| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

4+3 μέτρα για να ανασάνουν δανειολήπτες και καταθέτες

Αύξηση επιτοκίων στις καταθέσεις και μειώσεις στο κόστος των δανείων ζήτησε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τους τραπεζίτες, ενώ απέκλεισε την καταβολή μπόνους στα τραπεζικά στελέχη για τα αυξημένα κέρδη του 2022. Σε δύο εβδομάδες τα μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων νοικοκυριών για στεγαστικά δάνεια. Μπαράζ ρυθμίσεων
Ζώης Τσώλης

Πάγωμα του ύψους των δόσεων των στεγαστικών δανείων για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων, έλεγχο του ύψους των προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές και μπαράζ ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού σε όλους όσοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους περιλαμβάνει το πακέτο των επτά μέτρων που βρέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα με τους τραπεζίτες.

Ο κ. Σταϊκούρας, μεταφέροντας απόφαση του Πρωθυπουργού, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι για την ίδια δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022» και κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών να βάλουν πλάτη για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών μετά από αυτή τη δεύτερη διευρυμένη συνάντηση με τους τραπεζίτες, «σκοπός των επαφών είναι να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις τις οποίες οφείλει να αναλάβει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να συνεισφέρει στο μερίδιο που του αναλογεί, στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν επίσης εκπροσώποι της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένας Αθανασοπούλου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Μιχάλης Αργυρός, συμφωνήθηκαν τα εξής:

♦ Επιτάχυνση των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Ν.4738/2020, στο πλαίσιο διαχείρισης του υψηλού, συσσωρευμένου την τελευταία δεκαετία, ιδιωτικού χρέους.

Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ.

♦ Οι τράπεζες να καταθέσουν έως τέλος Δεκεμβρίου προτάσεις με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν ενήμερους δανειολήπτες.

♦ Μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

♦ Καθολική έγκριση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Ποιος θα πληρώσει τη «γέφυρα»

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Σταικούρας,  λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος, οι κινήσεις αυτές δεν επαρκούν. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τις τράπεζες, τα εξής:

♦ Να καταθέσουν εντός των δύο επόμενων εβδομάδων πρόταση για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Πρόκειται στην ουσία για ένα πρόγραμμα «γέφυρα», που θα έχει διάρκεια έως 12 μήνες, με βάση το οποίο θα επιδοτούνται οι δόσεις των δανείων για ένα μέρος των αυξήσεων που προέκυψαν από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μια τέτοια κίνηση απαιτεί έγκριση από τις εποπτικές αρχές του τραπεζικού συστήματος, διαφορετικά υπάρχει η εναλλακτική λύση της επιμήκυνσης των δανείων προκειμένου να ελαφρυνθούν οι μηνιαίες δόσεις ή της χρηματοδότησης του μέτρου από τον κρατικό προυπολογισμό. Το ερώτημα που τίθεται, πλέον, είναι ποιος θα αναλάβει το κόστος του μέτρου της «γέφυρας».

♦ Να προχωρήσουν άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.

Από την πλευρά τους, τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως διαβεβαίωσαν οι επικεφαλής τους  αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.

♦ Να γίνει επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές με στόχο την ελάφρυνση τους, κάτι που θεωρείται εφικτό.