Εντυπωσιακή η εικόνα των νέων hotspot όπως φαίνεται στην αναπαράσταση των υπευθύνων του εγχειρήματος | link.nyc
Επικαιρότητα

Από τηλεφωνικοί θάλαμοι, Wi-Fi hotspot

Σχεδόν ξεχασμένα με την γενίκευση της χρήσης κινητών και συχνός στόχος βανδαλισμών, τα δημόσια τηλέφωνα ξαναγίνονται χρήσιμα στην εποχή της ασύρματης πρόσβασης καθώς στη πόλη της Νέας Υόρκης μετατρέπονται πλέον μαζικά σε δωρεάν Wi-Fi hotspot
Protagon Team

Χιλιάδες Wi-Fi hotspots και κέντρα πληροφοριών θα έχει σε μερικούς μήνες η πόλη της Νέας Υόρκης με το πρόγραμμα μαζικής μετατροπής των τηλεφωνικών θαλάμων σε κόμβους ασύρματου δικτύου.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που είχε ανακοινωθεί πριν από πολλούς μήνες, αναφέρει το Business Insider, αλλά μόνο τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να υλοποιείται με την εγκατάσταση των πρώτων κόμβων.

Η αρχή γίνεται πιλοτικά από τη Γιούνιον Σκουέαρ στο κέντρο του Μανχάταν και στόχος είναι τα 500 αναβαθμισμένα σημεία ως τον Ιούλιο και, τέλος, την μετατροπή και των 7.500 θαλάμων που υπάρχουν στην πόλη.

Κάθε κόμβος, στη θέση ενός παλαιού ή λιγότερο παλαιού τηλεφωνικού θαλάμου, θα προσφέρει κάτι περισσότερο από δωρεάν ασύρματο Internet υψηλής ταχύτητας (gigabit Wi-Fi) σε μια ακτίνα περίπου 50 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκεται. Θα διαθέτει ακόμη μια οθόνη αφής που θα δίνει πληροφορίες για αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος, θα υπάρχει δυνατότητα για δωρεάν κλήσεις εντός των ΗΠΑ, αλλά και σημείο φόρτισης κινητών συσκευών!

Επιπλέον δύο οθόνες 55 ιντσών θα μεταδίδουν ανακοινώσεις που αφορούν την πόλη αλλά και διαφημίσεις, με τις τελευταίες να καλύπτουν το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης με το παραπάνω, καθώς η πόλη αναμένει έσοδα πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

Το εγχείρημα ήταν μια ιδέα του πρώην δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ που υλοποιείται από τον νυν δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο, όχι χωρίς προβλήματα στην πορεία. Στην αρχική ανακοίνωση, σημειώνει το Verge, φαίνονταν ότι συνοικίες μακριά από το κέντρο της Νέας Υόρκης θα είχαν χαμηλές ταχύτητες (ως και 10 φορές μικρότερες) ενώ η εγκατάσταση Bluetooth σε κάποιους κόμβους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή των κινήσεων των πεζών.