| Shutterstock
Επικαιρότητα

2025, χρονιά αλλαγών για την Παιδεία

Το νέο έτος θα είναι «η χρονιά του σχολείου», όπως έχει δεσμευθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Λογοτεχνία, πολλαπλό βιβλίο, ψηφιακές δεξιότητες και μη κρατικά πανεπιστήμια
Protagon Team

Μια σειρά από αλλαγές αναμένονται μέσα στο 2025 στον τομέα της Παιδείας και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με το υπουργείο Παιδείας να σχεδιάζει μέσω των αλλαγών αυτών τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη.

Αλλαγές στα σχολεία

Πολλαπλό βιβλίο, λογοτεχνικά έργα, ψηφιοποίηση και πρόληψη του εθισμού της χρήσης του διαδικτύου αποτελούν το πλέγμα δράσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τα σχολεία. Παράλληλα, η πρώτη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας μέσα στο 2025 θα «φέρει» ένα νέο δίκτυο σχολείων, τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.

Πιο αναλυτικά, στο δεύτερο μισό της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, έχει τεθεί ως στόχος οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να έχουν στα χέρια τους βιβλία με ολοκληρωμένα λογοτεχνικά έργα «εμβληματικών λογοτεχνών», για τα οποία είναι «ευρύτερα αποδεκτή η παιδαγωγική καταλληλότητα και η αισθητική τους αξία», όπως αναφέρεται σχετικά από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Ανάλογα την τάξη, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν Ελληνες και ξένους συγγραφείς, όπως η Πηνελόπη Δέλτα, ο Ιούλιος Βερν, ο Κωστής Παλαμάς, ο Αντον Τσέχοφ, ο Γεώργιος Βιζυηνός και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Πολλαπλό βιβλίο

Η εισαγωγή ολόκληρων λογοτεχνικών έργων σε όλες τις τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι το πρώτο βήμα για την εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίου, η εισαγωγή του οποίου έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2025 σε ψηφιακή μορφή.

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από ψηφιακές πηγές και θα πρέπει να εξοικειωθούν με τη νέα προσέγγιση διδασκαλίας. Η ερχόμενη σχολική χρονιά θα είναι περίοδος προετοιμασίας, μέχρι την καθολική εφαρμογή του πολλαπλού βιβλίου, που σύμφωνα με το υπουργείο, αναμένεται να φέρει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της διδασκαλίας και της μάθησης.

Παράλληλα, αναμένεται να ενισχυθεί το Ψηφιακό Φροντιστήριο, με υλικό για περισσότερες τάξεις, παρέχοντας υποστήριξη μέσω ασύγχρονης εκπαίδευσης.

Tzimanious

Ως μέρος της ψηφιακής εκπαίδευσης των μαθητών, θα προστεθεί ένα εργαλείο εκμάθησης της σωστής χρήσης του διαδικτύου, με το «Tzimanious», το εκπαιδευτικό υλικό που θα παρέχει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Δημοτικά και Γυμνάσια θα εισάγουν στο μάθημα της πληροφορικής το εκπαιδευτικό παιγνίδι, με στόχο να μάθουν οι μαθητές πώς να διαχειρίζονται τους εαυτούς τους, την εικόνα τους, τις σχέσεις τους και τα δεδομένα τους στον ψηφιακό κόσμο. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Google, «Γίνε ήρωας του διαδικτύου», το οποίο έχει ενταχθεί τα τελευταία τρία χρόνια στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, αποτελούν μέρος και της εξαγγελθείσας την περασμένη Δευτέρα Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο.

Ωνάσεια Σχολεία

Τα πρώτα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία αναμένεται να λειτουργήσουν με την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Οπως ανακοινώθηκε στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο, το Ιδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, σχεδιάζει να μετατρέψει 22 δημόσια σχολεία (11 Γυμνάσια και 11 Λύκεια) σε ευάλωτες περιοχές της Αττικής, σε Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία. Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται το προσεχές διάστημα και, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, το δίκτυο των σχολείων αυτών, αναμένεται να αναβαθμιστεί όχι μόνο σε επίπεδο δομών και υποδομών, αλλά και σε επίπεδο εκπαιδευτικής διαδικασίας, δίνοντας σε περισσότερους από 6.000 μαθητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης, που «θα συνδυάζει το περιεχόμενο της δημόσιας παιδείας με την πρωτοπορία, τη σύγχρονη γνώση και τις δεξιότητες που απαιτεί ο 21ος αιώνας».

Νέος ακαδημαϊκός χάρτης

Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αναμένεται ο νέος χάρτης, μετά την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και την εντατικοποίηση των δράσεων διεθνοποίησης των δημοσίων ΑΕΙ.

Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2025 αρχίζει η κατάθεση αιτήσεων για αδειοδότηση και λειτουργία μη-κρατικών πανεπιστημίων. Η προθεσμία λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο. Βάσει χρονοδιαγράμματος, τα πρώτα μη-κρατικά πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2025.

Επιπλέον, οι συνεργασίες των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα αναμένεται να ενισχυθούν, με μία σειρά κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Παιδείας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σε πρώτη φάση.