Οι κοινές ευχές τους είναι δεδομένο ότι θα γίνουν viral. Το θέμα, βέβαια, είναι να υπάρξει και λύση... | REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Επικαιρότητα

Τα «καλά Χριστούγεννα» των Αναστασιάδη – Ακιντζί

Χριστουγεννιάτικα μηνύματα απηύθυναν από κοινού -στα ελληνικά και τα τουρκικά- ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ευχές -κατ' ουσίαν- για ειρήνη και επανένωση στην Κύπρο
Σπύρος Σεραφείμ

Οι κοινές ευχές του κύπριου πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη, και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δεν είναι, απλώς, χαριτωμένες, δεν υποκρύπτουν μόνο μια βαθιά, αμοιβαία εκτίμηση και μία φιλία. Μέσα από τα «χρόνια πολλά» ελλοχεύει ακέραιη η ελπίδα για την επανένωση της Κύπρου.

«Εύχομαι ο καινούριος χρόνος να μας επιτρέψει, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, να ζήσουμε και πάλι ειρηνικά σε μια επανενωμένη πατρίδα. Χρόνια Πολλά. Kibrislı Rumların ve Kibrisli Türklerin, yeni yilda, yeniden birleşmiş bir vatanda, eskiden olduğu gibi, bariş içinde yaşamalarını, dilerim. Mutlu Yillar», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

«Yeni yilın, tüm Kibrislilara kalici bariş, huzur ve refah getirmesini dilerim. Nice mutlu yillara. Εύχομαι ο νέος χρόνος να φέρει μόνιμη ειρήνη, ηρεμία και ευημερία σε όλους τους Κυπρίους. Καλά Χριστούγεννα και xρόνια πολλά», αναφέρει από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί.

Το κοινό μήνυμα μαγνητοσκοπήθηκε την περασμένη Κυριακή, μέσα σε πολύ ευχάριστο κλίμα, με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί να διασκεδάζουν, προσπαθώντας να μιλήσουν ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Από την εγγραφή δεν έλειψαν και τα παραλειπόμενα, τα οποία μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Βλέποντας αυτό το βίντεο με τα παρασκήνια και το making of, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος πως στη σχέση μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί υπάρχει χημεία και θέρμη. Σε κάθε περίπτωση εμφανίζεται η ανθρώπινη πλευρά των δύο πολιτικών ανδρών. Οι επόμενες συναντήσεις των δύο ηγετών, για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, θα πραγματοποιηθούν, όπως έχει ανακοινωθεί, στις 7, 14 και 29 Ιανουαρίου 2016.

Την πρωτοβουλία για τις κοινές ευχές είχε αναλάβει η Ομάδα Κύπρος (ΟΚ).

Ποια είναι αυτή η Ομάδα;

Με στόχο την υποστήριξη των διακοινοτικών συνομιλιών, για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ιδρύθηκε η «Ομάδα Κύπρος». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία από 42 νέους επιστήμονες (ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι κάτω από 40) -μια ομάδα παραγωγής ιδεών, στην ουσία- για τη στήριξη των προσπαθειών επανένωσης της Κύπρου. Η Ομάδα στοχεύει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια με παραγωγή και ανάλυση ιδεών, μετρήσεις κοινής γνώμης και απαντήσεις σε απορίες και προβληματισμούς. Το θετικό είναι ότι αντιλαμβάνεται τις όποιες ανησυχίες και προβληματισμούς υπάρχουν, αλλά τονίζει πως, με νηφάλιο τρόπο, όλοι θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να απελευθερώσουν τον τόπο τους. «Ονομάσαμε την προσπάθειά μας Ομάδα Κύπρος- ΟΚ γιατί βλέπουμε την Κύπρο μας σαν μια Ομάδα. Μια Ομάδα που περιλαμβάνει όλους τους Πολίτες της ισότιμους και συμμέτοχους στον αγώνα για ένα μέλλον αντάξιο των προοπτικών που έχει η Πατρίδα μας. Τα αρχικά Ο και Κ δημιουργούν το γνωστό σε όλους μας ΟΚ. Μια έννοια που αναδεικνύει τη θετικότητά μας στην επιχειρούμενη προσπάθεια για λύση. Λέμε τους ηγέτες “ΟΚ, προχωρήστε! Είμαστε εδώ, στηρίζουμε, ενισχύουμε και, ταυτόχρονα ελέγχουμε!”», υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Και για να δούμε πώς συνδέονται όλα, αμέσως μόλις δημιουργήθηκε, η Ομάδα έκανε λόγο για θετικό κλίμα μετά την ανάδειξη Ακιντζί, λέγοντας ότι για πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή κοινότητα μιλά για ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι δεν είναι στις προθέσεις της η ανάμιξη στις συνομιλίες και στην κομματική πολιτική, προσθέτοντας πως η διαπραγμάτευση του Κυπριακού αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη των δύο ηγετών και της πολιτικής ηγεσίας. «Πρόθεσή μας», συμπληρώνει, «είναι να λειτουργήσουμε νομότυπα και με πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των δράσεων που πρέπει να διεκπεραιωθούν».

Πώς φτάσαμε να μετράμε κοινά καρέ, σε κοινό βίντεο με ευχές

Ακριβώς πριν από έναν μήνα, στις 25 Νοεμβρίου:

«Περαιτέρω πρόοδο καθώς και καλύτερη κατανόηση των ανησυχιών» έχουν πετύχει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μετά τις έξι συναντήσεις τους τον Νοέμβριο, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, όπως αναφέρθηκε σε κοινή δήλωσή τους. Στη δήλωση, την οποία ανέγνωσε τότε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν «χιαστί και σε μεγάλο βάθος» έναν αριθμό θεμάτων στα περισσότερα κεφάλαια του Κυπριακού.

Οι δύο ηγέτες μαζί με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε (φωτό REUTERS)

Επίσης, τονίστηκε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου «έχουν τώρα περισσότερες ελπίδες και μεγαλύτερη πεποίθηση ότι τα ζητήματα που εκκρεμούν στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό μπορούν να επιλυθούν στο εγγύς μέλλον». Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν στην ίδρυση μιας τεχνικής επιτροπής για την εκπαίδευση με στόχο τη συμβολή της στην ειρήνη. Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι θα εργαστούν για κοινώς αποδεκτό μηχανισμό για την υλοποίηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στα σχολεία και στα δύο εκπαιδευτικά συστήματα και θα προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών και από τις δύο κοινότητες.

Πριν από μια εβδομάδα, στις 17 Δεκεμβρίου 2015:

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι αν και η πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, εντούτοις δεν είναι εντελώς απαισιόδοξος και πρόσθεσε ότι νέοι ορίζοντες διανοίγονται σε περίπτωση λύσης. Σε δηλώσεις, έπειτα από συνάντηση που είχε στα Κατεχόμενα με τον Σύνδεσμο Εργολάβων της Τουρκίας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο στόχος είναι να φθάσουν σε λύση η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Κατά τον κ. Ακιντζί, η Κύπρος επωφελείται από την καλή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, ωστόσο μια λύση στην Κύπρο θα δώσει άλλη διάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα επιταχυνθεί αν υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

Πριν από πέντε ημέρες, στις 20 Δεκεμβρίου: 

Κοινή έκκληση απηύθυναν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, προς όλους τους Κυπρίους, προκειμένου να δώσουν πληροφορίες για πιθανούς χώρους ταφής αγνοουμένων.

Ας μην πάμε ακόμα πιο πίσω όπου οι δύο άνδρες έχουν παρακολουθήσει μαζί μέχρι και μουσική εκδήλωση, στον Πύργο του Οθέλου, δείγμα της προσπάθειας οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών.

Η «Ομάδα Κύπρος» δηλώνει ότι «οι ελπίδες πως μπορεί, επιτέλους, να υπάρξει μια συμφωνημένη λύση που θα επανενώνει τον τόπο μας στο πλαίσιο μιας Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν αναπτερωθεί».

Έτσι κι αλλιώς, όλα δείχνουν ότι οι Αναστασιάδης και Ακιντζί δημιουργούν, από κοινού, ένα σπουδαίο αφήγημα. Κι αυτό, δεν αποτελεί δημοσιογραφικό κλισέ, αλλά μια ελπιδοφόρα πραγματικότητα…