Μέχρι τις 15 Ιουλίου ο κάθε πολίτης θα δικαιούται να κάνει ένα δωρεάν self test για τον κορονοϊό την εβδομάδα. Τα τεστ αναμένεται σύντομα να είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία, από όπου και θα τα παραλαμβάνουμε δωρεάν. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο καλύτερος έλεγχος της πανδημίας και το ασφαλές άνοιγμα όσο περισσότερων δραστηριοτήτων επιτρέψουν οι συνθήκες, καθώς τα self tests αναμένεται να εντοπίσουν αρκετούς ασυμπτωματικούς με κορονοϊό τον οποίο μεταδίδουν δίχως να το γνωρίζουν. Η γιγαντιαία επιχείρηση για τη διανομή τους από την κυβέρνηση έχει ξεκινήσει.
Το Protagon κατέγραψε και απαντά στις 17 πιο συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν.
1. Πότε θα φτάσουν τα τεστ στα φαρμακεία;
Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 7 Απριλίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Συνολικά μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα έχουν φτάσει στις φαρμακαποθήκες 9.400.000 τεστ.
2. Πώς θα τα παραλαμβάνουμε; Θα δίνουμε στον φαρμακοποιό το ΑΜΚΑ μας και θα λαμβάνουμε δωρεάν ένα τεστ την εβδομάδα. Οι γονείς θα παραλαμβάνουν τεστ και για τα παιδιά τους.
3. Θα είναι διαθέσιμα σε όλη την Ελλάδα την ίδια μέρα; Οχι. Οι αποστολές θα ξεκινήσουν από τα φαρμακεία σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική.
4. Θα υπάρχει προτεραιότητα σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα; Ναι, αλλά μόνο τις πρώτες ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διανομή, η οποία υπολογίζεται σε περίπου μία εβδομάδα.
5. Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα; Προτεραιότητα θα έχουν οι μαθητές και καθηγητές, ακολουθούν οι πολίτες 18-67 ετών και έπεται η ηλικιακή ομάδα άνω των 67 ετών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία. Η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της επικαιροποίησης στα υγειονομικά πρωτόκολλα που είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, «με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων και την αύξηση των επιδημικών εξάρσεων σε σχολικές μονάδες πέραν του αναμενόμενου», όπως είχε τονίσει.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, όσοι μαθητές δεν κάνουν το self test, δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα ούτε και θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης (εδώ).
6. Θα έχουμε δυνατότητα επιλογής τεστ; Οχι. Μπορεί στον διαγωνισμό να επιλέχθηκαν περισσότερες από μία εταιρείες, όμως όλες θα διαθέσουν το ίδιο τεστ. Πρόκειται για το τεστ της κινεζικής εταιρείας Joysbio.
7. Πόση αποτελεσματικότητα έχει το τεστ; Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος, το τεστ έχει αποτελεσματικότητα 98,13% η οποία θεωρείται εξαιρετικά υψηλή.
8. Από πού γίνεται η λήψη δείγματος υλικού; Από τη μύτη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, η μπατονέτα (ή στειλεός) θα πρέπει να μπαίνει και στα δύο ρουθούνια, ώστε να συλλέγεται αρκετή ποσότητα δείγματος.
9. Πόσο ασφαλές είναι να τη βάζουμε στη μύτη; Υπάρχει περίπτωση τραυματισμού; Οχι, δεν υπάρχει περίπτωση τραυματισμού, διότι το συγκεκριμένο τεστ απαιτεί η μπατονέτα να μπαίνει 2,5 εκατοστά μέσα στη μύτη. Είναι πολύ πιο χαμηλά από το σημείο που λαμβάνουν δείγμα οι ειδικοί για τα rapid tests.
10. Τι περιλαμβάνει το κουτί; Όλα όσα χρειάζονται. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στις οδηγίες, απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουμε μπατονέτα που έχουμε στο σπίτι για να καθαρίζουμε τα αφτιά μας. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο ό,τι υπάρχει στη συσκευασία. Συγκεκριμένα, η κάθε συσκευασία έχει μέσα μία μπατονέτα, ένα φιαλίδιο με υγρό, ένα φιαλίδιο κενό και μία πλαστική δοκιμαστική ταινία (μοιάζει με τη δοκιμαστική ταινία του τεστ εγκυμοσύνης).
11. Η συσκευασία απαιτεί συγκεκριμένη θερμοκρασία συντήρησης; Η θερμοκρασία συντήρησης είναι από -2 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Το καλύτερο θα είναι να την αποθηκεύσουμε σε ξηρό μέρος, δηλαδή σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι. Το ψυγείο έχει υγρασία.
12. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν έχει πάρει υγρασία; Στη συσκευασία υπάρχει ένα μαξιλαράκι με άλατα που απορροφά την υγρασία. Πάνω του έχει ένα δείκτη που καταγράφει αν το προϊόν έχει τραβήξει υπερβολική υγρασία και δεν είναι κατάλληλο για χρήση.
13. Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τους χρήστες; Ναι, η συσκευασία έχει στα ελληνικά οδηγίες χρήσης με εικονίδια. Επιπλέον, σύντομα θα κυκλοφορήσει και βίντεο, με τις οδηγίες.
14. Ποια είναι τα βήματα του τεστ;
- Βάζουμε την μπατονέτα μέσα στη μύτη και σπρώχνουμε μέχρι να φτάσει στα 2,5 εκατοστά από το στόμιο της μύτης.
- Περιστρέφουμε στο σημείο εκείνο 5 φορές την μπατονέτα, ώστε να συλλέξει τη βλένη. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και στο άλλο ρουθούνι.
- Ακολούθως, αδειάζουμε το υγρό στο κενό μπουκαλάκι, βάζουμε τη μπατονέτα στο μπουκαλάκι με το υγρό και την κινούμε πάνω κάτω για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
- Αφαιρούμε την μπατονέτα προσεκτικά, ανακατεύουμε καλά και μετά ανοίγουμε ένα σακουλάκι αλουμινίου και βγάζουμε τη δοκιμαστική ταινία. Την τοποθετούμε σε επιφάνεια χωρίς κλίση και ρίχνουμε τρεις σταγόνες στην ειδική οπή.
- Μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα σε 15 με 20 λεπτά, όχι όμως αργότερα.
15. Πώς καταλαβαίνουμε το αποτέλεσμα; Η ταινία έχει δύο πεδία με τα γράμματα C και T που ερμηνεύουν τα αποτελέσματα. Ακόμη και αν η μία φαίνεται αχνά, τότε το αποτέλεσμα είναι έγκυρο.
16. Πού πετάμε τα υλικά; Στα σκουπίδια. Δεν υπάρχει καμία οδηγία στις προδιαγραφές για ρίψη του υλικού σε ειδικό κάδο βιολογικού υλικού, ακόμη και όταν το αποτέλεσμα είναι θετικό.
17. Πού δηλώνουμε το αποτέλεσμα του τεστ; Το θετικό αποτέλεσμα από τα self tests θα δηλώνεται από τον ίδιο τον πολίτη στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα selftesting.gov.gr που κατασκευάζει ήδη το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ. Στόχος είναι, όταν φτάσουν τα τεστ στα φαρμακεία, να είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα.
Για την επιβεβαίωση της θετικότητας και τη χορήγηση ειδικής αναρρωτικής άδειας από την εργασία, θα απαιτείται επανέλεγχος σε δομή Υγείας. Το ίδιο θα συμβαίνει και στην περίπτωση που θέλει κάποιος να αποκτήσει στο μέλλον το πράσινο πιστοποιητικό, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα το αποκτούν όχι μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί, αλλά και όσοι έχουν νοσήσει και αναρρώσει. Αρα, σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που διαγιγνώσκονται θετικοί θα πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε έλεγχο σε κάποια δομή Υγείας.