Επικαιρότητα

17η: Βιαστικές καταθέσεις στεφάνων και υψηλά μέτρα ασφαλείας

Οι πολιτικοί και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ που τίμησαν τους πεσόντες της 17ης Νοεμβρίου βρήκαν απέναντί τους διαμαρτυρόμενους πολίτες
Protagon Team

Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας -ύψους 6.000 με 7.000 αστυνομικών- κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους και ελαφριές εντάσεις στο μνημείο των νεκρών του Πολυεχνείου, ξεκίνησε η 17η Νοεμβρίου, που σηματοδοτεί τη 42η επέτειο της ιστορικής εξέγερσης. Λίγο μετά τις 9 το πρωί, έφτασε στο μνημείο των νεκρών για να καταθέσει στεφάνι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικράτειας, Νίκο Παππά, και βρήκε ένα συγκεντρωμένο πλήθος που τον υποδέχθηκε με συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Οι βρισιές και τα σπρωξίδια ανάμεσα στους συγκεντρωμένους συνεχίστηκαν και αφού έφυγε, βιαστικός και χωρίς να κάνει δηλώσεις, ο κ. Τσίπρας, με τις βολές να κατευθύνονται κατά των λοιπών πολιτικών της κυβέρνησης που θέλησαν να τιμήσουν τους πεσόντες της 17ης Νοεμβρίου του 1973, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και ο υπουργός Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης. Παρόμοιες διαμαρτυρίες ακούγονταν και νωρίτερα όταν κατέθεσαν στεφάνι ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ενώ αντίστοιχες αντιδράσεις αντιμετώπισαν και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ που μετέβησαν στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λίγο μετά τις 11:30, χωρίς να κατορθώσουν τελικά να καταθέσουν στεφάνι, λόγω τις αντίστασης εξωκοινοβουλευτικής φοιτητικής παράταξης της Αριστεράς.

Την ίδια ώρα, αφού έφυγε από το Πολυτεχνείο και λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, και τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε φτάσει στη Βουλή για την καθιερωμένη ομιλία με επίκεντρο την εθνική σημασία της επετείου. Μετά από πρόταση του κ. Βούτση, η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και ύστερα ανέβηκε στο βήμα ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι το σύνθημα του Πολυτεχνείου «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» παραμένει επίκαιρο και θέτει ένα στοίχημα για την κυβέρνηση, το οποίο θα κερδίσει. Ο ίδιος ζήτησε αλληλεγγύη προς προσφυγικό κόσμο και έθιξε τα «κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που ορίζουν σήμερα τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές», επισημαίνοντας την ετοιμότητα της κυβέρνησης «να αποκαταστήσει τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στο κράτος, στα ΜΜΕ, στη Δικαιοσύνη».

Εν τω μεταξύ, πολιτικές δηλώσεις για την «επίκαιρη» σημασία του Πολυτεχνείου έκαναν και πολιτικοί της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβεντη,  να δηλώνει ότι έχουμε ένα «δεύτερο Πολυτεχνείο, για να καταπολεμήσουμε την πείνα και την έλλειψη δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ισοπολιτείας», ενώ μέσω Twitter έστειλε το δικό της μήνυμα η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου: «η επέτειος του Πολυτεχνείου, η αντίσταση και η θυσία των αγωνιζόμενων και αντιστεκόμενων φοιτητών και της νεολαίας, μας δείχνουν κ σήμερα το δρόμο».

Παράλληλα οι πολίτες ετοιμάζονταν για την καθιερωμένη πορεία από το Πολυτεχνείο προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, προγραμματισμένη για τις 15:30, ενώ ξεχωριστό ραντεβού για συγκεντρώσεις είχε δώσει το ΚΚΕ, στις 5 το απόγευμα στη Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου. Οι αστυνομικές δυνάμεις, από την πλευρά τους, είχαν ήδη κλείσει τους δρόμους γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα, τον Ευαγγελισμό και το Μέγαρο Μουσικής θα παρέμεναν κλειστοί από τις 2:30.

Τα αρμόδια στελέχη των ΜΑΤ έχουν λάβει σαφείς οδηγίες από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα: «όχι συγκρουσιακή διάθεση, και όχι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, ώστε να διαδηλώσει η κοινωνία χωρίς κανένα πρόβλημα και εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας, να αποτρέψουμε βίαιες ενέργειες, να αποτρέψουμε σπασίματα, να αποτρέψουμε τραυματισμούς και να αποτρέψουμε και βεβήλωση χώρων». Είναι φανερό ότι οι ίδιες οδηγίες θα κατευθύνουν τις αστυνομικές δυνάμεις μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.