κάουνας του Βουγιούκα, μπορούν μόνο να κάνουν κάποιες περήφανες νίκες.
Στον άλλο όμιλο του TOP 16, ο Παναθηναϊκός μαζί με την Εφές, τη Φενέρ και τη Λοκομοτίβ Κουμπάν είναι τα φαβορί. Αν κάποια μείνει εκτός, θα είναι μάλλον η Κουμπάν – και θα την έχει πατήσει από τη Μάλαγα. Αν… χωθεί ο Ερυθρός Αστέρας, θα είναι σούπερ έκπληξη. Η Τσεντεβίτα και η Νταρουσάφακα θα μαζέψουν εμπειρίες (και μπόλικες ήττες). Φαβορί για τις δυο πρώτες θέσεις είναι οι τουρκικές ομάδες (η Εφές Αναντολού και η Φενέρμπαχτσε).
Ο Παναθηναϊκός ξεκινά απόψε (Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου) το ταξίδι του στο TOP 16 (παίζει με τη Φενέρ στην Πόλη – 21:00, ΕΡΤ1) με ατού τη μεγάλη του δυναμική στο ΟΑΚΑ, τις ισχυρές προσωπικότητες που διαθέτει, το… πυρηνικό όπλο που ονομάζεται Ραντούλιτσα, και το εύκολο τρίποντο που μπορούν να προσφέρουν πολλοί παίκτες του (ο Φελντέιν, ο Γκιστ, ο Διαμαντίδης, ο Φώτσης). Μειονεκτήματά του, η αδυναμία του μακριά από το Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαστάσεων και το οτι δεν έχει βρει ακόμη τι ακριβώς θέλει να κάνει στο παρκέ. Άλλες φορές κερδίζει με την επίθεση, άλλες με την άμυνα, κι άλλες ζορίζεται πολύ. Εκεί που κανένας δεν το περιμένει…