Φώφη Γεννηματά και Θανάσης Θεοχαρόπουλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Η πρόταση για Εξεταστική για την Οικονομία αλλάζει την πολιτική ατζέντα των ημερών | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Η Εξεταστική του ΠΑΣΟΚ και το… ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη το είχε προαναγγείλει: Θέλει Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία από το 2001 και μετά. Οι λόγοι όμως που αυτή η πρόταση κατατέθηκε τώρα έχει να κάνει τόσο με την πολιτική όσο και με την... τηλεοπτική συγκυρία
Μιχάλης Μιχαήλ

Δεν είναι κίνηση εν θερμώ αλλά δυναμική. Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τις αιτίες της κρίσης στην οποία έχει περιπέσει η χώρα, από το 2001 χρονολογία ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, είχε μεν προαναγγελθεί αλλά τώρα που γίνεται πράξη, επιχειρεί να επαναδιατάξει το υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό. Κι αυτό για τους εξής λόγους:

Πρώτον, αποτελεί την έμπρακτη ενέργεια των σχετικών αναφορών που είχε όχι μία αλλά δύο φορές πρόσφατως, η Φώφη Γεννηματά. Στην συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πριν από μία εβδομάδα στο γήπεδο του Σπόρτινγκ και λίγες μέρες μετά, κατα τη διάρκεια παρέμβασής της στη Βουλή. «Δεν λέμε μόνο λόγια του αέρα για τίς εντυπώσεις. Το κάνουμε και εμπράκτως», επεσήμανε βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Δεύτερον, με αυτήν την κίνηση τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιβεβαιώνουν εμπράκτως ότι δεν έχουν να φοβηθούν σε τίποτα και είναι διαθέσιμοι να ερευνηθούν οι πάντες και τα πάντα. Ασφαλώς και η περίοδος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (2001-2004 και 2009 – 2011) αλλά βεβαίως και τις περιόδους διακυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009, Σαμαρά 2012-2014 καθώς και το πρώτο εννιάμηνο του 2015 με στόχο τη διαπραγματευτική τακτική των Αλέξη Τσίπρα και Γιάννη Βαρουφάκη.

Τρίτον, με δεδομένο ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν διαθέτει τον αριθμό των βουλευτών ώστε να την επιβάλλει – ούτε ακόμη κι αν συντρέξει το Ποτάμι συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός (χρειάζονται 60 υπογραφές  για να τεθεί στη κρίση της Ολομέλιας της Βουλής) – η ευθύνη της αποδοχής ή της απόρριψης αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΝΔ. Πρόκειται, υπό μία έννοια, για μια «προβοκατόρικη» κίνηση πρός το κυβερνών κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην εξαντλούνται σε επιλεκτική κριτική προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πήρε αναγκαστικά το 2010 την ευθύνη του πρώτου Μνημονίου.

Τέταρτον, αποσκοπεί στο να ακυρώσει το σκηνικό που εκτιμάται ότι επιχειρούν να στήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, μετά τις αποκαλύψεις ότι υπήρξε δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον Κώστα Καραμανλή και διατηρείται ανάμεσα σε συνεργάτες τους. Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση απώτερος στόχος του φλερτ είναι να εγκαθιδρυθεί νέο δικομματικό σκηνικό, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ ώστε να συμπιέζουν τον ενδιάμεσο χώρο.

Πέμπτον, η ιδέα είχε πέσει πριν από μερικές εβδομάδες και ανακοινώθηκε, όπως προαναφέρθη την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο η κατάθεση της πρότασης αποφασίστηκε να γίνει τώρα λαμβάνοντας υπόψιν αφενός μεν την παραδοχή του κ. Τσίπρα στο πολυζσυζητημένο πλέον ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον, στο Channel 4 – «χάσαμε χρόνο, στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις, αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή» εμφανίζεται να λέει ο Πρωθυπουργός – αφετέρου δε την επίσης παραδοχή του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βρουφάκη στο ίδιο ντοκιμαντέρ ότι:

«….Θα μας δώσουν μια προσφορά που δεν μπορούμε να δεχθούμε. Και κατά συνέπεια θα υπάρξει κλείσιμο τραπεζών την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής!»

– «Είστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;», ρωτάει ο δημοσιογράφος;

«Φυσικά και όχι. Κανείς δεν είναι ποτέ έτοιμος για τον Αρμαγεδδώνα», απαντά ο κ. Βαρουφάκης στο ντοκιμαντέρ.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν περιμένουν να γίνει αποδεκτή η πρότασή τους. Εκτιμούν ότι είναι  δύσκολο στη παρούσα συγκυρία, να  ανταποκριθεί η κυβέρνηση και η ΝΔ. Ωστόσο θεωρούν  ότι τους δίνεται σειρά ισχυρών επιχειρημάτων για να αντιπαρατεθούν στην ρητορική της κυβέρνησης και τους υπαινιγμούς της ΝΔ.