Η Ινδία κατάφερε την Τετάρτη 23 Αυγούστου να στείλει με επιτυχία το δικό της διαστημόπλοιο στη Σελήνη, το «Chandrayaan-3», και μάλιστα στον Νότιο Πόλο της, εκεί όπου καμία άλλη διαστημική δύναμη δεν έχει επιχειρήσει. Εγινε έτσι το τέταρτο κράτος που πέτυχε προσελήνωση.
Η Corriere della Sera έγραψε ότι το κατόρθωμα της Ινδίας αποκάλυψε κάτι μάλλον άγνωστο στη Δύση, ότι πίσω από το σεληνιακό πρόγραμμά της κρύβονται start-up που συνέβαλαν τα μέγιστα. Εδωσε, μάλιστα, την πληροφορία ότι ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων ανέρχεται πλέον σε 140, ενώ πριν από την περίοδο της κορονοϊκής πανδημίας ήταν ασήμαντος (υπήρχαν μόλις πέντε start-up).
Πίσω από αυτές τις start-up βρίσκονται άλλες μεγάλες και μεσαίες εταιρείες που εδώ και δεκαετίες ασχολούνται με δύο αλληλένδετους βιομηχανικούς τομείς, τον αεροδιαστημικό και τον αμυντικό-πολεμικό. Εταιρείες όπως η Hindustan Aeronautics, η Bharat Heavy Electricals, η Walchandnagar Industries, οι οποίες συμμετείχαν στην τρέχουσα αποστολή στη Σελήνη, κέρδισαν αμέσως χρήμα στο χρηματιστήριο, αυξάνοντας την αξία των μετοχών τους.
«To Διάστημα είναι χρυσωρυχείο για τη χώρα» δήλωσε στην Corriere ο Μούκες Κότσαρ, μάνατζερ της εταιρείας επενδύσεων Aum Capital. «Προς το παρόν, η Ινδία συμβάλλει κατά τα 2/3 στην παγκόσμια διαστημική οικονομία, ενώ αναμένεται να συνεισφέρει 8%-10% την επόμενη δεκαετία. Ο στόχος της χώρας είναι να καταστεί τρίτη πρωταγωνίστρια στην παγκόσμια σκηνή».
Eκθεση που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες στην ινδική πρωτεύουσα διευκρινίζει ότι οι ινδικές start-up, όπως οι γνωστές Skyroot Aerospace, Dhruva Space και Pixxel, ασχολούνται κυρίως με την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών «προς ενίσχυση της σύνδεσης του πλανήτη», συνεργαζόμενες με την ινδική διαστημική υπηρεσία ISRO.
Η Ινδία, εκτίμησαν οι Ιταλοί, διέρρηξε τους δεσμούς του παρελθόντος με τη Ρωσία και πλέον στρέφεται στη Δύση. Απόδειξη είναι η συμμετοχή της στο σεληνιακό πρόγραμμα της NASA «Artemis». Επίσης, προσφάτως η ISRO υπέγραψε συνεργασία με την Google και με τη Micrοsoft, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη διαστημικού λογισμικού.
Στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον συζητήθηκε η διεύρυνση της διμερούς εμπορικής συνεργασίας με στόχο τον παραγκωνισμό του κοινού αντιπάλου, δηλαδή της Κίνας. Σήμερα η ινδική διαστημική οικονομία αποτιμάται σε περίπου 9,6 δισ. δολάρια, ενώ έπειτα από την επιτυχή προσελήνωση αυτής της εβδομάδας θα ανέλθει σε 13 δισ. δολάρια μέχρι το 2025.
Η ISRO θα στείλει νέα αποστολή στο φεγγάρι το 2026, σε συνεργασία με την ιαπωνική υπηρεσία Διαστήματος. Σκοπός της θα είναι η κατάκτηση του Νοτίου Πόλου της Σελήνης.