Η αναφορά γίνεται τραγικά επίκαιρη, καθώς τουλάχιστον 100 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά της Πύλου. Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν μέσα στο 2022 σε μεταναστευτικές οδούς εντός και από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ήταν ο υψηλότερος από το 2017, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.
Το Missing Migrants Project (Πρότζεκτ Εξαφανισμένων Προσφύγων), υπό την ομπρέλα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ, κατέγραψε 3.789 θανάτους πέρυσι στην περιοχή. Ο αριθμός των θανάτων, σε ένα γεωγραφικό πλαίσιο που αποκαλείται MENA, ανέρχεται σε περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού καταγεγραμμένου αριθμού θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση του προγράμματος.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι θάνατοι –περισσότερων από 2.700– συνέβησαν σε θαλάσσιες οδούς, δηλαδή στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οποία εκτείνεται από τις ακτές της Συρίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου στα ανατολικά, μέχρι την Ισπανία και το Μαρόκο στα δυτικά, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Ο αριθμός των θανάτων, που έχει αυξηθεί κατά πάνω από 60% από το 2020, δείχνει την τεράστια οικονομική απόγνωση και τις επικίνδυνες συνθήκες ζωής που γίνονται αισθητές στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post.
Οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι στην Υεμένη και στη Συρία, οι καταρρέουσες οικονομίες στον Λίβανο και στην Αίγυπτο, και οι συγκρούσεις και η φτώχεια στη Λιβύη και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής έχουν ωθήσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη, υποκινούμενοι από την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πια ζωή στις χώρες προέλευσής τους.
Οι αριθμοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος, καθώς η περιοχή πλήττεται περαιτέρω από την οικονομική καταστροφή, τη φτώχεια, τους πολέμους και τη σοβαρή κλιματική αλλαγή. Περισσότερα από τα μισά θύματα της Μεσογείου, συνολικά 1.330 άτομα, «αναγνωρίστηκαν κατά προσέγγιση». Τα δύο τρίτα προέρχονταν από την Αφρική και περίπου ένα στα τέσσερα προερχόταν από αραβικά κράτη στη Μέση Ανατολή, αναφέρει η έκθεση.
Πάνω από το 90% των ανθρώπων που πεθαίνουν στη διαδρομή παραμένουν αγνώστων στοιχείων, δηλώνει η Κόκο Γουόρνερ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Δεδομένων του ΔΟΜ. Η κορύφωση του αριθμού των θανάτων ήρθε το 2015 και το 2016, όταν η Ευρώπη πλημμύρισε από μετανάστες από μεγάλο μέρος της περιοχής MENA, ειδικά από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι πέθαναν στη Μεσόγειο το 2015 και περισσότεροι από 5.000 το 2016.
Τα πτώματα ξεβράζονταν τακτικά στις τουρκικές ακτές εκείνη την εποχή. Τους έθαβαν σε νεκροταφεία «kimsesiz» – ένας τουρκικός όρος που σημαίνει «άνθρωποι χωρίς ταυτότητα», ο οποίος, όμως, μεταφράζεται και σε «άνθρωποι χωρίς ανθρώπους». Αν και η πλειονότητα των περιστατικών στην ανατολική Μεσόγειο τείνουν να συμβαίνουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δυο ναυάγια στα ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου κόστισαν τουλάχιστον 40 ζωές, αναφέρει η έκθεση.
Ο Λίβανος, κάποτε γεμάτος τόση πολυτέλεια που η χώρα καυχιόταν πως ήταν το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής», έχει πληγεί από μια πληθώρα οικονομικών και πολιτικών κρίσεων, και έχει αγωνιστεί να αντιμετωπίσει τη διάχυση του εμφυλίου πολέμου στη γειτονική Συρία. Οι άθλιες οικονομικές συνθήκες τα τελευταία δύο χρόνια ανάγκασαν τους Λιβανέζους να ενωθούν με τους Σύρους στις βάρκες με προορισμό την Ευρώπη.
Οι χερσαίες διαδρομές αποτελούν επίσης κίνδυνο στη Βόρεια Αφρική, η οποία κατέγραψε 203 θανάτους, ιδιαίτερα στο ύπουλο πέρασμα της ερήμου Σαχάρας. Στη Μέση Ανατολή καταγράφηκαν 867 θάνατοι στο πέρασμα μεταξύ Κέρατος της Αφρικής και Υεμένης – οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους σε διαδρομές μεταξύ της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας, που έχουν χτυπηθεί από τον πόλεμο. Η πλειονότητα των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι Αιθίοπες, αναφέρει η έκθεση.
«Η βία ήταν η κύρια αιτία θανάτου μεταναστών σε χερσαίες διαδρομές της Μέσης Ανατολής που καλύπτονται από αυτή την ενημέρωση του 2022, αποτελώντας το 96% των συνολικών καταγεγραμμένων θανάτων» διευκρινίζει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η έλλειψη επίσημων δεδομένων και η περιορισμένη πρόσβαση του ΔΟΜ υποδηλώνουν πιθανώς πολύ υψηλότερους αριθμούς.